Tanalys

Sex av tio i Sverige är positivt inställda till att skriva testamente

I ett internationellt perspektiv ligger Sverige lågt i andelen som skriver testamente. Det är mindre än två av tio som uppger att de har skrivit testamente, visar en ny opinionsundersökning genomförd av Novus på uppdrag av Hjärt-Lungfonden. Fyra av tio uppger att de övervägt att skriva testamente men inte gjort det.

– Tidigare undersökningar har visat att så många som två av tre svenskar över 60 år saknar testamente. Om du vill kunna påverka hur din egendom ska fördelas är det viktig att upprätta ett testamente, säger Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden.

Många personer i Sverige har funderat på att skriva testamente men har inte gjort det. I en internationell jämförelse har Sverige låga formella krav för testamenten, och det har man valt just för att inte formaliteter ska vara ett hinder för människor att utöva sin sista vilja.

En ny undersökning av Novus på uppdrag av Hjärt-Lungfonden visar att det är mindre än två av tio (18 procent) som uppger att de redan har skrivit testamente. Med stigande ålder ökar andelen som uppger att de skrivit testamente. Bland kvinnor i åldern 65–84 år är det hela 47 procent.

Men varför är det inte fler som skriver testamente i Sverige? Enligt undersökningen är det många som uppger att de inte behöver skriva testamente (28 procent) eller att de vill att deras tillgångar fördelas enligt arvsrätten (23 procent). Detta anser Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden kan vara ett problem. Om man tex inte skriver in i ett testamente att ens arvingar ska ärva med enskild egendom kan konsekvenserna för ens arvingar bli allt annat än det man tänkt sig.

– Det är viktigt att man själv bestämmer hur man vill att ens egendom ska fördelas när man gått bort. Det är betydelsefullt att man funderar igenom vilka släktingar och vänner som ska få del av det du lämnar efter dig. Det är även möjligt att avvara en del till välgörenhet där det kan göra skillnad för kommande generationer, säger Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden.

Just givande via testamente till ideella organisationer är något som ökat, enligt Giva Sveriges senaste rapport. Ändamålet forskning får störst andel av de testamenterade värdena.

Övriga svar i undersökning visar att av de personer som inte skrivit testamente så är det nästan en av fyra (23 procent) som uppger att de inte orkar sätta sig in vad som gäller. Andra anledningar (21 procent) är att man inte haft tid, det har inte blivit av och att man inte tagit tag i det.

Men det finns sätt att underlätta för sig själv och efterlevande för att komma i mål med att skriva sitt testamente. Idag finns flera kostnadsfria eller prisvärda tjänster på nätet och även i möte med jurist.

Fakta med tips för att skriva testamente (Källa: Hjärt-Lungfonden)

  1. Börja med att se över kostnadsfria interaktiva mallar med digitalt stöd som numera är vanligt på nätet.
  2. Fundera över HUR du vill fördela din kvarlåtenskap; vem eller vilka ska ärva dig?
  3. Om du vill testamentera till välgörenhet; ta kontakt med organisationen så får du ytterligare hjälp om du har frågor.
  4. Var noga med att det formella blir rätt; två vittnen som ska vara SAMTIDIGT närvarande behöver bevittna din namnteckning. Förvara originalet på säker plats, inscannad version räcker inte som original.

För mer information, kontakta gärna:
Daniel Edelsvärd-Wallerman, pressekreterare på Hjärt-Lungfonden, telefon 070-854 42 35, daniel.edelsvard@hjart-lungfonden.se

Bilder:
Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden
Carola Erixon Gyllenmyr, jurist på Hjärt-Lungfonden

Fakta om undersökningen
Undersökningen som genomfördes av Novus på uppdrag av Hjärt-Lungfonden genomfördes under perioden 22–28 augusti 2024. 1 027 svenskar fick frågorna ”Har du övervägt att skriva testamente?”, ”Varför har du inte skrivit testamente?” och ”Kan du tänka dig att testamentera en del av dina tillgångar till forskning om allvarliga sjukdomar?”.

Så beställer man Hjärt-Lungfondens handledning för att skriva testamente:
Hos Hjärt-Lungfonden kan du beställa vår testamenteshandledning där du kan få hjälp för att nå i mål med din sista vilja. Du kan beställa den via vår hemsida eller ringa till oss.

På webben: Handledning för att skriva testamente
På telefon: 0200-76 20 20.

Om Hjärt-Lungfondens arbete:
Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

Information om Hjärt-Lungfondens personuppgiftspolicy
Med anledning av EU:s dataskyddsförordning, GDPR, vill vi informera dig som finns på våra sändlistor för pressmeddelanden om vår personuppgiftspolicy.

Exit mobile version