Omtalade Everlövsskatten ställs ut på Ekonomiska museet – firar att samlingarna fyller 450 år

| 12 september, 2022 | 0 kommentarer

I år fyller Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar 450 år. Det firas med ”Myntets dag” lördagen den 24 september. Det blir myntslagning, visningar och många andra aktiviteter för museibesökarna. En jubileumsmedalj formgiven av Ernst Nordin har tagits fram och den omtalade Everlövsskatten ställs ut.

En vikingatida silverskatt den s kallade Everlvsskatten

– När vi nu firar att samlingarna funnits i 450 år känns det fantastiskt fint att kunna ställa ut det senaste tillskottet, Everlövsskatten. Tack vare två stiftelser blir den vikingatida silverskatten en del av allas vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Cecilia von Heijne.

Som en del i 450-årsfirandet har skulptören och konstnären Ernst Nordin fått i uppdrag att skapa en jubileumsmedalj. Ernst Nordin har formgivit våra nuvarande svenska mynt och har lång erfarenhet av mynt- och medaljformgivning. Medaljen ges ut i silver i en begränsad upplaga och kommer att börja säljas den 24 september.

– Ernst Nordin är en fantastisk konstnär. I medaljen har han verkligen fångat museets och samlingarnas historia, nutid och framtid, säger museichef Cecilia von Heijne.

Grunden till Kungliga myntkabinettets samlingar lades 1572 genom att Johan III började samla in gamla svenska mynt. Syftet var att bevisa att Sverige var först med att använda tre kronor i riksvapnet och därmed hade större rätt till symbolen än Danmark. Denna myntsamling blev starten för Kungliga myntkabinettet som därmed är en av Sveriges äldsta museisamlingar.

Hela programmet för Myntets dag finns här: ekonomiskamuseet.se/pa-gang/myntets-dag/

Firandet av 450-årsjubileet pågår under hela året i sociala medier med bilder och berättelser om föremål i samlingarna under hashtaggarna #myntetsdag och #samlingarna450år

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet arbetar för närvarande med nya permanenta utställningar som är planerade att öppnas i slutet av 2023. Programverksamheten med föreläsningar, visningar och stadsvandringar pågår som vanligt.

Läs mer om höstens program: https://ekonomiskamuseet.se/hosten-2022/

Presskontakt: Åsa Hallemar, kommunikatör och pressansvarig, 08 – 5195 5307, [email protected]

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Vi lyfter fram våra föremål och ekonomiska teman för att inspirera och väcka nyfikenhet kring ekonomins roll i historien och i våra liv idag. I museets samlingar finns 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer och andra föremål som kan berätta om ekonomi och handel, om historia och kultur. Museet ingår i Statens historiska museer. Swedbank är huvudsponsor till Ekonomiska museet.

Besöksadress: Narvavägen 13-17 Stockholm,  ekonomiskamuseet.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.