Tanalys

Naturvårdsbränning i Ejheden

I veckan utförde Sveaskog två kontrollerade bränningar på sammanlagt 106 hektar i Ekopark Ejheden, i nordöstra Dalarna. Förutom en större bränning i ett område med äldre skog, yngre restaureringsskog och hyggen, testades även hyggesbränning under fröträd i större skala. Metoden var tidigare vanlig vid föryngring efter avverkning, men har de senaste decennierna ersatts av markberedning med sådd eller plantering.

– Branden är viktig för skogens ekologi och skapar variation i landskapet. Att starta kontrollerade skogsbränder är därför en väl beprövad och viktig naturvårdande insats som Sveaskog återkommande använder, säger Jonas Björklund, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskogs resultatområde i södra Norrland.

Som en del i Sveaskogs långsiktiga inriktning ökar vi de kommande åren våra satsningar på naturvårdande skötsel, där brand är ett viktigt verktyg. I södra Norrland och norra Dalarna finns det många skogar som historiskt är präglade av brand och som lämpar sig för naturvårdsbränningar. Den här gången testades även hyggesbränning under fröträd i större skala, en metod som förekom förr i tiden.

Förutsättningarna under bränningarna i Ejheden den 1 juni var väldigt gynnsamma, enligt Jonas Björklund. Han är nöjd med genomförandet och planeringen, och är även noga med att lyfta den goda dialogen och samarbetet med Skogsstyrelsen.

– Genomförandet gick jättebra och det brann länge. När vi lämnade över ansvaret vid 21.30, så brann det fortfarande. Det var torrt i det översta marklagret, men fuktigare en bit ner, säger Jonas Björklund och tillägger att man hade en helikopter redo att vattenbomba om det skulle behövas.

– Men den behövde aldrig ingripa, säger han.

Enligt Jonas Björklund planerar man redan nu för fler bränder. Men i nuläget vet han inte helt säkert när det kan bli av, utan det beror på väderförutsättningarna.
 

FAKTA BRÄNNINGAR

 

För mer information:

Jonas Björklund, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog, 010-544 95 18

Sveaskogs pressjour: 08-655 90 50

Exit mobile version