Marknadsnyheter
Nytt precisionsmedicinskt centrum ska ge rätt diagnos och behandling till rätt patient
Nu etablerar Region Skåne och Lunds universitetet Precisionsmedicinskt centrum syd. Genom att sammanföra klinisk och akademisk expertis ska vården bli bättre på att förebygga och behandla sjukdomar. Olle Melander och Sophia Zackrisson, båda professorer vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, ska leda arbetet.
Detta är ett gemensamt pressmeddelande från Region Skåne och Lunds universitet.
Olle Melander och Sophia Zackrisson har gedigen erfarenhet av både forskning och kliniskt arbete som riktar in sig på diagnostik och prevention av bland annat hjärt- och kärlsjukdomar och bröstcancer. Nu får de i uppdrag att skapa de arbetsgrupper som behövs inom sjukvård och akademi för att driva projekt inom precisionsmedicin.
– Precisionsmedicin handlar om att förbättra behandlingar inom hälso- och sjukvården genom att hitta vilka individer som svarar bäst på behandlingen. Men också hitta de som inte har någon nytta av en viss given behandling. Vi vill maximera den medicinska nyttan av en behandling genom att ge den till dem som behöver den bäst, förklarar Olle Melander.
De senaste årens snabba utveckling av avancerad genteknologi och tillgången till nya diagnosmetoder har gjort det möjligt att skräddarsy behandling utifrån patientens specifika förutsättningar. Hittills har precisionsmedicin handlat mycket om diagnostik och behandling av cancer men också terapier och läkemedel för ovanliga men allvarliga sjukdomar. Men det nya centret vill vidga precisionsmedicinen mot behandling och prevention också av de stora folksjukdomarna:
– Oavsett om man är ute efter att förebygga eller att behandla en redan uppkommen sjukdom, måste man hos varje individ angripa den underliggande orsaken. Potentialen hos precisionsmedicinen är helt enorm när det gäller vanliga folksjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar till exempel, säger Olle Melander.
Under hösten arbetar föreståndarna för att kunna dra i gång centret i början av nästa år. Arbetet ska utgå från hälso- och sjukvårdens behov.
– Det pågår mycket forskning inom området för precisionsmedicin. Vårt uppdrag som föreståndare är att öka möjligheterna för forskningsprojekten att omsättas till verklighet i sjukvården, så att de kommer patienterna till gagn. Vi ska hjälpa till att ge projekten de verktyg och förutsättningar som behövs för att kunna implementeras, säger Sophia Zackrisson.
Lunds universitet ska bidra med forskning och viktig infrastruktur för att ta fram metoder inom till exempel precisionsmedicinsk diagnostik. Samarbetet mellan regionala såväl som nationella aktörer inom precisionsmedicin blir viktigt.
Vid universitetet finns redan ett flertal starka forskningsmiljöer med fokus på sjukdomar såsom diabetes och cancer. Det finns också många miljöer inom stamcellsforskning, epidemiologi och neurologiska sjukdomar samt avancerade infrastrukturer för bland annat storskaliga genetiska analyser och bilddiagnostik. Tanken är att det precisionsmedicinska centrumet ska underlätta och driva överföring av landvinningar inom universitetets forskning till hälso- och sjukvård.
Kontakt
Olle Melander, föreståndare, Precisionsmedicinskt centrum syd, 070–454 68 20, olle.melander@med.lu.se
Sophia Zackrisson, biträdande föreståndare, Precisionsmedicinskt centrum syd, 073–687 41 49, sophia.zackrisson@med.lu.se
Fakta om Precisionsmedicinskt centrum syd
Precisionsmedicinskt centrum syd är ett samarbete mellan Lunds universitet och Region Skåne. Föreståndare är Olle Melander, professor i internmedicin vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus. Biträdande föreståndare är Sophia Zackrisson, professor i diagnostisk radiologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
Precisionsmedicinskt centrum ska genom nära samverkan mellan hälso- och sjukvården och akademin bidra till utveckling och implementering av precisionsmedicin för att fler invånare ska kunna ta del av dessa nya diagnostiska verktyg och behandlingsformer.
