Ny rapport belyser privatekonomiska svagheter och styrkor

| 9 juni, 2021 | 0 kommentarer

Idag släpper ICA Banken sin nya rapport Pengakollen som undersöker ekonomiska utmaningar i vardagen. Pengakollen grundar sig i en undersökning som genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av ICA Banken. Rapporten synliggör bland annat hur många som missar chansen att förbättra sin ekonomi genom bättre sparandeformer och att många känner sig osäkra kring sitt pensionssparande.

Nio av tio (92 procent) svarar att de är bra på att sköta sin privatekonomi, enligt ICA Bankens nya rapport Pengakollen. Samtidigt visar rapporten att nästan hälften (44 procent) väljer att spara på sparkonto utan ränta, och endast hälften (56 procent) placerar pengar på börsen. Det tyder på att nästan hälften av de tillfrågade missar chansen till avkastning genom ränta-på-ränta-effekten.

– Vår rapport visar på många intressanta insikter när det gäller befolkningens privatekonomiska styrkor och utmaningar. Samtidigt är det bekymrande att se att många kan gå miste om stora summor. En av de stora utmaningarna när det kommer till sparande är att placeringen är avgörande för avkastningen. Här finns det utrymme för utveckling, säger ICA Bankens vardagsekonom, Magnus Hjelmér.

En betydande del av befolkningen i Sverige har också bristande självförtroende kopplat till specifika delar av sin privatekonomi. Faktum är att strax under en tredjedel (30 procent) av alla i åldrarna 30–49 år, uppger att de inte känner sig självsäkra när de pensionssparar och lika många från 18 år och uppåt när de förhandlar ränta.

Enligt rapporten lägger vi i genomsnitt bara 27 minuter i veckan på vår privatekonomi, vilket kan ha en direkt koppling till våra kunskaper i ämnet.

– Kunskap om privatekonomi är en av nycklarna till att förbättra sin ekonomiska situation och här finns det potential. På internet finns allt ifrån bloggar, YouTube videos och poddar att ta del av och som på kort tid gör det enkelt att lära sig mer om sin privatekonomi, säger Magnus Hjelmér.

Fler undersökningsresultat från rapporten:

  • 12 procent sparar aldrig eller sällan den summan de planerat spara under en genomsnittlig månad
  • 47 procent känner sig ej tillräckligt pålästa när det kommer till sparande på börsen och 21 procent förstår inte hur det fungerar.
  • 8 procent skulle inte klara av att betala en avgift på 20 000 kr utan att ta lån eller sälja något
  • Åtta av tio sparar regelbundet, i genomsnitt 3 726 kr i månaden.

Den fullständiga rapporten finns att ladda ned på: http://www.icabanken.se/pengakollen

För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: [email protected]
icabanken.se, icagruppen.se

Om rapporten

ICA Banken vill göra varje dag lite enklare. Men för att lyckas med detta behövs en tydligare bild av hur svensken sköter och klarar av sina ekonomiska utmaningar i vardagen. Med Pengakollen vill ICA Banken ge en tydlig bild över hur svenskarna ser på och sköter sin privatekonomi. Pengakollen grundar sig i en undersökning som har genomförts av Kantar Sifo på uppdrag av ICA Banken. Den bygger på 1 002 intervjuer bland svenska allmänheten i Sifos riksrepresentativa Sverigepanel. Datainsamlingen gjordes i mars 2021.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *