Tanalys

Rymdsolrosor ska locka fler unga till rymden

I takt med att rymden får allt större betydelse för våra moderna samhällen på jorden så ökar också intresset för att utforska den – speciellt bland yngre generationer. För att göra ungdomar mer intresserade av rymden har det svenska statliga rymdbolaget SSC tillsammans med Space Hub vid University of Zurich och ESERO Sverige skjutit upp solrosfrön i rymden. Dessa ska nu planteras på utvalda platser runtom i Sverige för att växa upp till rymdsolrosor.

Det var i november 2022 som solrosfrön sköts upp ombord på forskningsraketen SubOrbital Express-3 från rymdbasen Esrange, där de upplevde sann rymdmiljö i tyngdlöshet under sex minuter på 260 kilometers höjd. SSC har nu delat ut dessa frön till åtta olika organisationer med fokus på vetenskap och lärande för barn och unga: fem svenska forskningscenter i samarbete med Tekniska museet, Malmö Museum, Universeum, Visualiseringscenter C, Curiosum, Bergianska trädgården och KTH. Tanken är att dessa organisationer ska plantera dessa frön som en del i sitt arbete för att öka intresset för rymden hos barn och ungdomar.

Idén till projektet utvecklades gemensamt av SSC och Space Hub vid Zurich universitet. Det genomfördes tillsammans med ESERO Sverige som idag arbetar för att göra rymden till en mer integrerad del i olika skolprojekt runtom i Sverige. ESERO Sverige är ett initiativ av den europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen som ska ge stöd till skolans arbete med teknik, matematik och naturvetenskap – med rymden som utgångspunkt.

– Rymden fascinerar barn och ungdomar, och vi hoppas att solrosprojektet kan öka intresset och engagemanget för rymden ännu mer. Det är viktigt att lära sig saker på ett roligt sätt. Att plantera frön som varit ute i rymden är verkligen ett kul sätt att börja utforska detta spännande område. Vi tackar SSC så hjärligt för dessa frön och ser fram emot att plantera dem tillsammans med barn och ungdomar, säger Mariana Back, intendent på Tekniska museet och Co-Manager för ESERO Sverige.

Solrosprojektet är ett av flera initiativ som SSC är delaktigt i för att öka kunskapen och intresset för rymden. Tillsammans med solrosfröna flög även ett experiment framtaget av vinnarna av Rymdforskarskolan 2022, en sommarforskarskola inom astronomi och rymdteknik för gymnasieelever som leds av Astronomisk Ungdom.

– Att odla solrosor som flugits i rymden är ett underbart sätt för unga människor och elever att uppleva rymden på ett mycket konkret sätt; att röra vid och få frön att växa som har flugit långt över jordytan och sträckt sig mot stjärnorna. För vissa kan detta vara det första steget mot deras framtida rymdkarriär! Det är verkligen ett privilegium för SSC att få bidra till att plantera den första idén om en sådan möjlighet i medvetandet hos vår framtida generation! säger Gunnar Florin, Affärsutvecklare på SSC.

Kontakt: Philip Ohlsson, kommunikationschef SSC, +46 (0)70 721 70 26, philip.ohlsson@sscspace.com

Om SSC: Swedish Space Corporation hjälper jorden att dra nytta av rymden. SSC är ett statligt bolag som hjälpt rymdorganisationer, företag, andra kommersiella aktörer och forskningsinstitut att få tillgång till rymden sedan tidigt 70-tal. SSC:s produkter och tjänster möjliggör framgångsrika rymdprojekt inom telekommunikation, säkerhet, meteorologi, positionering, vetenskaplig forskning, jordobservation och andra tillämpningar. Genom våra 635 engagerade medarbetare kan vi erbjuda specialistkompetens inom satellitkommunikation, raket- och ballongsystem, uppsändnings-tjänster och flygtesttjänster. Genom lokal närvaro på alla kontinenter kan vi hjälpa våra kunder med specifika lösningar inom rymdsystem, delsystem, instrument, teknik och tillhörande tjänster. Inom SSC:s nätverk finns rymdbasen Esrange i norra Sverige, med siktet inställt på att bli först i Europa att skjuta upp satelliter 2024. Bolaget har även ett av världens största kommersiella markstationsnätverk för satellitkommunikation, med stationer strategiskt utplacerade i världen. Via SSC:s dotterbolag GlobalTrust använder vi också satellitdata och analysapplikationer för att hjälpa företag, organisationer och regeringar att utveckla hållbarhetsstrategier. www.sscspace.com | www.rymdkollen.se

Om UZH Space Hub: Grundades 2018 UZH Space Hub – rymd- och flygklustret vid University of Zurichs innovationshubb – är nu en av de globalt betydelsefulla rymdnaven. Med sina 35 högt rankade forskargrupper från områdena jordobservation, rymdlivsvetenskap, astrofysik och superdatorer, autonom flygning och navigering av obemannade flygfarkoster, grön flyg- och rymdhållbarhet är UZH Space Hub perfekt positionerat för att spela en avgörande roll i utformningen av den växande rymdekonomin och rymdindustrin. www.spacehub.uzh.ch

Exit mobile version