Under hösten är Sveriges museum om Förintelsen ute på en Sverigeturné. Mellan den 11 och 20 november kan besökarna på Skellefteå Stadsbibliotek testa Dimensions in Testimony. Det är en interaktiv utställning som med hjälp av modern teknik låter besökarna ställa frågor till en Förintelseöverlevande.
Turnén har temat personligt berättande och är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges museum om Förintelsen och lokala institutioner. Efter lyckade besök i Linköping, Västerås och Nyköping är det nu dags för Skellefteå och stadens stadsbibliotek. Förutom att den interaktiva utställningen är på plats i ett par veckor kommer också ett program på temat räddningsaktionerna 1945 att hållas vid två tillfällen den 14 november.
– Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra besökare nya perspektiv på Sveriges historia. Genom Dimensions in Testimony kan du kan ställa dina frågor till Elisabeth Citrom och Tobias Rawet, två personer som till skillnad från miljontals andra judar överlevde Förintelsen. Förhoppningsvis ger det en personlig ingång till ett svårt ämne, säger Katarina Kling Löfbom, bibliotekarie på Skellefteå stadsbibliotek.
Det är inte första gången Sveriges museum om Förintelsen är ute på turné. 2023 genomfördes en liknande resa genom Sverige.
– Den här gången vill vi dela det personliga perspektivet på Förintelsen och låta en ny publik ta del av viktiga vittnesmål och möjligheten att genom modern teknik få ställa frågor till en överlevande, säger Katherine Hauptman, museichef på Sveriges museum om Förintelsen.
Dimensions in Testimony i Skellefteå
Den svenska versionen av Dimensions in Testimony är ett samarbete med USC Shoah Foundation och Judisk kultur i Sverige. Elisabeth Citrom och Tobias Rawet har svarat på över tusen intervjufrågor och med hjälp av modern teknik matchas besökarnas frågor mot Elisabeth och Tobias svar på ett samtalsliknande sätt. Den interaktiva utställningen är helt kostnadsfri och finns på plats på Skellefteå stadsbiblioteket på Kanalgatan 43 B mellan den 11 och 20 november. Utställningen passar skolklasser, andra grupper och enskilda besökare.
Program på stadsbiblioteket
Den 14 november klockan 13 respektive klockan 18 håller museet ett timslångt program om räddningsaktionerna 1945. Under programmet får du lyssna till Britt-Marie Herdevall som är dotter till en överlevande från Förintelsen. Hör henne berätta sin mammas livshistoria och berättelsen om hur mamman kom med de Vita båtarna till Sverige. Museets arkivarie Anna Tiberg Knutas lyfter också museets samling av brev från Sigtuna, där hundratals överlevande kvinnor vårdades sommaren 1945.
Mer information om programmet och bokning.
Dokumentationsmetoden för Dimensions in Testiomony är utvecklad av organisationen USC Shoah Foundation. De svenska intervjuerna är gjorda i samarbete med Judisk kultur i Sverige. Dimensions in TestimonySM är utvecklade i samarbete med Illinois Holocaust Museum and Education Center, med teknologi från USC Institute for Creative Technologies och koncept av Conscience Display.