Tanalys

Ökat resande ställer hårda krav på hälso- och sjukvårdens arbetsgivare i sommar, personalens semester i fara

Samtidigt som regeringen häver reserestriktionerna inom landet för symptomfria så meddelar man att Socialstyrelsen får uppdraget att stödja samordningen av regionernas hälso- och sjukvårdsresurser under sommaren. Ett ökat resande kan innebära att Vårdförbundets medlemmar inte får nödvändig vila och återhämtning efter den tuffa coronavåren. Förbundet uppmanar därför regioner och kommuner att använda de ekonomiska resurser som finansministern ställt till förfogande för att ta in extrapersonal från bemanningsföretag, så att den ordinarie personalen kan få sin semester.

Vårdförbundet har under våren krävt en nationell samordning av sommarvården, för att säkerställa tillräcklig kapacitet för patienterna och samtidigt kunna ge vårdpersonalen den vila och återhämtning som behövs efter en extremt tung coronavår.

– Det är positivt att Socialstyrelsen nu går in och styr upp sommarvården, det har vi i Vårdförbundet krävt hela våren. Det blir en tuff uppgift för myndigheten, givet att sommaren redan börjat. Med tanke på hur den nationella samordningen fungerat för testning och skyddsutrustning under pandemin har man mycket att bevisa, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Ett ökat inrikes resande kan leda till ojämn belastning i sjukvården, inte bara på turistorter i Västra Götaland, på Gotland, i Skåne och i Stockholm utan i hela landet. En ökad smittspridning kommer sannolikt leda till att Vårdförbundets medlemmar inte kan få semester i den utsträckning som behövs nu, eftersom de kommer att kallas in till vården. Smittorisken är densamma även om resandet är tillåtet och Vårdförbundet vädjar till allmänheten att bara resa om man är symptomfri samt att fortsätta att hålla avstånd, tvätta händerna och värna om riskgrupperna.

– Det är positivt för många att det nu finns möjlighet att resa om man är symptomfri, men det får inte ske på bekostnad av vårdens kvalitet eller våra medlemmars vila och återhämtning. Efter coronavåren måste vårdpersonalen få semester, annars riskerar vården att drabbas av sjukskrivningar, ännu fler uppsägningar, med längre väntetider och sämre vård för patienterna som konsekvenser. Då kommer vi varken klara pandemin eller de 50 000 uppskjutna operationerna som väntar i höst, säger Sineva Ribeiro.

– Bara för att staten nu går in och styr upp sommarvården så kan inte regioner och kommuner slappna av. Finansministern har varit tydlig med att regeringen ställer de ekonomiska resurser som behövs till förfogande och nu måste vi se handling från ansvariga kommun- och regionpolitiker: Hyr in bemanningspersonal även om det blir dyrt, så att den ordinarie personalen kan få sin semester – det kommer att löna sig i längden, säger Sineva Ribeiro.

  

Vårdförbundet om medlemmarnas semester

Talespersoner från Vårdförbundet gällande covid 19, sommarvården, med mera:

Samtliga nås genom Vårdförbundets pressjour 0703 10 30 09, som bistår med kontaktuppgifter och koordinerar intervjuer.

För ytterligare information, kontakta Vårdförbundets pressjour på tfn: 0703-10 30 09

VÅRDFÖRBUNDET, Adolf Fredriks Kyrkogata 11, 103 65 Stockholm

Exit mobile version