Connect with us

Marknadsnyheter

Nu zoomar forskarna in på ett svart håls gåtfulla strålar

Published

on

Först kom de uppmärksammade bilderna av svarta hål – nu är projektet Event Horizon Telescope (EHT) redo att avslöja hemligheterna bakom de svarta hålens gåtfulla jetstrålar. Nya mätningar från ett Chalmerslett forskarlag visar att EHT kommer att kunna ta bilder av det svarta hålet i galaxen NGC 1052 och visa hur dess jetstrålar bildas. Mätningarna bekräftar även starka magnetfält nära det svarta hålets kant. 

Hur kan supermassiva svarta hål skjuta iväg galaxlånga strömmar av högenergiska partiklar – så kallade jetstrålar – nästan i ljusets hastighet?  

Genom detaljerade mätningar i centrum av galaxen NGC 1052, som ligger 60 miljoner ljusår från jorden, har forskarna tagit ett viktigt steg mot att besvara den frågan. Mätningarna gjordes av många olika radioteleskop, däribland 20-metersteleskopet vid Onsala rymdobservatorium. Studien leddes av Chalmersastronomen Anne-Kathrin Baczko och resultaten presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Astronomy & Astrophysics.  

Ett utmanande galaktiskt uppdrag 

  För ett så ljussvagt och okänt mål var vi inte säkra på om vi skulle få några data alls. Men strategin fungerade, särskilt tack vare känsligheten hos det stora radioteleskopet Alma i Chile, och kompletterande data från många andra teleskop, säger Anne-Kathrin Baczko vid Onsala rymdobservatorium, Chalmers tekniska högskola.  

Hon och forskarkollegorna lyfter fram två faktorer som ger gott hopp om att framöver kunna presentera inzoomade bilder av de gåtfulla jetstrålarna: dels lyser det svarta hålets omgivning med precis rätt frekvens för att kunna registreras av EHT, dels verkar området där jetstrålarna bildas vara tillräckligt stort för att kunna avbildas. 

Mätningarna i den nypublicerade studien avslöjar dessutom att magnetfältet nära det svarta hålets händelsehorisont är cirka 400 gånger starkare än jordens magnetfält. Forskarna bedömer att det kan stoppa material från att sugas in i det svarta hålet, vilket i sin tur kan leda till att jetstrålarna skjuts iväg.    

 

Mer om forskningen 

Forskningsartikeln, The putative center in NGC 1052, av Anne-Kathrin Baczko (Chalmers) och 286 medförfattare, har publicerats i tidskriften Astronomy & Astrophysics. I forskargruppen ingår även Chalmersforskarna John Conway och Michael Lindqvist (båda Onsala rymdobservatorium) och Chiara Ceccobello (nu vid AI Sverige).  

Mätningarna gjordes av fem teleskop i Event Horizon Telescope-nätverket:  
Alma (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array i Chile,  IRAM 30 m-teleskopet i Spanien; James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) och Submillimeter Array (SMA) i Hawaii, USA; och South Pole Telescope (SPT) i Antarktis. Dessa kombinerades med mätningar från 14 andra radioteleskop i GMVA-nätverket (Global Millimeter VLBI Array), i Spanien, Finland och Tyskland, inklusive Chalmers 20-metersteleskop i Onsala i Sverige, och teleskopen i VLBA (Very Long Baseline Array) i USA. 

I EHT-samarbetet ingår fler än 400 forskare från Afrika, Asien, Europa, Nord- och Sydamerika. Det internationella samarbetet, där 13 intresseinstitut ingår i ett konsortium, syftar till att fånga de mest detaljerade bilderna på svarta hål som någonsin erhållits.  

