Tanalys

Ny rapport: Långsiktiga ägare och kompetens viktigt vid kommuners val av privata aktörer inom samhällsfastigheter

När kommunen samarbetar med privata ägare av samhällsfastigheter föredrar de långsiktiga aktörer. Drivkrafterna bakom samarbetena är bland annat att kommunerna vill frigöra kapital till annat, sprida riskerna och att privata aktörer kan bygga mer kostnadseffektivt. Det är några av slutsatserna i en rapport där fem kommunföreträdare intervjuas om varför de hyr lokaler av privata fastighetsägare.

Rapporten, som tagits fram på uppdrag av fastighetsaktörerna Hemsö och Stenvalvet, bygger på intervjuer med kommunstyrelseordförandena i kommunerna Bjuv, Botkyrka, Nacka, Växjö och Örebro. Den presenterades på ett gemensamt seminarium i Almedalen den 5 juli.

– Vi arrangerar seminariet och lägger fram rapporten för att visa att det finns många goda skäl för kommuner att vilja samarbeta med privata aktörer och att alla dessa skäl förtjänar att redovisas i diskussionen kring privata samhällsfastigheter. Sen är vi förstås glada att notera att kommunerna särskilt efterlyser den långsiktighet och stabilitet som våra båda bolag representerar, säger Nils Styf, vd på Hemsö.

De intervjuade politikerna tar upp skäl som riskspridning, att minska den egna investeringsvolymen och att de privata aktörerna kan bygga och renovera mer kostnadseffektivt. Men flera av kommunföreträdarna tycker också att de privata aktörerna kan bidra med kompetens och att kommunen får någon att jämföra sig för att själv bli bättre på byggnation och drift. Som mindre kommun kan det också vara dyrt eller svårt att hålla sig med den kompetens som krävs för att bygga och förvalta samhällsfastigheterna.

Rapporten i sin helhet finns bifogad i utskicket.

För vidare information vänligen kontakta

Nils Styf, vd                                                    08-501 170 01
Åsa Thoft, kommunikationschef                     08-501 170 57

Hemsö är Sveriges ledande ägare av samhällsfastigheter. Verksamheten består i att hållbart äga, förvalta och utveckla samhällsfastigheter för äldreboende, utbildning, vård och rättsväsende. Hemsö finns i Sverige, Tyskland och Finland. Hemsös verksamhet kännetecknas av långa hyresavtal och stabila hyresgäster. Tredje AP-fonden är majoritetsägare. Det totala värdet på Hemsös fastighetsbestånd uppgår till 80,0 miljarder kronor. Hemsö har sedan mars 2015 kreditbetyg A- från Standard & Poor´s och sedan mars 2021 kreditbetyg A+ från Fitch Ratings. Mer information på www.hemso.se

Exit mobile version