Connect with us

Marknadsnyheter

Ny Seko-rapport om Kriminalvården: ”Kriminalvården är i kris”

Published

on

Idag släpper Seko en rapport om krisen inom Kriminalvården. Rapporten, som bland annat bygger på en enkät bland Sekos medlemmar, är alarmerande. Hela 65 procent av de anställda på Sveriges anstalter anser att Kriminalvården har små möjligheter att klara sitt uppdrag. Detta är en ökning med nästan 100 procent jämfört med motsvarande undersökning år 2017.

– Kriminalvården befinner sig mitt i en kris som måste lösas här och nu. Krisen slår stenhårt mot våra medlemmars arbetsmiljö och den kommer slå mot hela samhället när myndigheten inte klarar sitt uppdrag, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

Hot och våld mot anställda är ett stort problem inom Kriminalvården. Sex av tio av de som arbetar på de anstalterna med högst säkerhetsklass (Klass 1), har det senaste året utsatts för hot eller våld. Siffrorna är även alarmerande när det gäller förekomsten på häkten och inom NTE, Nationella Transportenheten. Samtidigt visar även undersökningen att uppemot 50 procent av de svarande upplever att klientnära ensamarbete förekommer dagligen trots att reglerna säger att ensamarbete inte ska förekomma.

– Detta är en ohållbar situation. I en miljö där hot och våld är vanligt kan det klientnära ensamarbetet leda till att våra medlemmar utsätts för väldigt farliga situationer, till och med livshotande. Detta är helt oacceptabelt, klientnära ensamarbete ska inte förekomma i denna verksamhet, säger Gabriella Lavecchia, förbundsordförande, Seko.

Platsbristen inom Kriminalvården som lett till en överbeläggning är numera vardag. Detta i kombination med den bemanningskris som råder på landets häkten och anstalter är förödande. Över 30 procent av de tillfrågade på anstalterna uppger att det är helt uteslutet eller inte särskilt troligt att de arbetar kvar inom Kriminalvården om två år. Lön, arbetstider, arbetsmiljö och ledarskap anges som de främsta skälen.

– Läget är akut. Om Kriminalvården ska bli en attraktiv arbetsplats som människor vill söka sig till och även stanna kvar, krävs omfattande åtgärder. Det handlar om alltifrån att lönerna måste höjas, att arbetstiderna blir mer humana och att arbetsmiljön förbättras. Här har såväl politikerna som myndighetsledningen ett stort ansvar, säger Christer Hallkvist, ordförande i Sekos förhandlingsorganisation inom Kriminalvården.

Sekos medlemmar vittnar också om att Kriminalvården är en ”rädd” organisation. Många anställda vågar inte säga ifrån i olika frågor, av rädsla för bestraffning och reprimander.

– Det finns en tystnadskultur inom myndigheten som gör att många problem inte kommer upp till ytan. Ska Kriminalvården lyckas vända den negativa spiralen måste klimatet öppnas upp och bli mer tillåtande. Ingen verksamhet utvecklas och blir bättre av en tystnadskultur, säger Christer Hallkvist, ordförande i Sekos förhandlingsorganisation inom Kriminalvården.

Seko kräver bland annat ett stopp för klientnära ensamarbete, förbättrade anställningsvillkor, mer utbildning och en fortsatt utbyggnad av anstalter och häkten.

Sekos rapport och krav finns att ladda ner och läsa i sin helhet på www.seko.se/krimrapport

Ytterligare information:

Jonas Pettersson, Planerings- och kommunikationschef, Seko, 070-631 59 49
jonas.pettersson@seko.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu lanseras Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal

Published

on

By

Statens fastighetsverk, logotyp.

    

Att berätta om de natur- och kulturmiljöer som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar är en viktig del av myndighetsuppdraget. Den 20 april lanseras den nya strömningstjänsten Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal, så att hela Sverige ska kunna ta del av berättelserna.

    

Det finns många sevärda platser i SFV:s förvaltning. De är spridda från norr till söder och är – i den mån de går att hålla öppna – ofta välbesökta av dem som bor inom rimliga avstånd. Nu skapas möjligheten för fler att ta del av dessa skatter.

         Våra fastigheter är allas angelägenhet och målet är att de ska engagera ännu fler genom kunskap, spännande berättelser och intagande miljöer, säger generaldirektör Max Elger.

För dem som inte har möjlighet att fysiskt besöka fastigheterna har SFV via bland annat filmer och podd försökt nå ut till fler. Nu förenas resultatet i Sevärt, en öppen playtjänst med strömmat material om SFV:s natur- och kulturmiljöer. Tittarna får följa med in i hantverkares verkstäder, se hemliga rum, uppleva historiska trädgårdar och besöka många andra sevärdheter.

Lanseringen sker den 20 april. Plattformen kommer sedan kontinuerligt att fyllas på med nytt innehåll. Tanken är att Sevärt också ska kunna innehålla material i samarbete med andra aktörer.

Under Stockholms kulturnatt passar Statens fastighetsverk även på att öppna upp ett sevärt, hemligt rum – det gamla vattentornet på Skeppsholmen. Där blir det filmvisning, liveinspelning av podden På plats i historien och popcorn.

För mer information kontakta

Maria Uggla, pressekreterare

010-478 76 00

073-332 22 14

maria.uggla@sfv.se

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Uppdatering Industribrand Linnarhult

Published

on

By

Branden på Långavallsgatan är nu under kontroll. Det brinner fortfarande på platsen och räddningsarbetet kommer att fortgå under lördagen med en minskad resurs. Vissa avstängningar kvarstår men Gråbovägen är åter öppen för trafik.

Vakthavande befäl

Anders Lundblad

Continue Reading

Marknadsnyheter

Industribrand Linnarhult

Published

on

By

Det brinner i en industrifastighet på Långavallsgatan. Larmet inkom strax före klockan 01 och räddningstjänsten är på plats med ett stort resurspaket. Branden är ännu inte under kontroll.  Det intilliggande området, inklusive Gråbovägen är avspärrat. Allmänheten uppmanas att undvika röken och kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177 om man känner obehag.

Arbetet kommer att fortgå under hela natten och sannolikt en bit in på lördagen.

Vakthavande befäl

Anders Lundblad

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.