Marknadsnyheter
Nytt experiment bekräftar kvantmekanisk teori
Med hjälp av en ny typ av experiment har forskare vid bland annat Linköpings universitet lyckats bekräfta en tio år gammal teoretisk studie som säger att en av de mest fundamentala aspekterna inom kvantmekaniken – komplementaritet – kan kopplas ihop med så kallad informationsteori. Studien är publicerad i tidskriften Science Advances och kan på sikt bana väg för bättre kvantkommunikation, mätteknik och kryptografi.
– Våra resultat har ingen tydlig eller direkt tillämpning just nu. Det är grundforskning som i sin tur lägger grunden för framtida teknologier inom kvantinformation och kvantdatorer. Där är potentialen enorm för helt nya upptäckter inom många olika forskningsfält, säger Guilherme B Xavier, forskare inom kvantkommunikation vid Linköpings universitet.
Men för att förstå vad Linköpingsforskarna visat får vi ta det från början.
Att ljus kan vara både partiklar och vågor är ett av de mest ologiska – men samtidigt grundläggande – kännetecknen inom kvantmekaniken. Det kallas våg-partikeldualitet.
Teorin sträcker sig ända tillbaka till 1600-talet då Isaac Newton föreslog att ljus består av partiklar. Andra samtida forskare menade att ljus är vågor. Newton föreslog till slut att det nog kanske kunde vara både och, utan att för den sakens skull kunna bevisa det. Under 1800-talet visade flera fysiker i olika experiment att ljus faktiskt är vågor.
Men runt 1900-talets början utmanade både Max Planck och Albert Einstein teorin om att ljus endast är vågor. Det dröjde dock ända in på 1920-talet innan fysikern Arthur Compton kunde visa att ljus också hade rörelseenergi, en egenskap som är klassisk för partiklar. Partiklarna fick namnet fotoner. Därmed drogs slutsatsen att ljus kan vara både och precis som Newton föreslog. Även elektroner och andra elementarpartiklar uppvisar denna våg-partikeldualitet.
Men det går inte att mäta en foton i form av våg och partikel samtidigt. Beroende på hur mätningen görs kan en enskild foton endast observeras antingen som våg eller partikel. Fenomenet är känt som komplementaritet och utvecklades av den danske fysikern Niels Bohr i mitten av 1920-talet. Det säger att oavsett vad man bestämmer sig för att mäta, så måste kombinationen av våg- och partikelegenskaper vara konstant.
År 2014 kunde en forskargrupp från Singapore matematiskt visa en direkt koppling mellan komplementaritet och mängden okänd information i ett kvantsystem, så kallad entropisk osäkerhet, ett centralt begrepp inom informationsteori. Inom informationsteori studeras bland annat hur mycket information som kan överföras mellan sändare och mottagare.
Den här kopplingen betyder att oavsett vilken kombination av våg- och partikelegenskaper man tittar på i ett kvantsystem, är mängden okänd information alltid minst en bit information, det vill säga det omätbara – mättes vågen gick det inte att mäta partikeln. Nu har forskare från Linköpings universitet, tillsammans med kollegor från Polen och Chile, lyckats bekräfta Singaporeforskarnas teori i verkligheten med hjälp av en ny typ av experiment.
– Från vårt perspektiv är det ett väldigt direkt sätt att visa ett grundläggande kvantmekaniskt beteende. Det är ett typiskt exempel i kvantfysiken där vi kan observera resultatet men vi kan inte visualisera vad som händer inuti experimentet. Och ändå kan det användas i praktiska tillämpningar. Det är väldigt fascinerande och angränsar nästan till filosofi, säger Guilherme B Xavier.
I sin nya experimentuppställning använde Linköpingsforskarna fotoner som rör sig framåt i en cirkulär rörelse (orbital angular momentum, OAM), till skillnad från den vanligare oscillerande rörelsen, som är upp och ner. Det används för att mätningarna ska kunna få en mer praktisk tillämpning då OAM innehåller mer information.
Mätningarna görs i ett, inom forskningen vanligt, instrument som kallas interferometer där fotonerna skickas mot en kristall (beam splitter) som delar upp fotonernas väg till två nya vägar. De två ljusvägarna reflekteras sedan för att korsa varandra till en andra kristall för att sedan mätas som antingen partiklar eller vågor beroende på tillståndet hos den andra kristallen.
En av sakerna som gör denna experimentuppställning speciell är att forskarna kan föra in den andra kristallen delvis i ljusets väg. Det möjliggör att ljuset kan mätas som vågor eller som partiklar eller som en kombination av båda i samma uppställning.
Enligt forskarna kan fynden kan få många framtida tillämpningar inom kvantkommunikation, mätteknik och kryptografi. Men det finns också mycket mer att utforska på en grundläggande nivå.
– I nästa experiment vill vi observera fotonens beteende om vi ändrar inställningen på den andra kristallen precis innan fotonen kommer fram till den. Det skulle visa att vi kan använda den här experimentella uppsättningen inom kommunikation för att säkert kunna distribuera krypteringsnycklar vilket är väldigt spännande, säger Daniel Spegel-Lexne, doktorand vid Institutionen för systemteknik.
Projektet finansierades av Zenith vid Linköpings universitet och Wallenberg Center for Quantum Technologies, WACQT.
