Julen stressar kvinnor mycket mer än männen. Det visar en färsk undersökning som LF genomfört. Och är ett bevis för att julen speglar en av årets mest seglivade orättvisor – det obetalda arbetet i hemmet som till största del utförs av kvinnor. Att planera, köpa julklappar, laga mat och se till att alla traditioner hålls vid liv är uppgifter som kräver att de tvingas lägga flera timmar på obetalt arbete. -Tyvärr tar ojämställdheten inte slut bara för att granen kastas ut – den fortsätter varje månad – varje år – och så kommer det att fortsätta tills vi gör något år det, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på LF.
En färsk undersökning visar att kvinnor tar ett klart större ansvar för att julen ska bli den högtid som många förväntar sig. Nästan sex av tio (58 %) av kvinnorna uppger att de har huvudansvaret för julklapparna i familjen, jämfört med endast knappt en tredjedel (28 %) av männen.
-En av de mest påtagliga effekterna av det obetalda arbetet är den negativa påverkan på kvinnors pensioner. För när kvinnor lägger mer tid på hushållsarbete och familjeansvar minskar utrymmet för förvärvsarbete, karriärutveckling och pensionsavsättningar. Detta resulterar i att kvinnors pension idag i Sverige i genomsnitt är 84 000 kronor lägre per år än männens, säger Trifa Chireh.
Statistik visar att kvinnor arbetar obetalt hemma 25 timmar mer än män varje månad, vilket motsvarar cirka 300 timmar per år. Julen är inget undantag, snarare ett förstoringsglas på den obalans som fortfarande existerar mellan könen. I tabellen nedan har LFs pensionsekonom räknat ut hur mycket mer en kvinna skulle få i lön och pension om hon fått betalt för de timmar hon varje månad lägger på att arbeta i hemmet.
Yrke | Lön före skatt | Extra i lön per månad | Extra i pension per månad | Kompensationssparande per månad i 15 år, netto |
Undersköterska | 29 000 kr | 4 531 kr | 1 100 kr | 500 kr |
Ingenjör | 55 000 kr | 8 593 kr | 4 500 kr | 1 800 kr |
Presschef | 65 000 kr | 10 156 kr | 5 000 kr | 2 000 kr |
Tabellen visar på hur mycket en anställd inom olika yrken skulle ha tjänat i lön och pension om hon hade fått betalt för de 25 timmars extraarbete hon utfört i hemmet och hur mycket kompensationssparande som behövs för den som tar ett större ansvar i hushållet. Vi har räknat med en premiebestämd tjänstepension och att man går i pension vid 65 år. Kompensationssparandet ska pågå i 15 år med en avkastning på 6 % efter skatter och avgifter.
Det är hög tid att vi börjar se julen som en påminnelse om de strukturer som behöver förändras.
Om vi ska bygga ett mer jämlikt samhälle är det dags att börja i hemmet – och varför inte ta steget redan i jul? Här kommer mina bästa tips för att trygga varandras pension och ekonomi under jul och nyår.
Ge bort pension i julklapp
Julen är en tid för omtanke och generositet. Varför inte ge din partner en julklapp som växer över tid? Starta ett kompletterande sparande för den i familjen som tar större ansvar för barnen och kanske har gått ner i arbetstid för att få ihop livspusslet. Du kan också överväga att överföra premiepensionen till din maka och på så sätt säkerställa att din partner har en trygg pension att se fram emot.
Logga in på minpension.se tillsammans
Mellandagarna är en perfekt tid för att sätta sig ner tillsammans och få en överblick över era totala pensioner. Genom att logga in på minpension.se kan ni enkelt se över er totala pension och vad ni kan förvänta er i framtiden. Det ger er också möjlighet att diskutera eventuella justeringar ni behöver göra för att säkerställa en trygg pension för er båda.
Nyårslöfte om ekonomisk trygghet
Nyår är en tid för nya löften och början på något nytt. Parata ekonomi och drömmar tillsammans. Diskutera hur ni kan fördela inkomster och utgifter rättvist, så att båda har möjlighet att spara till pensionen. Gör den ena exempelvis mer av det som görs bara några gånger per år, t ex byter vinterdäck, medan en gör mer av det som är dagligen återkommande, som att tvätta – ja då kanske det finns anledning att byta då och då? Eller låtsas att ni är separerade och ha mamma- och pappa-veckor, då den ena tar mer ansvar för hela hushållsarbetet.
Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Infostat på uppdrag av Länsförsäkringar. Datainsamlingen har gjorts på allmänheten med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1500 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet. Fältperiod 18 november – 26 november 2024.
För ytterligare information kontakta:
Trifa Chireh, pensionsekonom på LF Tel. 073–094 28 52
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.