Läs mer om Event Horizon Telescope (EHT)

Läs tidigare pressmeddelanden om Chalmerskopplade  EHT-framsteg

Ny bild på berömt svart hål vittnar om ett turbulent år 

Första bilden på ett svart hål med jetstråle  

  

För mer information, kontakta:  

Robert Cumming, kommunikatör, Onsala rymdobservatorium, Chalmers tekniska högskola, robert.cumming@chalmers.se, 070 493 31 14 

Anne-Kathrin Baczko, astronom, Onsala rymdobservatorium och institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, Chalmers tekniska högskola,  anne-kathrin.baczko@chalmers.se 

Robert Cumming pratar svenska och engelska. Anne-Kathrin Baczko pratar engelska och tyska. På Chalmers har vi poddstudior och filmutrustning på plats och kan bistå vid förfrågningar om tv-, radio- eller poddintervjuer. 

  

Bilder: 

A. Animation av inzoomning mot det svarta hålet i mitten av galaxen NGC 1052 (illustration). 

Hur skjuter svarta hål ut sina kraftfulla jetstrålar? I denna visualisering av mitten av galaxen NGC 1052 zoomar vi in ​​genom lager av gas och damm för att närma oss det supermassiva svarta hålet, och området där två jetstrålar slungas ut i rymden. Nya mätningar visar att Event Horizon-teleskopet kommer att kunna avbilda hur det går till. 

Illustration/animering: Chalmers tekniska högskola | 3dVision | Johan Bournonville | Anne-Kathrin Baczko 

 

B. Strålarna och den dolda mitten av galaxen NGC 1052 (illustration). 

I denna illustration närmar vi oss centrum av galaxen NGC 1052. Bakom moln av gas och damm (visas i orange och brunt) ligger galaxens centrala supermassiva svarta hål. De två strålarna av högenergipartiklar (visas i blått) skjuts ut av det svarta hålet, men ingen vet hur. Med hjälp av radioteleskop kan forskare se genom molnen för att avslöja vad som händer i galaxens mitt.  

Illustration: Chalmers tekniska högskola | 3dVision | Johan Bournonville | Anne-Kathrin Baczko  

 

C. Den dolda mitten av galaxen NGC 1052 (illustration). 

Vi närmar oss det supermassiva svarta hålet mitt i galaxen NGC 1052. Här samlas material i en snurrande skiva innan det faller in i det svarta hålet. Starka magnetfält uppstår och kan ge skjuts åt galaxens kraftfulla jetstrålar.  

Illustration: Chalmers tekniska högskola | 3dVision | Johan Bournonville | Anne-Kathrin Baczko 

D. Galaxen NGC 1052 och dess galaxgranne NGC 1042 i synligt ljus. 

Bland mängder av stjärnor i vår galax syns här galaxen NGC 1052 (till höger, i form av en oval suddig fläck), en elliptisk galax som ligger cirka 60 miljoner ljusår från jorden i stjärnbilden Valfisken. Nära galaxen syns även grannen och spiralgalaxen NGC 1042 (nederst till höger). Bilden skapades från bilder som ingår i Digitized Sky Survey 2.  
Bild: ESA/Hubble, Nasa, Digitized Sky Survey 2 samt Davide de Martin 

Mia Halleröd Palmgren
Presskommunikatör
031 772 32 52
mia.hallerodpalmgren@chalmers.se

________________

Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 3 100 anställda, 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl.

Med vetenskaplig excellens som grund utvecklar Chalmers kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld. Genom globalt engagemang och entreprenörsanda skapar vi innovationskraft, i nära samarbete med övriga samhället. 

Chalmers grundades 1829 och har än idag samma motto: Avancez – framåt.

Det är tillåtet att ladda ner, sprida och använda bifogade bilder och illustrationer, om inget annat anges, för publiceringar i samband med Chalmers pressmeddelanden så länge Chalmers och fotograf/illustratör står med som upphovsperson där möjlighet ges. Det är tillåtet att beskära och justera i materialet för att anpassa format för publikation men det är ej tillåtet att omarbeta originalet på ett sådant sätt att det ändrar den ursprungliga innebörden. Materialet är avsett att användas i redaktionellt syfte. Kommersiell användning, som del i marknadsföring av varor och tjänster, är inte tillåten.