Artikeln: Experimental demonstration of the equivalence of entropic uncertainty with wave-particle duality, Daniel Spegel-Lexne, Santiago Gómez, Joakim Argillander, Marcin Pawłowski, Pedro R. Dieguez, Alvaro Alarcón, Guilherme B. Xavier, Science Advances 2024, publicerad online 6 december 2024. Doi: 10.1126/sciadv.adr2007
Kontakt
Guilherme B Xavier, docent, guilherme.b.xavier@liu.se, 013-28 13 79
Daniel Spegel-Lexne, doktorand, daniel.spegel-lexne@liu.se, 013-28 40 52
Pressmeddelandet skickat av:
Anders Törneholm
Presskontakt, Linköpings universitet
013-28 68 39
anders.torneholm@liu.se
Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här
Taggar:
Marknadsnyheter
Luftföroreningar under graviditeten kan skada barnets hjärna
Luftföroreningar kan påverka hjärnans utveckling hos barn redan innan födseln. En ny studie i Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology visar att ozonföroreningar under graviditetens andra trimester ökar risken för intellektuella funktionsnedsättningar hos barn med upp till 55% jämfört med deras syskon.
Risk under fosterhjärnans snabba utveckling
Under andra trimestern utvecklas fosterhjärnan snabbt med 250 000 nya nervceller per minut. Forskarna fann att en ökning av ozon med 10 delar per miljard under denna period är starkt kopplad till en ökad risk för kognitiva funktionsnedsättningar. Ozon, som bildas av kemiska reaktioner i luften, är ett ökande miljöproblem kopplat till klimatförändringar.
Minska ozonutsläppen för barnens skull
Forskarna betonar vikten av renare fordonsstandarder och övergång till elfordon för att minska ozonföroreningar. ”Att skydda barns hjärnor bör vara en prioritet,” säger Sara Grineski, professor vid University of Utah. Studien understryker behovet av kraftfulla insatser mot luftföroreningar för att säkerställa framtida generationers hälsa.
Källa: healthday.com
Marknadsnyheter
Statistik över inhemska patentansökningar 2024: ökning i Savolax, Nyland och Egentliga Finland
I fjol tog Patent- och registerstyrelsen (PRS) emot 1 770 patentansökningar, vilket är 102 fler än året innan. Antalet ansökningar ökade betydande i Savolax, Nyland och Egentliga Finland. En liten ökning sågs i Södra Savolax, Egentliga Tavastland, Mellersta Österbotten, Mellersta Finland, Norra Karelen, Päijänne-Tavastland och Satakunta. Antalet ansökningar var detsamma i Birkaland. Det kom inga ansökningar från Åland. I de övriga landskapen sjönk antalet patentansökningar.
Statistik efter landskap
I statistiken bestäms landskapet enligt den hemvist eller adress som angetts för den första sökanden i ansökan.
Antalet ansökningar ökade jämfört med förra året
- Södra Savolax 17 (15)
- Egentliga Tavastland 21 (16)
- Mellersta Österbotten 10 (9)
- Mellersta Finland 59 (50)
- Norra Karelen 15 (13)
- Norra Savolax 59 (39)
- Päijänne-Tavastland 38 (33)
- Satakunta 19 (12)
- Nyland 1 250 (1 172)
- Egentliga Finland 71 (57)
Antalet ansökningar minskade jämfört med förra året
- Södra Karelen 17 (18)
- Södra Österbotten 9 (13)
- Kajanaland 3 (6)
- Kymmenedalen 4 (8)
- Lappland 11 (12)
- Österbotten 18 (20)
- Norra Österbotten 60 (86)
Antalet ansökningar oförändrat
- Åland 0
- Birkaland 89
På prh.fi finns statistik över patentansökningar till PRS efter landskap för de senaste tio åren.
Statistik över patent
PRS publicerar följande statistik:
- nationella patentansökningar till PRS månadsvis
- nationella patentansökningar till PRS efter landskap
- patent beviljade i Finland
- europeiska patent validerade i Finland
- inhemska företag med största antalet ansökningar
- antalet inhemska och utländska sökande.
Läs mer om patentstatistik på prh.fi.
Om patent
Patent är en ensamrätt att utnyttja en uppfinning. Med det avses yrkesmässigt utnyttjande, såsom tillverkning, försäljning, användning och import av en produkt. I Finland söks patent hos PRS. Utöver nationella patent, det vill säga patent i kraft endast i Finland, handlägger PRS också internationella patentansökningar. Läs mera om patent på prh.fi.
För ytterligare information:
Olli Sievänen
Ledande rådgivningsingenjör
Patent- och registerstyrelsen
Tfn mån-fre 029 509 5438
Om oss
Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.
Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.
Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.
Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.
Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.
Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html
Taggar:
Marknadsnyheter
Preliminära siffror slog TradeVenues estimat
TradeVenue ger en kort kommentar på de preliminära siffrorna som släpptes från Redsense Medical igår.
Redsense Medical meddelade idag preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till ca 12,7 MSEK med en preliminär vinst på 5,6 MSEK. En stark avslutning på året, vilket fick aktien att stiga med över 10%.
Till kommentaren: https://tradevenue.se/artiklar/preliminara-siffror-slog-vart-estimat-66944
Om TradeVenue
TradeVenue grundades 2015 som en mötesplats för investerare och noterade bolag. Vi fokuserar främst på att lyfta fram små och medelstora bolag genom analyser, intervjuer och bolagsnyheter. På vår hemsida finner du även aktietips, insiktsfulla blogginlägg och de senaste nyheterna från börsvärlden, vilket gör oss till en central plattform för både erfarna investerare och nybörjare.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke