Varför mördade nazisterna hundratusentals sinti och romer? Varför tilläts så få komma till Sverige? Och varför är allt detta så oberättat? Snart öppnar Oberättat, museets första utställning om folkmordet på romer under Förintelsen. Varmt välkommen på pressvisning den 11 december!
Folkmordet på sinti och romer under Förintelsen erkändes inte av tyska staten förrän på 1980-talet och forskningen om folkmordet har börjat ta fart först under de senaste decennierna. Under lång tid har folkmordet på Europas romska befolkning varit okänt och oberättat.
I nästan åttio år levde Rose-Marie Trollmann i Sverige utan att prata om nazisternas läger, men hon sparade skorna hon hade på sig när hon kom hit. Eugen Friedrich var sju år när han fängslades av nazisterna. 1969 kom han till Sverige och här började han skriva ner allt det ofattbara han varit med om. I Sverige lever många med folkmordet som en del av sin familjehistoria.
Utställningen Oberättat börjar med motståndet i den romska avdelningen i Auschwitz-Birkenau den 16 maj 1944 och berättar sedan om folkmordets bakgrund och konsekvenser. I utställningen möter du tidigare okända vittnesmål och unika föremål. Fram träder vidden av nazisternas brott, berättelsen om de få som överlevde och den långa vägen mot ett erkännande. Utställningen bygger bland annat på museets insamling av romska vittnesmål och föremål. Oberättat öppnar för allmänheten den 12 december.
Inbjudan till pressvisning av Oberättat den 11 december klockan 10.00–11.30.
Museichef Katherine Hauptman tillsammans med utställningsproducenterna Diana Chafik och Dan Hultqvist visar Oberättat och svarar på frågor.
Plats: Sveriges museum om Förintelsen, Torsgatan 19 i Stockholm.
OSA senast 9 december: anton.wigbrand@shm.se
Förhandsanmälan samt ackreditering från museet krävs. Anmäl intresse för enskild intervju i förväg.
Mer information
Pressbilder hittar du i vårt pressrum.
För ytterligare information, kontakta:
Anton Wigbrand, pressansvarig Sveriges museum om Förintelsen
Telefon: 08-519 557 50, e-post: anton.wigbrand@shm.se
Sveriges museum om Förintelsen bevarar och för vidare minnet av Förintelsen. Museet ska fördjupa kunskaperna om Förintelsen och nå hela Sverige. Den första utställningen Sju liv öppnade på Torsgatan 19 i Stockholm i juni 2023.