Kommunförsäkringsföreningen vill med denna PM belysa riskerna och utmaningarna med trähus-byggnationer bl.a. kopplat till inträffade skadehändelser som resulterat i stora egendomsskador.
Ett exempel är branden år 2023 i ett femvåningshus i södra Sverige (togs i bruk år 2020) som startade på vinden och där branden spred sig neråt och påverkade de två översta våningarna1. Tyvärr blev skadorna så omfattande på konstruktionen att hela fastigheten måste rivas – en totalskada.
Kommunförsäkringsföreningen vill särskilt belysa följande:
- Boverkets byggregler (BBR) i nuvarande utformning beaktar inte egendomsskydd i sådan grad som försäkringsbranschen generellt anser skäligt för träbyggnation.
- Flera svenska försäkringsbolag har redan utökade krav för träbyggnader med fler än tre våningar.
- Kommunförsäkringsföreningen ser att det finns risk för att högre byggnader med träkonstruktion kan bli svåra att försäkra framöver om inte ett försäkringstekniskt och anpassat brandskydd beaktats. Detta kan leda till att det saknas möjligheter för en kommunkoncern att upphandla för- säkringsskydd för aktuell byggnad alternativt att aktuell byggnad erbjuds ett begränsat försäk- ringsskydd.
- Kommunförsäkringsföreningen arbetar för närvarande med att ta fram rekommendationer för byggnader med bärande träkonstruktion. Trots att riktlinjer/rekommendationer ännu inte är fastställda vill Kommunförsäkringsföreningen framhålla följande:
- Försäkrad – i rollen som byggherre, via sin upphandlade brandkonsult i respektive projektet – bör även beakta försäkrings- och egendomsskyddsperspektivet i projektet utifrån den aktuella byggnadens specifika förutsättningar/utmaningar.
- Dialog bör utifrån tillgänglig tid och resurs ske mellan respektive kommunförsäkringsbolag och aktuell försäkringstagare angående planerade flervåningsbyggnader med träkonstruktion. Detta för att tillsammans identifiera de specifika utmaningar som träkonstruktion innebär.
- Försäkrad – i rollen som byggherre, via sin upphandlade brandkonsult i respektive projektet – bör även beakta försäkrings- och egendomsskyddsperspektivet i projektet utifrån den aktuella byggnadens specifika förutsättningar/utmaningar.
Kommunförsäkringsföreningen är medveten om det finns klimatfördelar med att bygga i trä, dock finns specifika försäkringstekniska risker som behöver beaktas. En mindre brand kan potentiellt bli en totalskada med stora kostnader eller rivning som följd, vilket har en negativ inverkan utifrån såväl försäkringsperspektiv som utifrån hållbarhetsaspekter.
Kommunförsäkringsföreningens medlemmar och respektive försäkringstagare behöver tillsammans se till helheten och genom dialog komma fram till hur vi i framtiden kan bygga robusta trähus.
Tills dess rekommenderar Kommunförsäkringsföreningen att innehållet i denna PM beaktas av respektive försäkringstagare.
Vänliga hälsningar
Kommunförsäkringsföreningen
Lina Haglund
Ordförande
1 https://www.pppress.se/nyhet/minst-tva-vaningsplan-med-lagenheter-forstordes-vid-torsdagens-kraftiga-brand-i-ett- mkb-hus-pa-munkhattegatan/ samt https://www.sydsvenskan.se/2023-09-25/hela-bostadshuset-pa-lindangen-rivs-efter- branden