NextCell Pharma AB* är stolta över att deras läkemedelskandidat ProTrans uppmärksammas i artiklar i Dagens Medicin, som lyfter fram pågående forskningsframsteg inom behandling av typ 1-diabetes. ProTrans, som består av mesenkymala stamceller från navelsträngen, används i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, där dess potential att bromsa sjukdomsförloppet utvärderas.
Artiklar i Dagens Medicin (2024-09-25) understryker behovet av att skydda insulinproducerande betaceller och fördröja utvecklingen av typ 1-diabetes, en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunsystem angriper bukspottkörteln. Stamceller från navelsträngsvävnad, som utgör basen för ProTrans-behandlingen, har i tidigare studier visat sig kunna dämpa det autoimmuna angreppet och därigenom bevara kroppens naturliga insulinproduktion.
Professor Per-Ola Carlsson uttryckte hopp i artikeln och säger: ”En enda behandling ska förhoppningsvis räcka för att bevara Insulinproduktionen hela livet.” Professor Carlsson är huvudprövare för den pågående barnstudien ProTrans-Young tillsammans med medprövarna Jonny Ludwigsson och Helena Eldring som talar om ett paradigmskifte inom typ-1 diabetes och hur bromsbehandling har väckt ett stort intresse att screena barn för diabetes.
Den pågående studien vid Uppsala universitet, under ledning av professor Per-Ola Carlsson, använder ProTrans för att behandla barn och ungdomar som nyligen diagnostiserad typ 1-diabetes. Förhoppningen är att behandlingen med mesenkymala stamceller ska kunna stoppa sjukdomsförloppet med en enda infusion, något som kan bevara insulinproduktionen under hela livet.
– Vi är väldigt glada över de framsteg som görs med ProTrans i denna studie. Vår målsättning är att erbjuda en säker och effektiv behandling som kan fördröja eller till och med stoppa utvecklingen av typ 1-diabetes, säger Mathias Svahn, VD för NextCell Pharma. – Denna forskning är ett viktigt steg mot att förändra behandlingsmöjligheterna för patienter, särskilt unga barn, som annars skulle tvingas leva med sjukdomen resten av livet.
Mesenkymala stamceller, som används i ProTrans, har förmågan att rikta sig mot inflammerad vävnad och samtidigt ha en låg biverkningsprofil, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för behandling av autoimmuna sjukdomar som typ 1-diabetes. Tidiga resultat från studier på både vuxna och barn ser lovande ut, och NextCell Pharma ser fram emot att fortsätta arbetet tillsammans med Uppsala universitet och andra samarbetspartners för att utvärdera ProTrans fulla potential.
Cellaviva är ett helägt dotterbolag till NextCell som erbjuder stamcellssparande. Stamceller från navelsträngsblod och navelsträngsvävnad (samma celler som används vid tillverkning av ProTrans) kan samlas in vid födelsen, utan något medicinskt ingrepp, och sparas för barnet och familjens eventuella framtida medicinska behov.
* NextCell Pharma AB, ”NextCell” eller ”Bolaget”, Nasdaq First North Growth Market: NXTCL
För ytterligare information om NextCell, vänligen kontakta
Mathias Svahn, CEO
Patrik Fagerholm, CFO
Tel: 08-735 55 95
E-mail: info@nextcellpharma.com
Hemsida: www.nextcellpharma.com
Linkedin: https://www.linkedin.com/NextCell-Pharma
Twitter: https://twitter.com/NextCellPharma
För ytterligare information om Cellaviva, vänligen kontakta
Sofie Falk Jansson, , CEO Cellaviva AB
Tel: 08-735 20 10
E-mail: info@cellaviva.se
Hemsida: www.cellaviva.se
Facebook: https://www.facebook.com/cellavivasverige
Instagram: https://www.instagram.com/cellaviva/
Certified Adviser
FNCA Sweden AB är utsedd Certified Adviser.
Om NextCell Pharma AB
NextCell är ett cellterapibolag som befinner sig i fas 2-studier med läkemedelskandidaten ProTrans för behandling av typ 1-diabetes. Fokus är att erhålla marknadsgodkännande av ProTrans via en fas 3-studie. Förutom typ 1-diabetes utvärderas ProTrans i två kliniska prövningar för lunginflammantion orsakad av virus, i Örebro och i Montreal, Kanada. Vidare äger NextCell 8,5% i FamicordTX, ett CAR-T-start-up inom onkologi, och 100% i Cellaviva, Skandinaviens största privata stamcellsbank som är licensierad av Folkhälsomyndigheten (IVO) för att bevara och lagra stamceller från navelsträngsblod och navelsträngsvävnad för familjebruk. NextCell äger även dotterbolaget QVance som kommer att erbjuda kvalitetskontrollanalys för utvecklare av avancerade terapier.