ti, jun 19, 2018 17:31 CET
Efter en drygt 15 timmar lång debatt fastställde regionfullmäktige budget 2019 för Västra Götalandsregionen (VGR) när man godkände förslaget från den styrande majoriteten Grönblå samverkan (M, L, C, KD, MP).
Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig till förmån för egna förslag.
Budgeten är VGR:s viktigaste styrdokument och anger förutom de ekonomiska ramarna även regiongemensamma mål och uppdrag till VGR:s verksamheter. Budgeten från Grönblå samverkan definierar utmaningar, strategiska mål, långsiktiga mål och prioriterade mål för planperioden 2019-2021 samt fokusområden för 2019.
Med anledning av att det är valår 2018 föreskriver kommunallagen att det nyvalda fullmäktige ska fastställa budgeten. Detta kommer att ske på november månads fullmäktigesammanträde.
Budgeten innehåller fortsatta satsningar på att förbättra vårdpersonalens villkor genom att OB-ersättning för helgtjänstgöring höjs med 50 procent, därmed ökar personalutskottets ram med 155 miljoner kronor. Åtgärder för förbättrad arbetsmiljö och arbetstidsmodeller fortsätter.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen tillförs ytterligare 200 miljoner kronor för att stärka den nära vården och VGR:s närsjukvårdscentrum. Alla hälso- och sjukvårdsnämnder garanteras en ramökning i grunden på minst två procent. Nämnderna tillförs 23,5 miljoner kronor för gynekologisk cellprovtagning.
Andra satsningar som fortsätter är:
- Insatser för att korta köerna inom sjukhusvården genom köp av extern vård.
- Satsningar inom psykiatri.
- Insatserna för framtidens vårdinformationsmiljö (FVM), med digitala tjänster.
- Fokus på klimatfrågorna inom ramen för Klimat2030, med målet att bli fossiloberoende till år 2030. Riktade medel för att underlätta för de nya tågstoppen i enlighet med Västtågsutredningen avsätts.
Flera stora investeringar planeras framöver och summan för investeringar för 2019 höjs till 6,4 miljarder kronor. Investeringar bedöms behövas i bland annat VGR:s sjukhus, FVM och kollektivtrafik, ett nytt växthus och besökscentrum för Göteborgs botaniska trädgård samt investeringar inom naturbruksskolorna.
För 2019 har regionutvecklingsnämnden 70 miljoner kronor till förfogande, kulturnämnden tillförs 16,7 miljoner kronor för 2019 i tillfällig ramökning för att finansiera det ökade antalet deltagarveckor vid länets folkhögskolor.
VGR har en i grunden stark och stabil ekonomi. Men under 2017 ökade nettokostnaderna sammanlagt med 6,6 procent. Långsiktigt är det inte möjligt att nettokostnaderna överstiger intäkterna. Trots tillskott redovisar sjukhusen problem när det gäller att hålla budget.
För 2017 innebar en avsättning med 841 miljoner kronor till storstadsavtalet att resultatet blev negativt om 223 miljoner kronor. VGR har ett eget kapital på 7,688 miljarder kronor. Budgeten visar ett positivt resultat på 56,5 miljoner kronor även om marginalerna är små. Skattesatsen på 11,48 kronor föreslås vara oförändrad.
Övriga beslut
Förutom budgeten, fattade regionfullmäktige under tvådagarssammanträdet bland annat beslut om regional transportinfrastrukturplan 2018-2029 samt om huvud- och principavtal för spårvägens organisering i Göteborg.
Som tidigare meddelats delades också Västra Götalandsregionens kulturpris 2018 ut till mezzosopranen Ann Hallenberg, länk till pressmeddelande .
Kontakt:
Ordförande : Magnus Berntsson, 0707-14 47 39 , magnus.berntsson@vgregion.se
Vice ordförande : Per Tenggren, 0700-82 55 77, per.tenggren@vgregion.se
2:e vice ordförande : Madeleine Jonsson, 0702-20 79 23, pem.jonsson@gmail.com
Kommunikatörer: Västra Götalandsregionens presstjänst, Anna Liljenberg, 0761 – 42 63 72, Thomas Schulz, 0700 – 20 79 72
Om regionfullmäktige
Regionfullmäktige är Västra Götalandsregionens högsta beslutande församling med det yttersta ansvaret för ekonomin och verksamhetens inriktning. De 149 ledamöterna kommer från hela Västra Götaland och väljs i de allmänna valen vart fjärde år.
Nuvarande regionfullmäktige fick sin politiska sammansättning vid valet hösten 2014. En Grönblå samverkan bestående av Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr i majoritet. Partierna har tillsammans 76 av de 149 mandaten i fullmäktige. Oppositionen utgörs av Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.
Regionfullmäktige utser ledamöterna till Västra Götelandsregionens nämnder, styrelser och andra politiska organ.
Regionfullmäktige beslutar om övergripande mål och inriktning, om prioriteringar och fördelning av de ekonomiska resurserna. Regionfullmäktige fördelar budgeten på nämnderna och regionstyrelsen, som i sin tur beslutar hur pengarna ska användas inom de egna ansvarsområdena.