Kontantupproret har tagit fram en ny bok om kontanterna i Sverige. Boken tar upp hur olika grupper drabbas när kontanterna inte kan användas som betalmedel och vilka följder det får för vårt samhälle.
Det kontantlösa samhället är en realitet i stora delar av Sverige. Utvecklingen drivs på av bankerna och i viss mån handeln. Följden blir att människor som är beroende av kontanter hamnar i ett utanförskap.
Med boken ”Ett kortslutet Sverige – Utanförskapet i ett kontantlöst samhälle” lyfter Kontantupproret fram hur olika grupper drabbas av kontantlösheten. Genom sju historier beskrivs detta utanförskap och att det även får negativa konsekvenser för hela vårt samhälle.
– Historierna i boken är anonyma, men de bygger på verkliga fall. Vi får mängder med mejl och meddelanden från människor som är både ledsna och uppgivna över utvecklingen. De förlorar sin självständighet och värdighet när det inte längre går att använda kontanter. I en del fall, som för kvinnor som lever under hot, blir det till och med livsfarligt, säger Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret.
Tanken med boken är att skicka ett budskap till politikerna och andra beslutsfattare. Om utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle får fortsätta så blir det ännu fler som drabbas.
– Idag är det ingen som lyssnar på de människor som vi skriver om i boken. De lever ofta med små ekonomiska resurser och har inte möjlighet att göra sina röster hörda. Det utanförskap som uppstår när kontanterna inte går att använda blir en form av diskriminering av redan utsatta grupper, säger Björn Eriksson.
Boken ”Ett kortslutet Sverige – Utanförskapet i ett kontantlöst samhälle” är den femte i serien om kontanterna i Sverige. Den kan laddas ner på Kontantupprorets hemsida.
För mer information:
Björn Eriksson, tel 070-6264606
Om Kontantupproret
Kontantupproret är en rörelse med flera olika organisationer och föreningar som medlemmar, som alla värnar om kontanterna som betalmedel i Sverige. Läs mer om Kontantupproret på www.kontantupproret.se och på Facebooksidan.