Tanalys

Ny undersökning avslöjar påverkan på vardagslivet bland kvinnor som lider av migrän

En ny undersökning bland 1 052 kvinnor som lider av migrän, utförd av Kantar Sifo, avslöjar hur kvinnor påverkas av sjukdomen i sitt vardagsliv. Påverkan rör allt från förmågan att ta hand om sina barn till påverkan på privatekonomin. Undersökningen visar att det finns ett behov av mer stöd och information till kvinnor som lider av migrän och enligt de nya nationella riktlinjerna1 så ska majoriteten av migränpatienterna kunna ta hand om sin sjukdom på egen hand genom tillämpning av egenvård och stöd från primärvården.

Undersökningen belyser att:

Tidigare i år publicerade Kunskapsstyrningen hälso- och sjukvård, nationellt programområde (NPO) neurologi riktlinjer för migränvård i Sverige.1 De nya riktlinjerna framhåller att majoriteten av individer med diagnosen migrän ska klara sig med egenvård och stöd från primärvården. Resultaten från undersökningen visar att även om 56 procent av de migrändrabbade anser att de får det stöd de behöver för att ta hand om sin migrän så återstår ett behov av mer utbildning och stöd hos 44 procent av de migrändrabbade. 

”Många migränpatienter blir förbisedda. Rätt diagnos och mer stöd behövs”, säger Mattias Linde, Professor, överläkare, medicinskt ansvarig för Regional Migränmottagning Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Undersökningen belyser också den bredare socioekonomiska effekten som migrän har på kvinnors liv och avslöjar att:
 

”Migrän är ett tillstånd som drabbar kvinnor förvånansvärt oproportionerligt, med studier som visar att migrän är tre gånger så vanligt hos kvinnor som hos män2. Dessutom visar resultaten av vår undersökning tydligt den betydande påverkan migrän har på en kvinnas dagliga liv, från hennes förmåga att arbeta till förmågan att orka ta hand om sina barn. Därför är det oerhört viktigt att vi samarbetar för att genomföra rätt åtgärder för att stödja migränpatienter så att de kan få en bättre livskvalitet. Vi välkomnar de nya nationella riktlinjerna som publicerades i januari , de är ett steg i rätt riktning: låt oss ta tillfället i akt att tillsammans att agera så att kvinnor får bättre stöd och omhändertagande vid migrän”, säger Simon Nicholson, Vd för Organon i Storbritannien, Norra Europa och Israel.

Undersökningen visar att 1 av 5 kvinnor med migrän inte känner att de har tillräckligt med information om de behandlingsalternativ som finns för att ta hand om sin migrän, men lika många uppger att även om de har information så skulle de vilja förstå lite mer kring de olika behandlingsalternativ som finns.

Kantar Sifos undersökning visar att det finns behov av mer stöd och utbildning hos kvinnor som lider av migrän. Det finns också en önskan från patienter att förstå vilka behandlingsalternativ som finns tillgängliga för att hjälpa dem att hantera sina migränepisoder. Som ett komplement till vården spelar apoteken en viktig roll i informationsgivningen till drabbade och anhöriga. Närheten till patienterna och kunskapen om läkemedel och egenvård gör att apoteken fyller en viktig funktion för folkhälsan. Vi upplever att kunder ofta kommer in till oss på apoteken för att få hjälp med smärtlindrande behandling vid migrän. I den här situationen kan vi göra mer än att bara ge ut den medicin de behöver utan också stödja med information om olika behandlingsalternativ och råd om hur kunden får bästa möjliga effekt av sitt läkemedel genom rätt användning”, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Om undersökningen

Totalt har 1052 intervjuer med kvinnor som lider av migrän genomförts mellan den 19 maj-30 maj 2023. Undersökningen är utförd av Kantar Sifo på uppdrag av kvinnohälsoföretaget Organon Sverige AB. Undersökningen har genomförts som on-line intervjuer i en svensk konsumentpanel för att nå 1 000 kvinnor med migrän i åldersgruppen 18-55 år.

Om migrän

Migrän är tre gånger så vanligt hos kvinnor som hos män och det är också den fjärde vanligaste orsaken till funktionsnedsättning hos kvinnor.2 I Sverige uppskattar man att 12 till 15 procent av befolkningen har migrän i någon form under någon del av sitt liv.1
Migrän är en kronisk sjukdom med återkommande episoder av svår huvudvärk med olika intervall. Smärtan är vanligtvis lokaliserad till tinningen och är pulserande till sin natur. Andra vanliga symtom i samband med migränattacker är illamående, kräkningar och ökad känslighet för ljus och ljud.1  Globalt sett rankas migrän som den tredje mest funktionsnedsättande sjukdomen bland alla sjukdomar i åldersspannet 25 till 40 år.3

Referenser:
1. Riktlinje för migrän, NPO Nervsystemets sjukdomar, Version 1, 2022-10-25. Nationellt system för kunskapsstyrning, Hälso- och sjukvård. Riktlinje för migrän (nationelltklinisktkunskapsstod.se) Besökt 2023-08-22

2. Pavlovic J, The impact of midlife on migraine in women, summary of current views. Women’s Midlife Health, 2020 Oct 6;6:11.

3. GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990-2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet. 2016;388(10053):1545–602.

SE-MXT-110033

Frågor om migrän och undersökningen:

Mattias Linde, Professor, överläkare, Neurologmottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, tel. 070-56 74 599

Gustav Hadin, Vice Ordförande, Huvudvärksförbundet, 073-779 06 89gustav.hadin@huvudvarksforbundet.se,  www.huvudvarksforbundet.se

Frågor om undersökningen:

Helen Krut, Associate Director Policy and Communications Nordics,
E-post helen.krut@organon.com, Mobil 079 066 13 02

Lena Berggren, Kantar Sifo, tel. 08 5074 2069, 0765 36 2069

Om Organon

Organon är ett globalt hälsovårdsföretag bildat för att fokusera på att förbättra kvinnors hälsa genom hela dess livscykel. Organon har mer än 60 läkemedel och produkter inom kvinnors hälsa samt en växande biosimilarverksamhet och en stor portfölj bestående av etablerade läkemedel inom en rad terapiområden. Organons befintliga produkter bidrar till ett kassaflöde som stödjer investeringar i innovation och framtida tillväxtmöjligheter inom kvinnors hälsa och biosimilarer. Därtill söker Organon ständigt nya möjligheter till samarbeten med biofarmaceutiska innovatörer och bolag som vill kommersialisera sina produkter ihop med ett företag som har global närvaro på snabbt växande internationella marknader. Organon har cirka 10 000 medarbetare världen över och huvudkontoret ligger i  Jersey City, New Jersey, USA.

Exit mobile version