Tanalys

Se upp för sårskador under betet – föl och unghästar mest drabbade

Under betessäsongen – från maj till augusti – sker flest sårskador, visar statistik från Agria Djurförsäkring. Mest drabbade av sårskador är föl och unghästar upp till två år – där sårskador är den vanligaste diagnosen. Men många hästar hade kommit lindrigare undan om översynen av beteshästarna varit mer noggrann.

 

Under betet är hästägare skyldiga att visitera hästarna dagligen. Men det räcker inte med ett snabbt ögonkast, utan känn igenom hästen ordentligt och säkra att den inte har några mindre sår eller andra skador.

– Visitera hästarna noga och ofta på betet och ta hand om alla sår direkt. Även ett litet sår kan lätt infekteras och snabbt kräva mer omfattande behandling, så ta alltid ett sår på allvar, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Det är förmodligen också den skada som drabbar hästar oftast, även om de flesta sårskador inte behöver så avancerad veterinärvård att försäkringen används. För ju bättre hästägaren är på att upptäcka, bedöma och i tid ta hand om sår på ett korrekt sätt, desto större är chansen att såret läker fint utan dramatik. Om såret inte är nära en led, inte behöver sys eller kräver omfattande vård, handlar det i första hand om att hålla såret rent och fritt från flugor för att det ska läka.

– Ett gott råd är att kontrollera tempen varje dag på en häst med sårskada. En förhöjd temperatur är ett tecken på att såret kan vara infekterat och då bör veterinär kontaktas, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Om du är osäker på hur hästen ska behandlas – ladda ned appen Agria vårdguide så får du hjälp av en hästveterinär att bedöma hur allvarligt såret är, hur du bäst tar hand om såret eller om det behöver behandlas av veterinär på en fysisk klinik.

Olika typer av sår kräver olika vård

Man brukar skilja på sticksår, krossår och skärsår. Ett större skärsår behöver ofta sys. Om en hudflik har lossnat och bildat en ficka kan såret lätt bli infekterat. Därför förses såret ofta med dränering. Många skärsår upptäcks inte direkt – speciellt när hästar skadas på sommarbetet.

Ett sticksår är svårare att upptäcka, eftersom det sällan syns på utsidan förrän efter en tid när hästen får en svullnad, värme eller blir halt eller febrig. Samtidigt kräver sticksår i en led, i hovens strålbensbursa eller i en djupt liggande artär alltid snabb behandling av veterinär.

Krossår kan hästen få om den till exempel går omkull i hög fart eller springer emot föremål. Ofta handlar det om hudskador över en stor kroppsyta. Såren går därför inte att sy ihop. Här är det viktigt att kontrollera om den underliggande vävnaden har skadats och därmed kräver snabb behandling.

Gör så här för att undvika att små sår blir stora problem:

  1. Titta igenom varje beteshäst individuellt varje dag, gärna vid flera tillfällen varje dygn. Det är lätt att missa små sår om man tittar översiktligt på en flock hästar i en hage.
  2. Om du upptäcker ett sår – bilda dig en uppfattning om sårets omfattning genom att tvätta bort smuts och blod med hjälp av vatten eller koksaltlösning.
  3. Kontrollera om det finns en sårficka. Det kan vara svårt att se vid första anblicken.
  4. Kontrollera om såret sitter nära en led. Sipprar gulaktig ledvätska fram, så är det viktigt att hästen snabbt får veterinärvård.
  5. Ta några bilder på såret, både närbild och där det syns var på kroppen såret sitter. Det förenklar veterinärkontakter och gör att du kan jämföra hur såret ser ut efter ett par dagar.
  6. Om såret verkar ömt, rinnigt, ser fult ut eller om du är det minsta osäker – ring och rådfråga veterinär. Agria Vårdguide har generösa öppettider och är kostnadsfritt för Agriakunder. Du får prata direkt med en veterinär och för rådgivning om hur du bäst tar hand om sårskadan. Ring helst från stallet så att du kan svara på veterinärens frågor med hästen framför dig och visa via videosamtal.
  7. www.agria.se finns råd om hur du bäst tar hand om olika typer av sår. Pälspodden har också ett helt avsnitt om sår och sårvård – finns där poddar finns och på agria.se.

 

Exit mobile version