I samband med Allhelgonahelgen invigdes Skogskapellet – Falkenbergs pastorats nya trosneutrala ceremonibyggnad. Med ett varsamt grepp om platsen, inbäddad i Skogskyrkogårdens natur och med en jordnära materialpalett är den nya byggnaden utformad för att ge besökare, anhöriga och personal en plats för stillhet och eftertanke.
Utformningen av Skogskapellet är resultatet av en arkitekttävling som Falkenbergs pastorat utlyste hösten 2021. Ett interdisciplinärt team från White, bestående av arkitekter, landskapsarkitekter och hållbarhetsexperter, vann tävlingen tack vare en lösning som både värnar om platsens unika kvaliteter och möter verksamhetens funktionella krav.
Skogskyrkogårdens varierade landskap, med sina höga träd, en stilla damm och mjuka höjdskillnader skapar en unik kontext för byggnaden. Kapellet rymmer både ceremonisal och arbetsytor som inbjuder till samlingar i en respektfull och genomtänkt miljö. Ett tätt samarbete mellan hus- och landskapsarkitekter samt en nära dialog med Svenska kyrkan, Falkenbergs pastorat har varit avgörande för såväl den kreativa processen som helhetslösningen.
– Varje person som besöker Skogskyrkogården och den nya ceremonibyggnaden har en egen inre resa. Därför har vi skapat andrum i form av två olika förgårdar in till ceremonirummet, den ena med en hundraårig blodboken och den andra med en vattenspegel, säger Michelle Bengtsson, ansvarig arkitekt, White Arkitekter.
Att skapa en plats för ro i avskedets stund har varit den gemensamma visionen för projektet och är något som visar sig genom tre gestaltningsprinciper som varit vägledande genom hela design- och byggprocessen: värdighet, logistik och hållbarhet.
Värdighet och naturens närvaro
De flesta som besöker Skogskapellet behöver en plats att stanna upp, mötas eller få tid för egna tankar. Naturens närvaro spelar därför en stor roll och visar sig dels genom blodboken som skapar en lugn och inbjudande entré till ceremonidelen, dels genom vattenspegeln vid entrén till visningsrummet som reflekterar himlen. Samtidigt som ceremonisalen, visningsrummet och tvagningsrummet öppnar upp sig för naturen genom noggrant placerade fönster.
Funktionella och framtidssäkrade lokaler
Skogskapellet är byggt i souterräng för att separera besökarna till ceremonier på plan 1 från logistik och kisthantering på plan 0. De publika ytorna, med ceremonisal och visningsrum, binds samman av en centralt placerad verksamhetsdel som har direkt anslutning till souterrängplanet. Denna lösning innebär viss byggteknisk komplexitet men skapar optimala förutsättningar för en trygg och värdig ceremonibyggnad. Bisättningsdelen är dimensionerad för att kunna ta emot fler kistor än dagens behov, vilket framtidssäkrar verksamheten inför eventuella kristider.
100-årig blodbok och jordnära material
Tidigt i gestaltningsprocessen togs beslutet att bevara den hundraåriga blodboken och anpassa byggnaden runt den. Blodboken utgör en kvalité till upplevelsen av ceremonibyggnaden samtidigt som den bidrar med att binda koldioxid och bidrar med en mängd ekosystemtjänster.
Den inre konstruktionen består till stor del av trä i både väggar och tak. Samtliga tak förutom ceremonisalens, är täckta med sedum. För att harmonisera med naturen och skapa en trivsam upplevelse präglas byggnaden av jordnära material som trä, tegel och natursten.
För mer information:
Louise Lundberg, Head of Public Relations, White Arkitekter
+46 73 722 51 69
louise.lundberg@white.se
White Arkitekter är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor. Vi arbetar med hållbar arkitektur, design och stadsutveckling i en internationell kontext för nuvarande och kommande generationer. Vår mission är att, med arkitekturens kraft, driva omställningen till ett hållbart liv. Vår vision är att 2030 ska alla våra projekt vara formstarka, regenerativa och klimatneutrala. Vi är ett medarbetarägt arkitekturkollektiv som utgörs av cirka 600 medarbetare med närvaro i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika.