Tanalys

Regeringen vill förbjuda utvinning av uran i Sverige

to, mar 01, 2018 12:30 CET

Regeringen presenterar nu lagförslag för att förbjuda utvinning av uran i Sverige. Genom ändringar i miljöbalken och minerallagen kommer det inte längre gå att få tillstånd för att starta en urangruva eller utvinna uran ur gruvavfall.

− I och med lagförslagen vill regeringen göra det glasklart att det inte längre ska vara tillåtet att utvinna uran i Sverige, säger miljöminister Karolina Skog.

Uran används som bränsle i kärnkraftverk och är vanligt förekommande i svensk berggrund. I dag är det möjligt att utvinna uran i Sverige och de senaste åren har det förekommit omfattande prospektering efter uran. Kommuner som har betydande uranfyndigheter har efterfrågat lagstiftning för att förhindra uranbrytning.

− Vi har lyssnat på kommunerna som vill se ett tydligt förbud mot utvinning av uran. Med regeringens förslag kommer det inte vara möjligt att utvinna uran ens ur det uranhaltiga gråberg som man kan få upp vid brytningen av andra mineral, säger miljöminister Karolina Skog.

Regeringens ändringsförslag i miljöbalken innebär bland annat att det inte längre blir möjligt att ge tillstånd till en urangruva. Det innebär också att det inte blir möjligt att ge tillstånd till att bryta, provbryta, bearbeta eller fysikaliskt eller kemiskt anrika uran för att använda materialets radioaktivitet. Ändringsförslaget i minerallagen innebär att det inte längre blir möjligt att be­vilja vare sig så kallat undersökningstillstånd, tillstånd att kartlägga uranfyndigheter, eller bearbetningskoncession för uran.

Förbudet gäller endast uran och tar inte sikte på annan mineralutvinning. Parallellt med förbudet mot utvinning av uran fortsätter regeringens arbete för att kartlägga innovationskritisk mineral ur gruvavfall och svensk berggrund.

Lagändringarna, som nu läggs fram till lagrådet, föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

För mer information, kontakta:

Hanna Björnfors
Pressekreterare hos
miljöminister
Karolina Skog
072-500 92 11

www.regeringen.se/miljo

Taggar:

Exit mobile version