Tanalys

Nu lanseras de första ullplaggen med spårbarhetsdata i en QR-kod

Filippa K lanserar nu sina första ullplagg försedda med nästa generation QR-koder som bär spårbarhetsdata. Ullplaggen och den tekniska lösningen är ett resultat av The Fiber Traceability Initiative som har siktet inställt på en hållbar, spårbar och cirkulär värdekedja. Bakom initiativet står Axfoundation, Filippa K, GS1 Sweden och VirtualRouteZ.

The Fiber Traceability Initiative har utvecklat en betaversion av en spårbarhetslösning där en QR-kod med GS1-standarder placeras i ullplaggen. Genom en enkel skanning med mobilen får kunden information om plaggets produktionsresa och hållbarhetsdata, från råmaterial till färdigt plagg, direkt på skärmen. Förutom att göra det möjligt för kunden att göra hållbara val, underlättar lösningen för varumärken och leverantörer att uppfylla kommande EU-regler. Textilbranschen är en av de branscher som är först ut att möta kraven på digitala produktpass, spårbarhet och transparens.

– Hållbarhetsutmaningarna inom modeindustrin är för komplexa för att enskilda varumärken ska kunna lösa dem på egen hand. Genom att samla aktörer längs hela värdekedjan lägger vi grunden för nya affärsmodeller och en cirkulär ekonomi, säger Stina Behrens, projektledare inom Framtidens material på Axfoundation.

Den tekniska lösningen använder GS1-standarder för att skapa ett enhetligt, konkurrensneutralt och globalt ramverk för produktidentifiering och märkning, vilket säkerställer interoperabilitet mellan system. Den nya generationen QR-koder som placeras i ullplaggen ger tillgång till plaggets spårbarhetsdata. När kunden skannar QR-koden skickas en förfrågan till en resolver som identifierar i vilken datakälla produktens specifika data kan hämtas. Datan hämtas och valideras och dyker sedan upp på mobilens skärm via API:er och på så sätt får kunden en fullständig överblick av plaggets resa.

Lösningen används nu på ullplagg, men The Fiber Traceability Initiative ser potential i att inkludera fler varumärken, leverantörer, branscher och även bredda lösningen till fler material.

– Genom att tillämpa globala standarder säkerställer The Fiber Traceability Initiative att spårbarhetslösningen inte bara är effektiv inom modeindustrin utan också skalbar till andra branscher, som möbel- och byggsektorn. GS1-standarder möjliggör sömlöst datautbyte och interoperabilitet, vilket är avgörande för att skapa transparenta och hållbara leveranskedjor oavsett bransch, säger David Almroth, Head of Expansion på GS1 Sweden.

För att möjliggöra enkel insamling och delning av data längs värdekedjan används VirtualRouteZs digitala plattform.

– The Fiber Traceability Initiative är på en resa mot fullständigt digitaliserade och transparenta värdekedjor. Vår integrationsmodell för värdekedjor och digitala plattform sammanfogar all data, och görs tillgänglig för varje användare, förklarar Heinrich Schultz, grundare och VD på VirtualRouteZ.

Den 12 september lanserar Filippa K sin höst/vinterkollektion 2024 där tolv ullplagg är framtagna inom ramen för The Fiber Traceability Initiative. Vid köp, både i butik och online, kan kunden läsa om plaggets ursprung och få reda på dess bakgrund ända ner till vilken gård ullen kommer ifrån. Dessutom återges designdetaljer, skötsel- och reparationsråd för att ytterligare stimulera hållbara val och, på sikt, cirkularitet.

– Vi är glada över att kunna göra det möjligt för våra kunder att få tillgång till spårbara ullplagg med rekommendationer som ökar plaggets livslängd. Det här är bara början på en resa mot mer hållbar produktion och konsumtion, säger Anna Berne, Vice President för Produkt och Hållbarhet på Filippa K.

Initiativet öppnar nu för fler varumärken att delta i The Fiber Traceability Initiative för att tillsammans driva kollektiva ansträngningar för ökad transparens och hållbarhet.

För mer information, vänligen kontakta:

Partners i The Fiber Traceability Initiative:

Taggar:

Exit mobile version