Pantresan slår rekord – engagerar fler elever än någonsin

| 20 december, 2021 | 0 kommentarer

Pantresan engagerar tusentals skolelever för hållbarhet och återvinning. Under hösten har nära 500 klasser deltagit i Pantresan, och på hela året över 1200 klasser – rekordantal och en ökning med 43% mot föregående år. Och Sverige, vi har nu en vinnare i höstens tävling: första pris går till årskurs fem på Bilingual Montessori School of Lund.

Visste du att begreppet ”pant” innebär att man lämnar en säkerhet för förpackningen man lånar när man köper sin dricka? Det är sådant man får lära sig i Pantresan, som är inne på sitt sextonde år – en riktig långkörare alltså, men också ett koncept som hänger med i tiden.

Pantresan är ett utbildningspaket och en skoltävling för årskurs F-6 som utgår från läroplanen och ordnas av Pantamera. Årets koncept har varit en interaktiv talkshow med Beppe Singer, känd från Barnkanalen, tillsammans med en barnpanel och fem kunniga experter. Tanken är att öka intresse och kunskap bland unga om pantning och hållbarhet. Att skapa engagemang för klimatfrågor tidigt i åldrarna är viktigt för hela klimatomställningen.

– I Pantresan är alla vinnare – och återvinnare! Eleverna får på ett lekfullt och pedagogiskt sätt kunskap om att bli klimatsmarta och vår miljö tackar och bockar. Att en vinst i Pantresan dessutom ger en slant till klasskassan och möjlighet att göra något kul tillsammans som klass är som grädden på moset, säger Beppe Singer, programledare för Pantresan – the Talkshow.

Sammanlagt har Pantresan haft över 120 000 deltagare genom åren. Höstens omgång hade 495 deltagande klasser, och totalt var 1225 klasser med under året – en ökning med hela 43% jämfört med 2020. Pantresan har ett lekfullt och pedagogiskt upplägg som är populärt bland eleverna. Genom Pantresan blir eleverna dessutom goda ambassadörer, både hemma och bland kompisarna.

– Pantamera vill bidra med tillgänglig och trovärdig kunskap, som samtidigt förmedlar hopp om att det faktiskt går att påverka i rätt riktning – alla kan göra något, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Kreativt och modigt bidrag tar hem vinsten

I Pantresan finns även möjlighet att delta i en tävling, där första priset om 10 000 kronor delas ut till det mest kreativa bidraget. I år har juryn, som består av representanter från Pantamera och kommunikationsbyrån Lundberg&Co, utsett årskurs fem på Bilingual Montessori School of Lund till vinnare med följande motivering:

”BMSL årskurs 5 är en otroligt engagerad klass som arbetat väldigt kreativt med innehållet från Pantresan – the talkshow 2021. Eleverna har visat att de tagit till sig innehållet och visat prov på stort mod – samtidigt som de lyckats sprida sin nyvunna kunskap vidare ut bland folket på stan. Bra jobbat!”

För eleverna på Bilingual Montessori School of Lund har det varit en rolig och lärorik höst.

– Vi har haft jätteroligt när vi arbetat med Pantresan! Upplägget är både bra och inspirerande, så det blir roligt att arbeta med hållbarhet samtidigt som eleverna verkligen får använda sin kreativitet. Dessutom gör Pantresan det möjligt för eleverna att utgå från sina olika sätt att lära, ta till sig och redovisa sin kunskap när de arbetar med innehållet, säger Pamela Hultström, klasslärare i åk 5 på Bilingual Montessori School of Lund.

Alla vinnarklasser:

1a pris går till åk 5 på Bilingual Montessori School of Lund

2a pris går till åk 2-3 Gusums skola i Gusum, Valdemarksvik

3e pris går till Fritidshem i Ysby föräldrakooperativet, Laholm

4e-15e pris går till:

Postort Skola Årskurs
Jönköping Hovslättsskolan 5
Göteborg Oscar Fredriksskolan 3C
Billdal Noblaskolan 2
Borgholm Viktoriaskolan 4
Uppsala Sunnerstaskolan 4B
Uppsala Sunnerstaskolan 4A
Älvdalen Älvdalsskolan 5b
Jönköping Vittra Samset, JÖNKÖPING Bryggan
Slussfors Slussfors skola 3 – 6
Falkenberg Skogstorpsskolan Sk11
Hässleholm Läredaskolan 5
Täby Drakskeppsskolan Al 2:1

Läs mer på https://pantresan.nu/

För mer information, vänligen kontakta:

Katarina Lundell, kommunikationschef Returpack/Pantamera
011-19 19 82
[email protected]

Sara Riismark, kommunikationsansvarig, Returpack/Pantamera
070-666 56 59
[email protected]

Pamela Hultström, klasslärare i årskurs fem på Bilingual Montessori School of Lund
[email protected]
073-847 38 53

Pantamera drivs av Returpack AB för att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Vi arbetar för att säkra ett effektivt, hållbart och tillgängligt pantsystem. Målet är att 90 procent av alla burkar och PET-flaskor ska återvinnas. Huvudkontoret, liksom fabriken ligger i Norrköping. Här tar vi varje år emot 2 miljarder burkar och PET-flaskor. Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.returpack.se www.pantamera.nu/

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *