Tanalys

Ökad trygghet och hälsosamma vanor bland unga i Sundbyberg enligt ny enkät

En ny undersökning visar att majoriteten av Sundbybergs unga varken röker, dricker alkohol eller använder droger. Enkäten visar också att fler unga än tidigare känner sig trygga i sina bostadsområden och att de har goda relationer till sina föräldrar. Detta framgår av Stockholmsenkäten, där elever i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 har svarat på frågor om sina levnadsvanor och livsvillkor.

Undersökningen visar flera positiva trender, där alkoholkonsumtion och tobaksrökning bland unga har minskat över tid. En av de största framgångarna är att fler ungdomar uppger att de lever hälsosamt och är nöjda med sin livssituation. I år svarar fler unga att de ”ganska ofta eller väldigt ofta tycker att det är härligt att leva”, vilket markerar ett trendbrott mot tidigare år.

– Det är positivt att se hur fler unga i Sundbyberg väljer att leva hälsosamt och känner en ökad trygghet i sina bostadsområden. Detta visar att vårt långsiktiga arbete bland unga ger resultat, men vi är också medvetna om de utmaningar som kvarstår, säger Patrik Tengberg (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. Sundbybergs stad.

Utmaningar kvarstår – alkohol och otrygghet bland flickor

Trots de positiva resultaten syns några områden där utmaningar kvarstår. Alkoholkonsumtionen har ökat bland flickor i årskurs 9, och flickor upplever också i högre grad än pojkar otrygghet när de går ensamma sent på kvällen i sina bostadsområden.

Nikotin och spel om pengar – ökande trender bland unga

En annan utmaning är den ökande användningen av vitt snus och e-cigaretter, särskilt bland gymnasieelever. I årets mätning uppger 24% av pojkarna och 21% av flickorna på gymnasiet att de snusar vitt snus dagligen eller ibland, vilket är en ökning från tidigare år. Användningen av e-cigaretter eller ”vapes” är vanligare bland flickor i årskurs 9, där 13% uppger att de röker dagligen eller ibland.

Samtidigt visar enkäten att fler pojkar än tidigare spelar om pengar. Bland pojkar i årskurs 9 har 31% satsat pengar på spel under det senaste året, en markant ökning från 2018 då siffran låg på 10%.

Stockholmsenkäten – en värdefull insikt om ungas levnadsvanor

Årets undersökning besvarades av 375 elever i Sundbyberg, med en svarsfrekvens på 72%. Stockholmsenkäten genomförs vartannat år i Stockholms län och ger kommuner en värdefull insikt i ungdomars vanor och beteenden. Resultaten hjälper Sundbybergs stad att identifiera områden där unga kan behöva ytterligare stöd, samtidigt som de lyfter fram positiva trender som kan stärkas ytterligare.

Fakta om Stockholmsenkäten
Stockholmsenkäten är en undersökning som genomförs vartannat år i Stockholms län. Enkäten besvaras av elever i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 och syftar till att kartlägga ungas levnadsvanor. Frågorna behandlar ämnen som alkoholkonsumtion, tobaksanvändning, spel om pengar, brott samt hur unga upplever sin fritid och skolsituation.

För att se resultatet i sin helhet, besök Länsstyrelsen  eller kontakta press@sundbyberg.se för mer information.

Exit mobile version