Den 7 november släpps P3 Historias nya tvådelade serie som djupdyker i en av svensk historias mest besjungna händelser – slaget vid Lützen 1632. Vad hände egentligen på det där dimhöljda slagfältet i Tyskland, skådeplatsen för kung Gustav II Adolfs sista strid? Hör Cecilia Düringer tillsammans med historikern Bo Eriksson berätta om upptakten till det ödesdigra slaget – och vidare ut på dödens fält.
Den 7 november släpper P3 Historia den tvådelade berättelsen om Slaget vid Lützen i Sveriges Radio Play. Illustration/Sveriges Radio
Slaget vid Lützen kan beskrivas som helvetet på jorden. Det stinker av ångest, krut och sjukdom bland alla de tusentals män som står uppställda på led, och som på inget sätt får bryta linjen mot fienden.
Där, på den leriga, novemberkalla stridsplatsen den 6 november 1632, väntar undergången; på desperat kämpande fotsoldater, högt uppsatta officerare – och till och med på kungen själv.
– Det finns väl inget slag som är mer känt i Sverige än slaget vid Lützen, men många vet kanske inte mer än att det var väldigt dimmigt. Nu hoppas vi kunna skingra den dimman en aning, och berätta lite mer om vad som faktiskt hände på det där tyska lerfältet för snart 400 år sedan, säger Mårten Andersson, producent.
De två delarna släpps den 7 november i Sveriges Radio Play och på https://sverigesradio.se/p3historia
Vid ev. frågor vänligen kontakta:
Mårten Andersson, producent
marten.andersson@munckstudios.se
070-231 07 02
Susanna Mörner, pressansvarig Sveriges Radio
susanna.morner@sverigesrsadio.se
070-083 97 37