Precisionsmedicin är ett område där klinisk verksamhet och forskning är tätt sammanflätade. Den kliniska utvecklingen och implementeringen av precisionsmedicin är i stora delar avhängig den pre-kliniska och kliniska forskningen. Omfattande samverkan sker idag mellan Region Skåne och Lunds universitet inom klinisk och translationell forskning. Ett exempel är inom ATMP, avancerade terapiläkemedel, där Region Skåne och Lunds universitet samverkar för att underlätta övergången från pre-klinisk forskning till läkemedelstillverkning och kliniska prövningar.
Presskontakt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet: Anna Hellgren, 076–831 89 23, anna.hellgren@med.lu.se
Presskontakt Region Skåne: Magnus Aspegren, 076–889 07 63, magnus.aspegren@skane.se
Marknadsnyheter
Föräldrastil i barndomen påverkar hur vi behandlar våra hundar
En studie från Storbritannien visar att den föräldrastil vi upplevde som barn kan påverka hur vi behandlar våra hundar som vuxna. Personer som vuxit upp med en tillåtande föräldrastil tenderar att använda samma metod i sin relation med hunden, där värme och frihet betonas men reglerna är få. I kontrast är de som haft en mer auktoritativ uppväxt, där kärlek kombineras med tydliga regler, mindre benägna att vara lika tillåtande mot sina hundar.
Forskarna fann också att människors attityd till djur, antingen beskyddande eller humanistisk, spelar en stor roll för hur dessa uppfostringsmönster överförs från mänskliga relationer till relationen med hunden.
Källa: psypost.org
Marknadsnyheter
Coop pausar inköpen av produkter från Bake my day
Coop har beslutat att pausa inköpen av produkter från leverantören Bake my Day. Detta görs mot bakgrund av de uppgifter som framkommit i media kring bristandande livsmedelshygien vid leverantörens bageri i Huddinge.
– Vi har dialog med leverantören om de uppgifter som förekommit i media om bristande säkerhet kring livsmedelshygien och kring arbetssituationen för de anställda. Vi har också hämtat in uppgifter från ansvariga kontrollmyndigheter för att ta del av de revisioner som gjorts vid bageriet och dess resultat, säger Niclas God, affärschef inköp food vid Coop Sverige.
– Under tiden som vår analys av situationen pågår så kommer vi pausa våra inköp av produkter från Bake my Day. Det är mycket viktigt för oss att våra kunder känner sig trygga och säkra med de produkter som säljs i Coops butiker, fortsätter Niclas.
Inköpspausen går igång nästa vecka och gäller tills vidare. De produkter som finns i butikerna kommer säljas ut för att inte riskera matsvinn samt för att det inte finns risk för hälsofara för produkterna.
För mer information kontakta
Coops presstjänst: 010-743 13 13 eller media@coop.se
Coop är en av Sveriges största dagligvarukedjor som levererar prisvärd, hållbar matglädje och har mer än 800 butiker från Kiruna i norr till Smygehamn i söder. Coop har sedan 2008 erbjudit näthandel av mat och vår butik på coop.se erbjuder mer än 80 procent av de svenska hushållen möjligheten att få tillgång till sin beställning via hemleverans eller andra leveransmöjligheter. Coop rankas som ett av Sveriges mest hållbara varumärken och har störst andel ekologisk försäljning i branschen. Totalt omsätter Coop i Sverige 48 miljarder kronor och har över 22 000 medarbetare. För mer information om Coop besök: http://www.coop.se.
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 06.12.2024
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
06.12.2024 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 06.12.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
– |
– |
– |
XSTO |
109 732 |
10,98 |
1 204 745,63 |
XCSE |
27 154 |
10,96 |
297 631,24 |
Summa |
136 886 |
10,98 |
1 502 376,87 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,4805 och DKK till EUR 7,4582
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 4 710 860 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke