Tanalys

Pressinbjudan: Elever på Mariedalsskolan deltar i dialog om spårområdet efter tunnelbygget

– Vad ska hända på den här platsen? Vem flyttar tågspåret? Varför gör Varberg detta? Tre exempel på frågor som kan komma när elever i åk 2 på Mariedalsskolan blir aktiva medskapare i stadsutvecklingen i Varbergs kommun.

Tågspåret i Varberg grävs ner i en tunnel under staden. Det vet de flesta vid det här laget. Men vad som händer med landytorna som frigörs när spåret ”flyttat”, det vet än så länge ingen. I projektet Gamla spåret är ambitionen att så många medborgare som möjligt, på ett eller annat sätt, ges möjlighet att tycka till om vad området kan användas till i framtiden.

I höst startar dialog kring delområdet Kurtinen och här ska de som tillhör framtiden få vara med och tycka till. Eleverna i årskurs 2 på Mariedalsskolan lär sig i höst om yrket samhällsplanerare, vad som krävs för att bygga en stad och får ge input till projektet om hur Kurtinen och Kärleksparken kan förändras när tågspåren försvinner från området. 

– Genom att genomföra en gåtur* med eleverna i bland annat Kärleksparken och Kurtinen försöker vi fånga upp deras känslor och upplevelser av platserna. Detta kommer att vara ett värdefullt underlag för oss i vårt fortsatta arbete då vi utreder hur spårområdet och områden i anslutning till detta kan utvecklas långsiktigt, säger Katrin Sahlqvist, projektledare på samhällsutvecklingskontoret.

Denna process, i likhet med tidigare samarbeten vi genomfört kring elevers delaktighet i stadsutvecklingen i Varberg, blir en del av den löpande ämnesundervisningen, kursplanernas innehåll och samverkan skola-arbetsliv. Vi uppfyller också skrivningarna i barnkonventionen om barn och ungas rätt att påverka och tycka till kring samhällsförändringar som påverkar deras närmiljö, säger Viktoria Struxsjö, skola-arbetslivsutvecklare på förskole- och grundskoleförvaltningen.
 

Tid och plats för studiebesök

Välkomna att följa med eleverna på deras studiebesök i det aktuella området och vara med när elevers idéer, tankar och intryck blir del av fortsatt planering och förverkligande av området.

Datum: onsdagen den 1 september 2021

Tid: kl. 09-10.30
 

För information om projektet, www.varberg.se/gamlasparet

* gå-turerna genomförs utomhus i smågrupper för att minska risk för smittspridning av covid-19.

Kontaktperson: Viktoria Struxsjö, skola-arbetslivsutvecklare, förskole- och grundskoleförvaltningen, e-post: viktoria.struxsjo@varberg.se, telefon: 070-5988682

Exit mobile version