Marknadsnyheter
Så tar sig ditt barn säkert till skolan själv
Tidigare siffror visar att ungefär 750 barn (0-17år) skadas varje år när de rör sig i trafiken. Även om åtgärder i trafikmiljön genomförs för att göra det säkrare för oskyddade trafikanter, så är det extra riskfyllt för barn med begränsad trafikvana och mognad. Lägg därtill risken för oskyddade trafikanter som ökar då en stor del av den tunga trafiken kör för fort på 30- och 40-vägar enligt Folksams studier.
Utmaningarna för ett barn som ska ta sig själv till skolan varierar med mognad och utveckling, om det sker till fots eller med eget färdmedel som exempelvis cykel eller moped samt hur trafikmiljön ser ut. Därtill påverkar i vilken utsträckning föräldrarna tränat sina barn att vistas i trafiken. Därför är det svårt att ange en specifik ålder som är lämplig att vistas själv i trafiken, något som påtalats i tidigare undersökningar.
– Som förälder är det bra att hela tiden träna hur barnet ska agera i trafiken, inte bara tiden närmast skolstart. Det ger också föräldrarna en insikt hur mottaglig och moget barnet är för att stegvis röra sig själv i trafiken. Välj också en lämplig väg till och från skolan, närmast är inte alltid säkrast, säger Erika Olsson, skadeförebyggare på Folksam.
I en tidigare undersökning har Folksam studerat hur barn mellan 0–17 års ålder skadats i trafiken. Över 62 procent av alla skadade barn var vid undersökningen oskyddade trafikanter, det vill säga att de vistats i trafiken som fotgängare, spark-/cyklist, mopedist.
– Yngre barn skjutsas oftast i bil och det speglas av olycksstatistiken genom att flest skador är i bil, följt av fotgängarskador. Mellan 9 och 12 års ålder ändras det till cykel. Mellan 12 och 16 års ålder var mopedolyckor utmärkande som vanligaste skadeorsaken. Det är viktigt att föräldrar får anpassad information till sitt barns situation om vilka risker som finns samt vad de kan göra för att minska olycksrisken, säger Maria Klingegård, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.
Tips för att ta sig säkert till skolan i trafiken:
Vistas i trafiken: Var en god förebild och följ trafikregler. Gör det till en vana att vistas i trafiken och lär barnet under uppväxten att hantera olika trafiksituationer från tidig ålder.
När du går och cyklar: Välj en väg med så få vägpassager som möjligt och som helst är ljusreglerade och hastighetsbegränsade till 30 km/h. Ta hellre en omväg för att slippa passera gator/vägar med högre hastighet eller mycket trafik. När du cyklar kan det vara ett bra alternativ att leda cykeln över gång-och cykelpassager. Undvik i möjligaste mån att cykla på gator/vägar tillsammans med annan trafik.
När du går, visa barnet hur du stannar på trottoaren och tittar åt vänster-höger-vänster igen, vänta till att trafiken har stannat för att sedan gå över vägen. Förklara att det är viktigt att vänta på grönt vid övergångsstället och att aldrig korsa vägen när det är rött. Lär barnet att vara extra försiktig vid korsningar och alltid stanna och se åt båda hållen innan de korsar gatan.
När barnet cyklar, lär barnet att vara extra försiktig vid korsningar och alltid stanna och se åt båda hållen innan de korsar gatan. Om barnet cyklar och behöver svänga vänster så är det bättre att stanna på höger sida och leda cykeln över på ett övergångsställe
Lär ditt barn grundläggande trafikregler och vad de viktigaste vägskyltarna betyder, till exempel stoppskyltar, väjningsplikt och hastighetsgränser.
Lär barnet hur det ska göra vid skymd sikt, till exempel när det finns parkerade bilar eller buskar som blockerar sikten. Visa att det är bäst att stanna och kolla runt innan det fortsätter.
Moped: Använd alltid hjälm. Kör inte på otillåtna vägar: Tänk på att vilka vägar som är tillåtna för respektive mopedklass. Klass 1 mopeder får exempelvis inte köras på cykelvägar. Hastighet/trimning: Håll tillåtna hastigheter och trimma inte mopeden. Undvik att skjutsa: Det är mycket svårare att hantera en tvåhjuling med skjuts.
Välj ett säkert färdsätt och rätt skyddsutrustning: Utgå från ditt barns mognad och lämpliga färdvägar. Använd alltid hjälm vid cykling och cykelbelysning – det är lagkrav på hjälm till 15 års ålder. Använd reflexer vid mörker för att öka din synlighet.
För mer information, kontakta Folksams pressavdelning:
08-27 20 40
press@folksam.se
Om Folksam
Folksam är ett kundägt företag. Vi erbjuder försäkringar och pensionssparande. Nästan varannan svensk är försäkrad hos Folksam och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Visionen är att våra kunder ska känna sig trygga i en hållbar värld. Läs mer på www.folksam.se.
