
Att bli leverantör till Göteborgs Stad innebär en stor affärsmöjlighet för företag i olika branscher. Staden spenderade 29 miljarder kronor på inköp från över 13 500 företag under 2023.
Tack vare Lagen om offentlig upphandling (LOU) har alla företag lika stor chans att bli leverantörer. Men processen kan upplevas som komplex. Baserat på vårt poddavsnitt Så blir du leverantör till Göteborgs Stad och tar del av miljardinköp med Henrik Karlsson, Direktör inköps- och upphandlingsförvaltningen Göteborgs Stad, och Helena Svärd, entreprenör med mångårig erfarenhet av offentlig upphandling, kommer här en guide som hjälper dig förstå hur du kan bli en del av denna marknad.
1. Förstå upphandlingsformerna
Göteborgs Stad genomför inköp på flera sätt:
- Ramavtal: Långsiktiga avtal där leverantörer utses i förväg och beställningar görs vid behov.
- Enskild upphandling: En specifik upphandling av en tjänst eller vara vid ett enskilt tillfälle.
- Direktupphandling: Mindre inköp (under 700 000 kr) som inte kräver offentlig annonsering.
- Underleverantör: Många företag arbetar som underleverantörer till större aktörer som har ramavtal.
2. Identifiera affärsmöjligheter
För att hitta rätt affärsmöjligheter bör du:
- Analysera stadens inköpsrapporter: Göteborgs Stad publicerar en årlig rapport där inköp fördelas på olika sektorer. Den hjälper dig att identifiera vilka områden staden köper in varor och tjänster inom.
- Sök upphandlingar: Annonserade upphandlingar publiceras på Opic. Där kan du filtrera på din bransch och bevaka nya möjligheter.
- Undersök tidigare fakturor: Genom stadens öppna data kan du se vilka leverantörer som redan har avtal med kommunen och analysera konkurrensen.
3. Skapa ett konkurrenskraftigt anbud
När du hittat en relevant upphandling är nästa steg att skapa ett vinnande anbud. För att lämna anbud behöver du registrera ett användarkonto i upphandlingsverktyget TendSign
- Läs förfrågningsunderlaget noggrant: Detta dokument beskriver exakt vad staden efterfrågar och hur anbud ska utformas.
- Se till att alla efterfrågade uppgifter är besvarade: Följ de instruktioner som finns i upphandlingsdokumenten. Möjligheten för komplettering är begränsade.
- Uppfyll alla krav: Se till att du kan leverera enligt kvalitets-, hållbarhets- och prisnivåer som efterfrågas.
- Lämna relevanta referenser: Tidigare arbeten och referenser kan väga tungt i utvärderingen.
- Håll koll på tidsfrister: En upphandling kan ta allt från några veckor till flera månader, och det är viktigt att skicka in ditt anbud i tid.
4. Följ upp och utveckla din relation med staden
Om du inte vinner en upphandling får du alltid en utvärdering av ditt anbud. Detta hjälper dig förstå vad du kan förbättra till nästa gång. Dessutom kan du kontakta stadens inköpsförvaltning för att lära dig mer om framtida möjligheter och hur du kan bli en bättre leverantör. För att få full koll på upphandlingsprocessen rekommenderar vi Anbudsguiden för företagare.