Under 2019 antog ILO en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Syftet med konventionen är att motverka våld och trakasserier samt könsrelaterat våld och könsrelaterade trakasserier i arbetslivet. Nu ger regeringen en särskild utredare i uppdrag att se över vad som krävs för att Sverige ska kunna ratificera konventionen.
Under ILO:s internationella arbetskonferens 2019 antogs en konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Konventionen fokuserar på våld och trakasserier i arbetslivet men inkluderar även våld i hemmet och dess påverkan i arbetslivet.
– Ingen ska behöva utsättas för våld och trakasserier, varken i hemmet eller på jobbet. Ingen ska heller behöva utstå en arbetsmiljö där sexuella trakasserier förekommer. Konventionen om våld och trakasserier i arbetslivet är den första i sitt slag och jag känner stolthet över att Sverige var pådrivande i att den blev verklighet. Nu behöver vi se över hur konventionen förhåller sig till svensk rätt för att sedan kunna ta beslut om det är möjligt och vad som krävs för att Sverige ska kunna ansluta till den, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.
Svenska ILO-kommitténs slutsats var att eventuella ratifikationshinder är svåra att överblicka och att konventionens förhållande till svensk rätt kräver en utförligare analys. Regeringen ger därför en särskild utredare i uppdrag att genomföra denna analys.
Regeringen har utsett Anna Middelman till utredare. Anna Middelman arbetar som rättschef på Arbetsförmedlingen. Uppdraget ska redovisas senast den 31 augusti 2021.
Kontakt
Jennie Zetterström
Pressekreterare hos Eva Nordmark
073-053 92 70
jennie.zetterstrom@regeringskansliet.se