to, nov 30, 2017 19:13 CET
Detaljbudget för 2018
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden budgeterar en ekonomi i balans för 2018 om 5 092,6 miljoner kronor.
Särskilda satsningar under 2018 är bland annat upphandling av Grön Rehab, förstärkning av Hospice Gabriel, akutbil, satsningar på barnmorskemottagningar och kvinnosjukvården vid Skaraborgs sjukhus och Nära vård Norra Skaraborg.
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden fortsätter arbetet mot målet att invånarna ska ha Sveriges bästa hälsa 2020. Fokus ligger på ett strategiskt folkhälsoarbete. Nämnden har utvecklat en samverkan med Skaraborgs Kommunalförbund i folkhälsofrågor. Det innebär en strukturerad samverkan och kraftsamling kring utvalda områden. Det första området är fullföljda studier och utvecklingsarbete inom fler områden pågår. Nämnden har tecknat avtal med samtliga kommuner om lokalt folkhälsoarbete och finansierar folkhälsoenheten Skaraborg med folkhälsostrateger placerade i varje kommun.
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har tillsammans med styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslutat utveckla ett Närsjukvårdscentrum i Mariestad. Arbetet påbörjades under 2016 och hösten 2017 har projektet bytt namn till Nära vård Norra Skaraborg. Berörda vårdgivare i Mariestads, Töreboda och Gullspångs kommuner deltar. Arbetet är ett pilotprojekt i Västra Götalandsregionens omställning av hälso- och sjukvården.
Psykiatri och psykisk ohälsa är fortsatt i fokus. En politisk styrgrupp för psykiatrin följer arbetet med omstart av psykiatrin med ett närsjukvårdskoncept. Arbetet förutsätter ett aktivt samarbete med vårdcentralerna och kommunerna i hela Skaraborg.
Folkhälsopris 2017
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden har utsett Ungdomens Nykterhetsförbund Skaraborg, Trivselgerillan, till vinnare av 2017 års folkhälsopris på 30 000 kronor med följande motivering:
”Trivselgerillan ger ungdomar en möjlighet att tillsammans skapa egna aktiviteter, utveckla ledarskap och samarbete utan alkohol och andra droger. Trivselgerillan lägger på ett enkelt men handfast sätt grunden för kunskap om demokratifrågor och inspirerar ungdomar till att ta ett eget initiativ till en mer hälsofrämjande fritid”.
Priset mottogs av Pernilla Bolde, Jenny Grahn och Samantha Ward från Ungdomens Nykterhetsförbund Skaraborg, Trivselgerillan vid östra hälso- och sjukvårdsnämndens möte.
Statsbidrag till unga vuxna för vård och stöd vid missbruk och beroende
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden tilldelar 1,2 miljoner kronor till Skaraborgs sjukhus för att förbättra vård och stöd till unga vuxna vid missbruk och beroende under 2017.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade 2017-03-28 om ett regionuppdrag med ett antal rekommendationer, bland annat att utvecklingsinsatser ska vidtas för att utveckla missbruk- och beroende vården tillsammans med kommunerna för en effektiv och sömlös kedja för att personer med missbruk och beroende ska få jämlik vård och bättre tillgång till rekommenderade metoder (dnr HS 2016–00094). Vuxenpsykiatrin vid Skaraborgs sjukhus arbetar för att unga vuxna med beroenden ska få snabbt vård och stöd vid beroende och missbruk. Åtgärderna är att:
-
Fortsätta att utveckla ett mellanvårdsteam för att kunna stödja och vårda unga vuxna med så kallade mellanvårdsinsatser.
-
Utveckla stöd till närstående och för patienten andra viktiga aktörer, vilka involveras i vårdens insatser kring patienten.
-
Fortsätta att utveckla ett hälsofrämjande arbetssätt som syftar till att identifiera risker innan unga vuxna utvecklar ett beroende eller missbruk.
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden förlänger avtalet med stiftelsen Gabriel
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden och stiftelsen Gabriel har omförhandlat innevarande avtal och förlängt det med ett år. Omförhandlingen innebär en ökad ersättning till stiftelsen med ytterligare 1,5 miljoner per år. Avtalet gäller perioden 2018-01-01–2019-12-31.
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden och stiftelsen Gabriel, där Hospice Gabriel ingår, har en överenskommelse inom ramen för idéburet offentligt partnerskap, IOP. Syftet med partnerskapet är att vårda personer bosatta i Skaraborg som av medicinsk expertis bedömts ha begränsad tid kvar att leva på grund av sin sjukdom och är i behov av specialiserad palliativ vård. Överenskommelsen möjliggör samverkan för fortsatt utveckling av den palliativa vården.
Nämnden för avsikt att påbörja arbetet med en upphandling för specialiserad palliativ vård enligt lagen om offentlig upphandling med start från och med 1 januari 2020
Falköping och Mariestads jourmottagningar öppet helger
Kvälls- och helgöppna jourmottagningarna i Falköping och Mariestad beviljas dispens och får fortsatt ha stängt vardagskvällar under 2018. Bakgrunden till att jourmottagningarna ansökt om att få hålla stängt under vardagskvällar är brist på personal samt få sökande av akut vård under kvällstid.
Kvällsöppna jourmottagningar för akuta insatser i Falköping och Mariestad har i praktiken inte varit aktuellt sedan 2010/2011 eftersom personalförsörjningen inom primärvården är mycket ansträngd, ett ökat öppethållande jourtid innebär sämre bemanning dagtid vid vårdcentralerna. Statistiken visar att behovet av kvällsöppna jourcentraler på de båda orterna är minimalt. De senaste åren har i genomsnitt 120 patienter per månad sökt vård kvällstid vilket motsvarar tre patienter per kväll och ort. De fåtal patienter som berörs bedöms kunna få hjälp vid jourcentralerna i Lidköping och Skövde.
Beslutet grundar sig även i att det pågår mycket arbete med frågor kring utveckling av det akuta omhändertagandet på primärvårdsnivå i regionen och lokalt och i avvaktan på en ny långsiktig strategi bedöms det vara bättre att bibehålla den struktur som funnits sedan 2010/2011.
Kontakt östra hälso- och sjukvårdsnämnden
Gunilla Druve Jansson (C) ordförande 070-799 51 83, Eva-Lott Gram (KD) 1:e vice ordförande 070-215 45 15, Susanne Larsson (S) 2:e vice ordförande 070-696 95 61,
Agneta Nilsson Hörnlund, processansvarig koncernstab hälso- och sjukvård 070-548 93 09
Om östra hälso- och sjukvårdsnämnden
Östra hälso- och sjukvårdsnämnden är en av fem hälso- och sjukvårdsnämnder i Västra Götalandsregionen.
Nämnden företräder dig som bor i Essunga, Falköping, Grästorp, Gullspång, Götene, Hjo, Karlsborg, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tibro, Tidaholm,Töreboda och Vara.
Nämnden ansvarar för att göra behovsanalyser och prioriteringar. Kunskapen om vilka behov befolkningen har styr nämndens beställningar och avtal om primärvård, tandvård, sjukhusvård, folkhälsoinsatser och insatser för personer med funktionsnedsättning.
Ett viktigt uppdrag är att föra en dialog med dig som invånare för att öka förutsättningarna för demokratiskt inflytande.