Marknadsnyheter
Johanna Eriksson tillträder som ny CFO – Klas Rewelj slutar på Ework Group
Ework Group meddelar att Klas Rewelj lämnar sin tjänst som Chief Financial Officer (CFO) och Vice VD för att anta nya utmaningar utanför bolaget. Klas tillträdde som CFO på Ework Group i januari 2022, med uppdraget att bygga en stark finansfunktion och bidra till bolagets strategiska och finansiella utveckling. Efter väl utfört uppdrag kommer han att lämna över CFO-rollen till Johanna Eriksson, som tillträder den 1 november.
“Det har varit fantastiskt att få vara en del av Ework Groups förflyttning från nordisk konsultförmedlare till en heltäckande partner för talanglösningar med global räckvidd. Jag är stolt över de framsteg vi har gjort inom finansfunktionen, liksom bidraget till Eworks utveckling och finansiella styrka. Det skall bli spännande att följa företagets fortsatta framgångar”, säger Klas Rewelj.
“Jag vill tacka Klas för hans mycket värdefulla insatser, vars resultat tydligt ses i ett strategiskt bidrag till Ework Groups affär och finansiella utveckling, liksom en finansfunktion i framkant. Vi har haft ett givande samarbete och jag önskar honom varmt lycka till med sina nya utmaningar. Jag är samtidigt glad att välkomna Johanna Eriksson till Ework Group för att stötta den fortsatta resan mot vår ambition och finansiella mål, med ökat värdeskapande och effektivitet som viktiga fokusområden”, säger VD Karin Schreil.
Johanna Eriksson kommer till Ework från en lång karriär som CFO och med bred erfarenhet inom konsultbranschen och noterad miljö. Hon har närmast arbetat som interim CFO och har tidigare bland annat varit CFO för B3 Consulting Group, Dedicare AB och Sopra Steria Sweden. Johanna tillträder i rollen som CFO på Ework den 1 november.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Caroline Lönnquist, CMCO, Ework Group
Tel: +46 70 2007 487, e-post: press@eworkgroup.com
Om Ework Group
Ework Group är en partner för heltäckande talanglösningar med ett globalt talangnätverk på över 160 000 konsulter specialiserade inom IT/digitalisering, R&D, teknik-och verksamhetsutveckling. Bolaget är ledande i norra Europa med över 12 000 konsulter på uppdrag, och expanderar kontinuerligt för att tillgodose kundbehov. Med en bred portfölj av talanglösningar och djupgående branschinsikter hjälper vi offentliga och privata kunder att effektivt planera, förvärva och hantera sin arbetsstyrka, inklusive både permanent och tillfällig personal. Ework Group grundades i Sverige år 2000 och har egen verksamhet i Sverige, Danmark, Norge, Finland, Polen och Slovakien, med huvudkontor i Stockholm. Ework Groups aktier är noterade på Nasdaq Stockholm (EWRK). www.eworkgroup.com
Marknadsnyheter
CombinedX-bolaget Netgain förstärker sitt ServiceNow-team med rekryteringen av Frederick Wennmark
CombinedX-bolaget Netgain, Sveriges ledande lokala partner till ServiceNow har glädjen att meddela att Frederick Wennmark, tidigare Director Solution Consulting på ServiceNow, har anslutit till Netgain som affärsutvecklingschef.
Frederick kommer med djup erfarenhet från ServiceNow och kommer att spela en nyckelroll i att stärka Netgains erbjudande på den svenska marknaden.
Rekryteringen av Frederick är en del av Netgains pågående satsning på att leverera innovativa och förstklassiga ServiceNow-lösningar. Med sin gedigna bakgrund inom digitalisering och praktiskt införande av AI kommer Frederick att bidra till att utveckla företagets tjänsteportfölj.
- “Vi är otroligt glada över att välkomna Frederick till vårt team. Hans kompetens inom ServiceNow och djupa förståelse för kundernas behov kommer att vara en stor tillgång när vi fortsätter att bygga hållbar affärstillväxt och vidareutvecklar vårt erbjudande” säger Eva Sandberg, VD på Netgain
Frederick Wennmark har över 25 års erfarenhet av IT och digital transformation. På Netgain kommer han att ansvara för att stärka företagets expertis och utöka erbjudandet inom ServiceNow, med ett tydligt fokus på att leverera ännu större värde för både befintliga och nya kunder.
- “Jag ser verkligen fram emot att bli en del av Netgain och bidra till företagets fortsatta framgång inom ServiceNow-lösningar. Netgain har en stark position och jag ser fram emot att stötta kunder i deras digitala resa och bidra till deras långsiktiga framgång” säger Frederick Wennmark
Om Netgain
Som sveriges största lokala partner till ServiceNow fokuserar Netgain helt på att automatisera och digitalisera arbetsflöden för att skapa bestående värden för sina kunder. För mer information, se www.netgain.se.
