Tanalys

Ny rapport: SATS avslöjar de största hälsotrenderna i Norden – mental hälsa och träning går hand i hand

Huvudfindings för Sverige (1)-1.pngStockholm, 10 Februari 2025 – SATS, Nordens ledande träningskedja, presenterar ”Healthier & Happier Report 2025”, en omfattande analys av träningsvanor och hälsotrender i Norden. Rapporten visar hur träning spelar en avgörande roll för både fysisk och psykisk hälsa – med mentalt välmående som en allt starkare drivkraft för nordbor att prioritera träning.

Träning som verktyg för bättre mental hälsa

Rapporten, som bygger på en undersökning genomförd av Norstat, där 4 193 nordbor mellan åldrarna 15–85 år från Sverige, Norge, Danmark och Finland deltagit, avslöjar att 44 % av nordborna tränar för att förbättra sin mentala hälsa.

Studien visar också tydliga könsskillnader: I hela Norden uppger 63 % av kvinnorna att träning bidrar till deras välbefinnande, jämfört med 50 % av männen – en skillnad som understryker att kvinnor i högre grad ser träning som en källa till mentalt välmående.

Sverige i fokus: En nation av träningsentusiaster

Jämfört med övriga nordiska länder sticker Sverige ut på flera punkter:

Nordiska insikter: Träning och hälsa i siffror

Rapporten visar tydliga skillnader mellan länderna när det gäller träningsvanor och hälsoperspektiv:

Framtiden: SATS stärker satsningen på mental hälsa och upplevelsebaserad träning

För att möta de utmaningar och behov som lyfts i rapporten utvecklar SATS nya träningskoncept:

”Vi ser en tydlig trend där människor tränar inte bara för att bli starkare, utan för att må bättre psykiskt. Vår roll är att göra träning tillgänglig, inspirerande och meningsfull – för alla,” säger Karoline Gutke, landschef för SATS Sverige.

Mer om studien: Så har SATS samlat in insikterna

Rapporten bygger på en undersökning genomförd av Norstat mellan 28 oktober och 6 november 2024, där 4 193 nordbor i åldern 15–85 år svarade på frågor om sina träningsvanor och hälsoperspektiv. Studien inkluderar representativa urval från Sverige (1 045 personer), Norge (1 069 personer), Danmark (1 046 personer) och Finland (1 033 personer) och identifierar både statistiskt signifikanta skillnader och trender i nordiskt hälsobeteende.

Läs rapporten här:

https://www.sats.se/the-healthier-and-happier-report-2025

För pressförfrågningar, kontakta:

Tina Brodal, tina.brodal@sats.no, +4741192008

Exit mobile version