Cancerbehandlingar som inte hanteras korrekt medför stora hälsorisker, nu kommer den efterlängtade boken som ska stärka kunskapen på utbildningarna och i branschen. Medicinsk cancerbehandling – Teori och praktik utkommer den 21 oktober på Kunskapshuset förlag.
Boken tar upp de senaste behandlingsmetoderna och lägger stor vikt vid säker hantering av de farliga ämnen som används inom cancervården. I ljuset av nya EU-direktiv, som träder i kraft 2025 och skärper kraven på säkra arbetsmiljöer, är denna bok ett viktigt verktyg för att skydda vårdpersonal från att exponeras för cytotoxiska läkemedel.
– Vi måste förstå att risken inte bara handlar om patienter, utan även personalen. Felaktig hantering av cancerläkemedel kan få allvarliga konsekvenser, säger Jan Degerfält som är en av redaktörerna till boken.
Med expertkunskap från flera ledande specialister inom cancervården ger boken en bild av både behandlingens teori och praktik, från biverkningar till patientsäkerhet. Det är den första omfattande guiden i sitt slag på över 15 år och ett oumbärligt verktyg för studenter och de många nyanställda inom cancervården.
För mer information eller recensionsexemplar, kontakta marknad@hoi.se.
Jan Degerfält har många års erfarenhet med utbildningar inom onkologiområdet och har haft många utbildningsuppdrag. Tidigt upptäckte han behovet av undervisningsmaterial, vilket ledde till att han själv skrivit mycket inom området.
Anki Delin Eriksson är verksamhetsutvecklare vid verksamhet onkologi och lead cancer nurse vid Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre. Aktiv i Västra sjukvårdsregionens utbildning i cytostatikakörkort samt ett nätverk för cancerrelaterat illamående och ordförande i den nationella arbetsgruppen för hanhavande av cancerläkemedel, via Regionala Cancercentrum i Samverkan.
Ann-Sofie Fyhr är apotekare och har arbetat många år med förbättring av säkerhet vid medicinsk cancerbehandling. Tack vare hennes arbete finns ett nationellt regimbibliotek för cancerläkemedel som ger hela Sveriges cancervård tillgång till enhetliga och kvalitetssäkrade cytostatikaregimer och patientinformationer.
Mats Jerkeman, professor i onkologi och överläkare vid institutionen för kliniska vetenskaper, Lund och Skånes universitetssjukhus. Han är i sin forskning inriktad på patienter med lymfom, genom utveckling av nya kombinationer av läkemedel, användande av registerdata som komplement till kliniska prövningar, samt utveckling av diagnostik och behandlingsmöjligheter för patienter i låg- och medelinkomstländer.
Kontakta ossmarknad@hoi.se
Kunskapshuset Förlag är en del av Hoi Publishing – ett modernt bokförlag som kombinerar styrkan hos ett traditionellt förlag med större frihet, mer delaktighet och bättre villkor för författaren. Vi letar ständigt efter manus med litterära och kommersiella kvaliteter. Välkommen till oss, som läsare eller författare.