Vi vill att Chalmers och våra fotografer och illustratörer namnges i samband med publicering där det är möjligt enligt följande modell:

  • Foto: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
  • Grafik/Illustration: Chalmers tekniska högskola| Förnamn Efternamn
Continue Reading

Marknadsnyheter

Koppling mellan alkohol och cancer

Published

on

By

Går det att se en koppling mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå? Svaret på frågan är ja. Om alkoholkonsumtionen i ett land minskar, så dör också färre i cancer.  

Mats Ramstedt, forskningsansvarig på CAN, är en av författarna till en nyligen publicerad vetenskaplig artikel om alkohol och cancer.  

”Detta är den första mer omfattande studien av sambandet mellan alkohol och cancer på befolkningsnivå”, säger Mats Ramstedt.  

Om forskningsprojektet 

”Vi har försökt ta reda på om det finns ett samband mellan totalkonsumtionen av alkohol i ett land och hur många som dör av cancer i det landet”, berättar Mats Ramstedt. 

Totalkonsumtionen mäts i genomsnittligt antal liter alkohol per person och år. I studien har de också tittat på om sambandet varierar mellan kvinnor och män och mellan länder med olika skadliga dryckesmönster.   

Resultaten 

Om det genomsnittliga drickandet går ner, så går också dödligheten i cancer ner. 

”En liters förändring i totalkonsumtionen av alkohol var förknippad med en förändring i cancerdödlighet, bland män med 1,1 procent och med 0,9 procent bland kvinnor”, säger Mats Ramstedt.  

Bland män var sambandet starkare för cancer i läpp, munhåla, svalg, matstrupe och struphuvud, samt för prostatacancer. För kvinnor var sambandet starkast för bröstcancer.  

Det skiljer sig också mellan olika länder: 

”Sambanden var starkare i länder med mer skadligt dryckesmönster, i studien representerat av bland annat nordiska länder och länder i Nordamerika”  

Mer skadligt dryckesmönster innebär att det till exempel är vanligt med berusningsdrickande. 

Varför är detta viktigt? 

”Det här ökar kunskapen om vad som på befolkningsnivå påverkar cancerdödlighet. Cancer kan nu läggas till de många dödsorsaker som påverkas av totalkonsumtionen av alkohol”, säger Mats Ramstedt. 

  

  

Läs den vetenskapliga artikeln Is there a link between per capita alcohol consumption and cancer mortality? – Dadgar – Drug and Alcohol Review – Wiley Online Library

  

Läs mer om forskning hos CAN

  

Kontakt

Mats Ramstedt
Forskningsansvarig
072-371 43 34
mats.ramstedt@can.se

 

Sara Kristensson
Kommunikationschef
072-371 43 21
sara.kristensson@can.se

CAN är ett nationellt kompetenscentrum som tar fram och sprider kunskap om alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.

Vi följer konsumtions- och skadeutvecklingen genom undersökningar och forskning. Myndigheter och organisationer använder kunskap från CAN som underlag för beslut och insatser. Vi är en del av civilsamhället och i vår styrelse finns representanter för våra medlemsorganisationer. Där finns även olika myndigheter representerade.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – www.can.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Telge Fastigheter tilldelar Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i Lina

Published

on

By

Ett nytt vård- och omsorgsboende med plats för cirka 80 lägenheter och ett storkök ska byggas i stadsdelen Lina i Södertälje. Kommunstyrelsen tog beslut om det i mars 2024 och nu är avtalet påskrivet att Telge Fastigheter tilldelar bygg- och fastighetsföretaget Veidekke uppdraget att genomföra byggprojektet.  

— Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.

Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.

— Det här gör att vi ökar tillgången av platser på vård- och omsorgsboende i kommunen. Boendet är genomtänkt och vi har bra möjligheter att möta framtidens utmaningar genom att använda välfärdstekniska lösningar. Det blir ett boende som är anpassat både utifrån de boendes och personalens behov, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör, Södertälje kommun

Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. 

— Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke. 

Fakta nytt vård- och omsorgsboende i Lina

  • BTA (Bruttoarea) 7800kvm
  • Tomt 8400kvm
  • 5 våningsplan
  • Ca 80 lägenheter
  • Adress: Kaxbergsvägen 3
  • Tidplan: Start januari 2025 – klart Q2 2027

Presstjänst08-550 220 50press@telge.se

Om Tegle Fastigheter 

Telge Fastigheter är en av Södertäljes största fastighetsägare. Totalt äger och förvaltar bolaget drygt 500 000 kvadratmeter lokalyta fördelat på kommunala och kommersiella fastigheter. I beståndet finns allt från förskolor och skolor till stadshus och museibyggnader. Bolaget är också en av parterna i kommunens utveckling av Södertäljemodellen – en inspirationsmodell för nytänkande inom skolan.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Veidekke bygger nytt vård- och omsorgsboende åt Telge Fastigheter

Published

on

By

Telge Fastigheter har tilldelat Veidekke uppdraget att bygga nytt vård- och omsorgsboende i stadsdelen Lina i Södertälje. Det nya boendet ska ha plats för cirka 80 lägenheter, gemensamhetsutrymmen och ett storkök. Projektet omfattar även installationer och markarbeten. Veidekke får uppdraget, som är en totalentreprenad, efter en offentlig upphandling. Ordervärdet är 256,5 MSEK.

Kommunstyrelsen tog beslut om att bygga det nya vård- och omsorgsboendet i mars 2024 och nu är avtalet alltså påskrivet. Projekteringen inleds i januari i år och projektet ska slutföras vid halvårsskiftet 2027.

Nu går vi äntligen i gång med nästa fas i utvecklingen av ett det här viktiga projektet för Södertälje. Veidekke har levererat ett anbud som motsvarar de krav vi har haft i vår förfrågan. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med Veidekke för att förverkliga detta moderna boende, säger Tobias Stridsberg, projektchef Telge Fastigheter.

Projektet är en del i Södertälje kommuns planer på att stärka Linas befintliga bebyggelse och möta behovet av vård- och omsorgsboende i området.

Det nya boendet byggs vid Kaxbergsvägen och Porslinsvägen, som ligger nära Lina centrum, villaområden och naturen. Byggnaden blir fem våningar hög, inklusive suterrängvåning, och kommer att ha anpassade lägenheter, gemensamhetsutrymmen och gemensamma ytor i trädgården, samt parkering för bil och cykel. Boendet är uppdelad i tre byggnadskroppar som hålls samman av ett centralt trapphus, vilket möjliggör för bra dagsljus i hela huset. Huskropparnas bruttoarea blir 7 800 kvm och byggnaden ska certifieras enligt Miljöbyggnad 3.1 Silver.

Vi är mycket glada över att ha fått förtroendet att genomföra detta projekt. Vi har stor erfarenhet av att bygga samhällsfastigheter som äldreboenden. Nu ser vi fram emot att bygga moderna bostäder av hög kvalité för Södertäljes äldre utifrån senaste praxis, säger Frida Täcklind, arbetschef på Veidekke.

För mer information kontakta:

Frida Täcklind, arbetschef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 073-068 72 26

Jonas Petersson, regionchef Veidekke Bygg Stockholm, tfn 076-832 91 40

Martin Gadd, verksamhetsområdeschef Veidekke Bygg, tfn 070-399 47 79

Visionsbild från White Arkitekter

Veidekke är en av Skandinaviens ledande entreprenörer och utför alla sorters bygg- och anläggningsuppdrag. Involvering och lokalkunskap kännetecknar verksamheten. Koncernen omsätter ca 43 miljarder NOK och hälften av de ca 8000 medarbetarna äger aktier i verksamheten. Veidekke är noterat på Oslobörs och har sedan starten 1936 alltid gått med vinst.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.