Tanalys

Ny bok om intellektuell funktionsnedsättning – beskriver svårigheter och pekar på möjligheter

Omkring två procent av Sveriges befolkning har diagnosen intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vid IF är de tankemässiga funktionerna som styrs från hjärnan nedsatta. Det gör det svårt att förstå, lära sig saker och att bli självständig. Med rätt stöd och anpassningar kan personer med IF leva ett meningsfullt och självständigt liv, delta aktivt i samhället och uppnå sin fulla potential. Det menar Helen Carlander som har skrivit nya boken Intellektuell funktionsnedsättning.

Boken tar ett helhetsgrepp på IF och vänder sig till alla som arbetar med eller utbildas för att arbeta med personer med IF. Genom att öka förståelsen för hur nedsättningar i kognitiva funktioner påverkar vardagen ger boken verktyg för att skapa inkluderande och stödjande miljöer där individen kan vara aktiv, självständig och delaktig.

Intellektuell funktionsnedsättning ger ökad kunskap och beskriver svårigheter som kan uppkomma i vardagliga situationer och presentera en tankeram som ger ökad förståelse för hur individen kan uppfatta sin tillvaro. Fokus ligger på att beskriva perioder i den typiska kognitiva, språkliga och socioemotionella utvecklingen och hur dessa kan kopplas till nivåer vid IF. Boken rekommenderas både till yrkesverksamma och som kurslitteratur. Den kan läsas från pärm till pärm eller olika kapitel för sig.

Om författaren
Helen Carlander är socialpedagog, författare och lärare inom anpassad gymnasieskola. Hon har även skrivit böcker inom områdena social omsorg och socialpedagogik.

Om boken
Titel: Intellektuell funktionsnedsättning
ISBN: 978-91-7741-473-5
Utgivning: 2 oktober 2024
Sidor: 176
Pris: 415 kr exkl. moms

Boken finns hos bokhandlare på nätet och i butik samt på www.gothiakompetens.se

Presskontakt
Pia Leufstedt
Projektledare Marknad Vård & Omsorg
pia.leufstedt@gothiakompetens.se
072-050 39 04

För en bättre dag på jobbet
Gothia Kompetens – kompetensutveckling och kunskapsförmedling för och av oss som jobbar med förskola, skola, vård och omsorg. Tillsammans utvecklar vi både verksamheter och människorna i dem. Verksamhetsnära kompetensutveckling – för en bättre dag på jobbet.

Taggar:

Exit mobile version