Tanalys

Så ska Landskrona stad spara el i vinter

Landskrona stad förbereder sig för att spara energi i vinter och på så sätt avlasta elnätet. Till exempel kommer bastuaggregat att stängas och gatubelysningen i tätorten tändas senare och släckas tidigare.

– Energisituationen i hela Sverige är ansträngd, och vi måste alla bidra för att förbättra situationen. Genom att använda mindre el kan vi som kommun påverka elpriset i positiv riktning och minska risken för elbrist i vinter. Genom våra samlade åtgärder ser vi det som fullt rimligt att vi kan spara fem procent av vår totala förbrukning, säger Christian Dahl, utvecklingschef i Landskrona stad.

Stängd utomhusis sparar 176 000 kilowattimmar

Landskrona stad har sett över vilka åtgärder kommunen kan ta för att spara energi, både på kort och lång sikt. På kort sikt handlar det exempelvis om att inte öppna kommunens utomhusisbana. Med det beslutet sparar Landskrona stad 176 000 kilowattimmar på tre månader.

– Vi förstår att några kommer bli besvikna. Men det är en nödvändig åtgärd som kommer att ge stor effekt på vår totala förbrukning. Läget är allvarligt och vi måste alla hjälpas åt att spara el, säger Christian Dahl.

Gatubelysningen tänds senare och släcks tidigare

Staden kommer också att tända gatubelysningen i tätorten något senare än vanligt och släcka den något tidigare, vilket sparar staden ytterligare 126 000 kilowattimmar per år.

– Vi har vägt vikten av energibesparing mot att våra utomhusmiljöer ska vara trygga. Vi har kommit fram till att det går att senarelägga tändningen av gatubelysningen något utan att det ska drabba tryggheten, säger Christian Dahl.

Även i år kommer det att sättas upp julbelysning i stadskärnan för att skapa attraktiva, trygga och inbjudande stråk. Julbelysningen utgör nämligen endast en liten del av stadens totala energiförbrukning.

Varje kilowattimme räknas

Staden kommer också att stänga av bastuaggregaten på Karlslundsbadet, Läktarbadet och övriga idrottsanläggningar. Genom att stänga bastuaggregaten sparar staden omkring 187 000 kilowattimmar per år.

– Varje kilowattimme räknas, och vi måste ta åtgärder redan i dag för att vara redo om det blir en allvarligare situation i vinter, säger Christian Dahl.

För mer information:
Christian Dahl, utvecklingschef i Landskrona stad, christian.dahl@landskrona.se, 0418-47 30 69

Exit mobile version