KONTAKTPERSONER
Jörgen Qwist, VD, jorgen.qwist@combinedx.com, 070-834 28 34
Björn Magnusson, IR, bjorn.magnusson@combinedx.com, 070-713 49 60
Eva Sandberg, VD Netgain, eva.sandberg@netgain.se, 073-021 14 87
Frederick Wennmark, affärsutvecklingschef Netgain, frederick.wennmark@netgain.se, 070-605 90 93
Informationen lämnades enligt ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den torsdagen den 3 okt kl. 14:00.
Bolagets aktie (CX) är under föremål för handel på Nasdaq First North Premier Growth Market med Redeye AB som Certified Adviser med mailadress certifiedadviser@redeye.se
CombinedX är en familj av nischade it-konsultbolag som hjälper företag och organisationer att dra fördel av digitaliseringens möjligheter. Vi levererar våra tjänster genom helägda dotterbolag som har marknadsledande teknik- och affärskunnande inom sina respektive områden. Tillsammans är vi ca 600 specialister i Sverige, Norge och Finland.
combinedx.com | info@combinedx.com | +46 54 400 25 10 | Tynäsgatan 10, 652 16 KARLSTAD
Marknadsnyheter
Motgångsmästaren visar hur vi kan våga mer i ny bok
Linkedin-flödet är en kavalkad av succéer, samtidigt som många poddar och böcker sätter fokus på framgång. Men det går inte att prata om framgång utan motgång. I dagens arbetsliv behöver vi ta risker, experimentera och pröva nya vägar för att hänga med. Loa Lava Brynjulfsdottir är en av Sveriges främsta experter på modigt ledarskap och i sin nya bok Mod att möta motgångar: som ledare, medarbetare och team (Liber) förklarar hon hur vi når framgång genom motgång.
– Arbetslivet och ledarskapet är inte alltid en dans på rosor. Men det är just i motgångarna som dörren till lärande står på glänt och nya insikter väntar. I stället för att leva i en förhoppning om att allt alltid ska gå perfekt behöver vi bygga upp vår ”motgångskraft”. Det här är en bok om hur vi kan utveckla modet att möta motgångar och misslyckanden på ett sätt som främjar lärande och utveckling på jobbet. Förmågan att växa och utvecklas genom motgångar är i fokus, säger Loa Lava Brynjulfsdottir.
Samtidigt som många möter en allt mer komplex och oförutsägbar arbetssituation är det få som känner sig rustade för att hantera motgångar på jobbet eller vågar göra saker som innebär risk för misslyckande. Denna brist på beredskap kan få konsekvenser, särskilt i en föränderlig arbetsmiljö där innovation och anpassningsförmåga är avgörande.
Två frågor är centrala i Mod att möta motgångar: Hur kan vi göra för att våga mer, och inte låta rädslan för att misslyckas stå i vägen för oss? Och om misslyckandet eller motgången redan är ett faktum, hur kan vi vända erfarenheten till en möjlighet? För när vi är modiga får vi räkna med att det ibland kommer att gå åt skogen. I boken beskriver Brynjulfsdottir olika strategier för att våga ta steget, och visar hur man kan träna upp ett mer nyfiket och dynamiskt mindset och på andra sätt stärka sin resiliens.
Mod att möta motgångar beskriver också hur man som ledare kan bidra till en innovativ kultur där motgångar och misslyckanden ses som en naturlig del av lärandeprocessen. Boken rymmer en mängd konkreta verktyg för att skapa ett tryggare klimat i teamet – och fånga de modiga när de faller.
Att känna viss oro – till exempel för hur ett projekt kommer att sluta, eller vad andra kommer att tänka – är normalt. Problemet uppstår när denna oro eller rädsla hindrar oss från att sträva mot våra mål. När en irrationell rädsla gör att vi saboterar för oss själva genom att skjuta upp eller helt avstå, engagera oss i mindre viktiga saker, ta itu med problem för sent, ge upp när vi möter hinder och svårigheter, fastna i tvivel, inte be om hjälp eller bli lata. Vi ser inte alltid det här beteendet hos oss själva, vi ”hanterar” rädslan på ett omedvetet sätt. Till exempel kan du känna att det är otroligt viktigt att rensa i garderoben eller städa badrummet – just när du står inför din sluttentamen. – ur boken.
Loa Lava Brynjulfsdottir är en av Sveriges mest anlitade och uppskattade föreläsare i modigt ledarskap. Hon är certifierad Dare to Lead™ facilitator, med en MBA i ledarskap & förändringsledning, och har många års erfarenhet av ledarskapsroller. Hon hjälper ledare och organisationer att bli mer bekväma med ovisshet, och att våga mer i en komplex och snabbrörlig värld. Aktuell med boken Mod att möta motgångar, utgiven av Liber.
För mer information och förfrågningar, kontakta: liber@fourpr.se
Att alla ska lyckas med sina studier är vår ledstjärna. På Liber har vi över 140 års erfarenhet av att skapa läromedel och kompetensutveckling, vars kunskap gör skillnad för elever, studenter, ledare och medarbetare för resten av livet. Därför finns Liber – för att stötta så att alla lyckas.
Lyckas med Liber.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke