Tanalys

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden förlänger avtalet med stiftelsen Gabriel

to, nov 23, 2017 15:24 CET

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden och stiftelsen Gabriel har omförhandlat innevarande avtal och förlängt det med ett år. Omförhandlingen innebär en ökad ersättning till stiftelsen med ytterligare 1,5 miljoner per år. Avtalet gäller perioden 2018-01-01–2019-12-31.

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden och stiftelsen Gabriel, där Hospice Gabriel ingår, har en överenskommelse inom ramen för idéburet offentligt partnerskap, IOP. Syftet med partnerskapet är att vårda personer bosatta i Skaraborg som av medicinsk expertis bedömts ha begränsad tid kvar att leva på grund av sin sjukdom och är i behov av specialiserad palliativ vård.

Stiftelsen Gabriel har påkallat omförhandling på grund av ökade kostnader och Östra hälso- och sjukvårdsnämnden tillmötesgår nu behovet av utökat ekonomiskt stöd. Överenskommelsen möjliggör samverkan för fortsatt utveckling av den palliativa vården.

Om två år då avtalet med Stiftelsen Gabriel upphör har nämnden för avsikt att starta en upphandling för denna verksamhet med hänvisning till lagen om offentlig upphandling. För närvarande pågår också ett arbete med att utveckla en jämlik palliativ vård i Västra Götalandsregionen. Resultatet av arbetet kan komma att ha påverkan på det vägval Östra hälso- och sjukvård gör i framtiden avseende den palliativa vården i Skaraborg.

 

Bakgrund om avtalsformen idéburet offentligt partnerskap, IOP:

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden och stiftelsen Gabriel med tillhörande verksamhet Hospice Gabriel, har en överenskommelse inom ramen för idéburet offentligt partnerskap, IOP.

IOP är en samverkansform och en del av den sociala ekonomin och omfattar verksamheter som har allmännytta eller medlemsnytta som syfte och målsättning. Verksamheter av detta slag har inte vinstintresse som främsta drivkraft och eventuellt ekonomiskt överskott återinvesteras i verksamheten.

IOP är en överenskommelse mellan två parter som syftar till att utveckla möjligheterna för den idéburna sektorn att utgöra en viktig del av välfärdsutvecklingen och som ett komplement till det offentliga vårdutbudet.

IOP som överenskommelse ökar samspelet mellan den offentliga och idéburna sektorn, vilket stärker demokrati, delaktighet och integration i samhället.

Kontakt östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Gunilla Druve Jansson (C) ordförande 070-799 51 83

Om östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Östra hälso- och sjukvårdsnämnden är en av fem hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen.

Nämnden företräder dig som bor i Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm,Töreboda och Vara.

Nämnden ansvarar för att göra behovsanalyser och prioriteringar. Kunskapen om vilka behov befolkningen har styr nämndens beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning.

Ett viktigt uppdrag är att föra en dialog med dig som invånare för att öka förutsättningarna för demokratiskt inflytande.

www.vgregion.se/ostrahsn

Exit mobile version