Tanalys

Rätt behandling till rätt patient med ledgångsreumatism

De flesta som drabbas av ledgångsreumatism blir hjälpta av tillgängliga läkemedel. Men det finns patienter som inte svarar på de vanliga behandlingarna. Cristina Maglio vill kunna identifiera de patienterna i ett tidigt skede så att de kan få rätt behandling från början. Dessutom vill hon utveckla nya behandlingar. Ett anslag om 2,3 miljoner kronor från Lundbergs Forskningsstiftelse går till ny teknisk utrustning som effektiviserar hennes forskningsarbete.

Ledgångsreumatism drabbar cirka en procent av befolkningen i Sverige och globalt. Sjukdomen är två till tre gånger vanligare bland kvinnor än bland män och risken att få den ökar med åldern. De främsta symptomen är svullna leder, stelhet, smärta och trötthet. Ledgångsreumatism är en inflammatorisk sjukdom. Vad som orsakar den är inte klarlagt.

Ämnesomsättningen i fokus
Cristina Maglio, läkare inom reumatologi och forskare på Institutionen för medicin vid Göteborgs universitet, studerar sambanden mellan ämnesomsättning och inflammation vid ledgångsreumatism.

”Inflammerade celler behöver mer energi och högre ämnesomsättning än andra för att kunna upprätthålla de inflammatoriska processerna. Så en möjlig behandling skulle kunna vara att dämpa de inflammatoriska processerna genom att hämma ämnesomsättningen”, förklarar hon.

Därför jämför hon och hennes forskargrupp blod och celler från leder från friska personer med detsamma från patienter med ledgångsreumatism. Syftet är att se om och i så fall på vilka sätt som ämnesomsättningen och metaboliterna skiljer sig åt mellan grupperna, vilka av metaboliterna som påverkar den inflammatoriska processen och om det är möjligt att hämma just dem. På lång sikt kan den nya kunskapen leda till en ny behandlingsform som går ut på att bromsa inflammationen innan den orsakar skada.

Ny metod för val av behandling
Det är viktigt att patienterna får behandling i ett tidigt skede för att förhindra permanenta skador på lederna. I nuläget finns behandlingar som minskar inflammationen och smärtan och hjälper de flesta patienter – men inte alla. Därför arbetar Cristina Maglio också med att utveckla en metod som ska göra det möjligt att förutse vilka patienter som behöver en annan behandling än den vanliga. Även här handlar det om ämnesomsättningen.

”Vi studerar ämnesomsättningen hos patienter som nyligen fått diagnosen ledgångsreumatism. Efter sex månaders behandling tar vi nya blodprover och ser om deras metabolism har ändrat sig. Vi är ute efter att identifiera ämnen i blodet som redan vid diagnos kan visa om patienten kommer att svara på den gängse behandlingen eller inte. De som behöver en annan, kanske tuffare, behandling bör helst få den så tidigt som möjligt. Samtidigt är det viktigt att inte övermedicinera.”

Nya analyser med ny teknik
Avancerade studier av blod och celler förutsätter tillgång till ett välutrustat laboratorie. Cristina Maglio har tilldelats 2,3 miljoner kronor i anslag från Lundbergs Forskningsstiftelse. En del av pengarna går till två PCR-maskiner som används för att duplicera dna från blod eller celler. En enklare som alla, inklusive studenter, kan använda och en mer sofistikerad för mer komplexa analyser. Enligt Cristina Maglio kommer de att öka kapaciteten avsevärt eftersom de befintliga används av många och är hårt belastade.

Dessutom ska forskargruppen köpa in en så kallad plate reader – en apparatur som öppnar för helt nya analyser.

”Med en plate reader kan vi studera de celler som växer som en matta, vilket vissa celler i leder gör. Den gör det också möjligt att färga in olika typer av celler så de framträder tydligare, att titta på olika ämnen och dessutom göra experiment som vi kan följa i realtid. Vi kan till exempel testa att behandla ledceller med olika hämmare och se hur de reagerar. Med den nya apparaturen kan vi göra nya och mer avancerade studier och dessutom arbeta snabbare och mer effektivt”, avslutar Cristina Maglio.

Bilder:

  1. Cristina Maglio
  2. Cellodlingar
  3. PCR-maskin förbereds för användning

Fotograf: Magnus Gotander

För mer information, v.v. kontakta:

Christina Backman
Styrelseordförande

Lundbergs Forskningsstiftelse
Mobil: +46 727 19 70 45
christina@backmanconsult.se

Olle Larkö 
Styrelseledamot
Lundbergs Forskningsstiftelse
Mobil: +46 734 33 7140
olle.larko@sahlgrenska.gu.se

Cristina Maglio
Institutionen för medicin
Göteborgs universitet
cristina.maglio@gu.se

IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg född 1910 i Göteborg. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning huvudsakligen rörande cancer, njursjukdomar samt ortopedi och prioriterar inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning. Under åren 1983 till och med 2022 har 591 anslag beviljats uppgående till sammanlagt 1014 MSEK, varav 49 MSEK beviljades 2022. Forskning inom Göteborgsregionen har företräde. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg. www.lundbergsstiftelsen.se
 

Taggar:

Exit mobile version