lö, mar 03, 2018 09:37 CET
Nu har vintern slagit till ordentligt och i veckan har stora delar av Europa lamslagits av snön. Detta är något som märkts av även hos SBC Sveriges BostadsrättsCentrum där allt fler frågor kring hur kallt det egentligen får vara i en lägenhet kommit in. SBCs experter reder ut vilka temperaturanvisningar som finns och tipsar om vad man kan göra själv samt hur man kan kräva ekonomisk ersättning när det blir ett problem.
Den senaste tidens kyliga väder har bjudit svenskarna på både snöfall och minusgrader. Men trots att temperaturerna sjunker utomhus bör det inte påverkas avsevärt inomhus. Enligt Folkhälsomyndigheten är den rekommenderade lufttemperaturen i lägenheter mellan 20 till 23 grader. Det gäller för såväl bostadsrätter som hyresrätter. Sjunker däremot gradantalet under 20 grader bör styrelsen undersöka varför temperaturen är så pass låg.
– Låga temperaturer i lägenheter där värmen styrs centralt är ett återkommande problem som dyker upp vid årets köldknäppar. Det kan ta någon dag innan bostadens värmesystem sätter igång så det gäller att ha lite tålamod. Ett tips är att lufta elementen genom luftnippeln som de flesta element är utrustade med, säger Johan Lundin, Konsultchef på Sveriges BostadsrättsCentrum i Göteborg.
Om den låga lägenhetstemperaturen kvarstår under en längre period är det nödvändigt att vidta andra åtgärder. Först och främst är det viktigt att informera bostadsrättstyrelsen så fort som möjligt. En felanmälan ligger nämligen till grund för styrelsens beslut om hur problemet ska åtgärdas men även för bostadsrättsinnehavarens rätt till ersättning. Enligt SBC är svenska bostadsrättsföreningar generellt sätt bra på att hantera avvikande inomhusklimat snabbt, men det finns undantagsfall.
– Kvarstår problemet i flera dagar bör du ta kontakt med din bostadsrättsstyrelse eller hyresvärd omgående. När styrelsen får in en anmälan om att temperaturen i en lägenhet är för låg ska det hanteras direkt. Ignoreras klagomålet begår styrelsemedlemmarna tjänstefel. Det är inte kul som boende att leva i en iskall lägenhet och som bostadsrättshavare och hyresgäst kan man ha rätt att kräva en reducering på hyran eller avgiften, säger Monika Jukic, Chefsjurist på Sveriges BostadsrättsCentrum.
SBCs fem-stegs-guide för kalla lägenheter:
1. Se över dina element och hur värmeregleringen fungerar. Lufta elementen och se över så att inte möbler eller gardiner blockerar elementens värmetillförsel.
2. Det är viktigt att snabbt klargöra hur kallt det är i lägenheten. För en tillförlitlig bedömning bör du mäta temperaturen en meter upp från golvet, mitt inne i rummet.
3. Om temperaturen är under 20 grader ska du kontakta styrelsen eller din hyresvärden. För att slippa bo i en kall lägenhet under flera dagar är det viktigt att styrelsen informeras tidigt. Oftast resulterar det i att ärendet hanetaras av en kunnig tekniker som kan lösa värmeproblemet.
4. Om styrelsen väljer att bortse från den kalla lägenhetstemperaturen kan du vända dig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.
5. Om värmeproblemet kvarstår under en längre period kan bostadsinnehavaren ha rätt till ekonomisk ersättning.
För ytterligare information kontakta:
Monika Jukic, Chefsjurist, SBC
Telefon: 0765-34 06 02
E-post: monika.jukic@sbc.se
SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, är ett av landets ledande företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter. SBC erbjuder full service inom ekonomisk förvaltning, teknisk förvaltning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk expertis. SBC har kontor på sex orter i landet med ca 320 anställda. Bolaget är noterat på NGM Equity och omsatte år 2016, 431 mkr i koncernen. www.sbc.se.
Taggar:
fastigheter
, energibesparing
, årsredovisning
, energideklaration
, hyra
, renovering
, grannar
, Avgifter
, bostadsrättsförening
, Bostadsvisning
, energiförbrukning
, andrahandsuthyrning
, miljömedvetenhet
, energibesparande åtgärder
, boendekostnad
, energikostnader
, flerfamiljhus
, månadsavgifter
, Bostadsrättsstyrelse