Tanalys

Ny rapport: Hur är läget Sverige 2024?

92 miljarder kronor. Så mycket förlorade Sverige på längre sjukskrivningar under 2024 enligt en ny rapport, Hur är läget Sverige? från Skandia. Det är en av de största ökningarna under ett enskilt år sedan Skandia 2017 började beräkna sjuknotan, det vill säga samhällsförlusten för längre sjukskrivningar, och idag beror närmare hälften av alla sjukskrivningar på psykisk ohälsa.  

Efter flera år av stabilitet och till och med nedgång har sjuknotan nu ökat med 14,2 miljarder kronor jämfört med 2023. Denna trend beror dels på att sjuktalen ökat i hela landet, dels på att reala löneökningar gjort det ekonomiska värdet av förlorat arbete högre. Detta förstärker behovet av ett starkare fokus på förebyggande och rehabiliterande vård och Skandia vill med denna rapport visa hur man kan vända trenden. 

– Vi står inför en tydlig utmaning, men också en stor möjlighet där potentialen är enorm. Genom att investera i förebyggande och rehabiliterande insatser kan vi låsa upp potentialen hos individer och företag, vilket samtidigt stärker samhällets utveckling, säger Gabriel Lundström, Skandias hållbarhetschef, säger Skandias hållbarhetschef Gabriel Lundström. 

Psykisk ohälsa bakom nära hälften av sjukskrivningarna 

Under 2024 stod psykisk ohälsa för 46 procent av alla sjukskrivningar. Samhällsförlusten för sjukskrivningar orsakade av psykisk ohälsa uppgick till 42,6 miljarder kronor, medan fysisk ohälsa kostade 49,3 miljarder kronor. 

– Vi vet att det är möjligt att vända trenden, särskilt när det gäller psykisk ohälsa. Företag som investerar i medarbetarnas hälsa ser inte bara minskade sjukskrivningar utan också ökad trivsel och produktivitet, säger Lundström. 

Könsskillnader i sjukskrivningar 

Rapporten visar tydliga könsskillnader där kvinnors sjuknota är betydligt högre än männens. Under 2024 stod kvinnor för 54,2 miljarder kronor av kostnaden för längre sjukskrivningar, jämfört med 37,7 miljarder kronor för män. Det är också vanligare att kvinnor sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa, vilket visar på ett behov av mer riktade insatser för att förbättra jämställdheten i arbetslivet. I förlängningen bidrar detta dessutom till att hämma utvecklingen mot mer jämställda pensioner. 

Stora regionala skillnader 

Rapporten visar att Värmlands län har högst andel sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa, 51,4 procent, följt av Dalarnas län på 51,3 procent. I motsatta änden ligger Norrbottens län med 40,4 procent. Skillnaden mellan högsta och lägsta andel är alltså elva procentenheter. 

Topp 3 län som har mest att vinna på förebyggande insatser: 

  1. Värmlands län – 51,4 % 

  1. Dalarnas län – 51,3 % 

  1. Västra Götalands län – 49,8 % 

Topp 3 län där andelen sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa är lägst: 

  1. Norrbottens län – 40,4 % 

  1. Gotlands län – 40,6 % 

  1. Skåne län – 43,0 %

Rapporten i helhet återfinns här
 

För ytterligare information:
Jonatan Ohlin, pressansvarig, 073-032 74 43, jonatan.ohlin@skandia.se 

Pressrum inklusive foton finns på skandia.se

Om Skandia
Skandia är ett pensionsbolag som erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi har cirka 860 miljarder kronor under förvaltning. Vi låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning åt våra närmare 1,9 miljoner kunder och samtidigt bygger vi ett bättre samhälle. Hos oss finns också en bank för bolån och sparande som möjliggör att hantera hela din ekonomi från pension till räkningar. Läs mer på www.skandia.se

Exit mobile version