Läsförståelsen bland unga sjunker och historieintresset riskerar att försvinna. Samtidigt har Sverige en rik berättartradition som kan fånga nya generationer – om vi använder den rätt. I den nya boken Gudar, hjältar och träsktroll, utgiven av Liber, levandegör författaren Kalle Holmqvist fornnordiska sagor för att väcka både läslust och historiskt engagemang.
Barn och unga läser allt mindre, och i skolan upplevs historia ofta som ett faktatungt ämne snarare än en värld full av spänning och äventyr. Det vill Liber förändra genom att sätta berättandet i centrum.
– Vi har en skatt av berättelser i vår historia, men de når inte alltid fram till unga. Genom att lyfta fram dem i skönlitterär form kan vi både stärka läsförståelsen och väcka en nyfikenhet för vår historia, säger Hernan Ruiz på Liber.
I Gudar, hjältar och träsktroll: berättelser från forntiden får eleverna följa asagudar, krigarkvinnor och mytomspunna hjältar. Berättelserna är hämtade från fornnordiska sagor, Beowulfeposet och samisk mytologi – och är lika fängslande nu som för tusen år sedan.
– De här berättelserna har överlevt i århundraden, och det är inte svårt att förstå varför. De är fulla av action, dramatik och starka karaktärer. Barn och unga behöver fler engagerande berättelser – och vår historia är en guldgruva som borde användas mer. Vi tror att vi med det här greppet kan göra historia till ett väldigt fängslande ämne, säger författaren Kalle Holmqvist.
”Jag hoppade ner under ett bord för att gömma mig. Byxorna blev smutsiga men det spelade ingen roll nu. Då hördes det hemska vrålet igen. Och tunga steg. Marken skakade. Det luktade som rutten fisk och gammalt utedass.
Jag kröp ihop under bordet. Bara någon meter bort kunde jag se monstrets fot. Den var lika stor som mitt ben och hade smutsiga tår med långa, krokiga naglar. Lyckligtvis verkade monstret inte upptäcka mig. Jag blundade hårt. Det här var inte bara specialeffekter längre. Det här var på riktigt.
Då hörde jag den konstiga rösten igen. Den som berättat om hur världen skapades.
– En gång i tiden fanns ett hemskt troll som hette Grendel. Han bodde i ett träsk där dimman låg tung både dag och natt”
– utdrag ur boken.
Boken är en del av ”Svenska med SO”-utgivningen, där skönlitteratur används för att förstärka kunskaper i både svenska och SO-ämnen. Genom att kombinera spännande berättelser med historisk kontext hoppas Liber inspirera fler skolor att använda skönlitteratur som en väg in i historien.
Författaren Kalle Holmqvist har skrivit tre tidigare ”Svenska med SO”-böcker; Gudarnas krig, Det går en mördare lös samt Blodbadet. Det går en mördare lös tilldelades Svenska Deckarakademins pris Spårhunden för bästa barn- och ungdomsdeckare.
David FromSociala medie- & PR-ansvarigdavid.from@liber.se
Att alla ska lyckas med sina studier är vår ledstjärna. På Liber har vi över 140 års erfarenhet av att skapa läromedel och kompetensutveckling, vars kunskap gör skillnad för elever, studenter, ledare och medarbetare för resten av livet. Därför finns Liber – för att stötta så att alla lyckas.
Lyckas med Liber.