fr, sep 29, 2017 15:43 CET
Signalisten i Solna utanför Stockholm sätter löpande in trådlös mätning av inomhustemperaturen i sitt lägenhetsbestånd. Visualisering i 3D av problemlägenheter underlättar beslut och åtgärd.
Allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten i Solna mäter innetemperaturen i större delen av sina lägenheter, ca 3 700 stycken.
– Syftet är att få bättre kontroll över inomhustemperaturen under uppvärmningssäsongen. Då kan vi styra värmetillförseln så att våra boende får ett bättre och jämnare inomhusklimat, förklarar Anders Carlsson.
Anders poängterar att det handlar både om att höja och sänka värmen utifrån behov.
– Förmodligen medför det en besparing i energianvändningen, men den stora vinsten är ett gott inneklimat till våra kunder och en minskad arbetsbelastning på våra bovärdar, kundtjänstpersonal och driftstekniker.
Avvikelser upptäcks
En batteridriven givare placeras i varje lägenhet. Den skickar trådlöst mätdata via en centralenhet till programmet CURVES som uppdaterar temperaturen varje kvart. CURVES tillgängliggör mätdatan på ett lättfattligt och intuitivt sätt. Alla data sparas på ett mycket säkert sätt på EcoGuards egna servrar med garanterad tillgänglighet. Temperaturuppgifterna går alltså att se både nära realtid och historiskt.
– I hallen möts luften från alla andra rum. Därför är hallen representativ för temperaturen i hela lägenheten. Vi har mätt och det skiljer som mest en halv grad mellan rummen, ofta mycket mindre, säger Anders.
Förenklar kundkontakt
Signalisten kan tidigt se om det är något problem med värmen i en lägenhet. Uppgifterna är också ett väldigt bra diskussionsunderlag för kundtjänstpersonal, bovärdar och andra som har kontakter med de boende.
Hans Rosenberg arbetar i kundtjänst efter många år på olika platser inom Signalisten. Han använder ofta systemet i kontakten med hyresgästerna:
– Jag tycker att CURVES är ett väldigt bra hjälpmedel. Det är enkelt för mig att reda ut vilken temperatur som egentligen gäller, det kan vara stor skillnad på upplevd och faktisk temperatur. När vår kund får veta den avlästa temperaturen kan vi ofta tillsammans resonera oss fram till en lösning och förbättring, berättar Hans.
Enkel installation
– Installationen fungerar alltid otroligt smidigt. Vi skickar en beställning via HBV. EcoGuards folk sköter allt annat. Det är väldigt sällan några problem med tekniken, lite som ’plug and play’, allt fungerar på en gång, säger Anders Carlsson.
Anders berättar att det är en fördel att passa på vid ROT, men att Signalisten gör detta på som standard, oavsett om renovering är planerad eller inte.
Visualisering tydliggör
– Även driftspersonalen har jättestor nytta av CURVES, både på webben och mobilt. Vi har låtit EcoGuard lägga in alla våra fastigheter i 3D i visualiseringsverktyget i CURVES. Det gör det väldigt lätt för oss att lokalisera problemlägenheter, säger Anders.
Visualiseringsverktyget visar i tydliga färger om det är för kallt eller för varmt i olika delar av huset, baserat på information från givarna. Driftspersonalen kan titta på hur värmen fördelar sig, direkt i sin mobil. Värmefördelningen räcker i områden där flera byggnader ligger i rad och är anslutna till samma värmesystem. Även visualiseringsverktyget kan visa om husväggar eller stammar som är felaktigt injusterade.
Injustering och styrning
Det går att använda uppgifterna i CURVES vid injusteringen men det gör inte Signalisten eftersom de valt att köpa in injustering utifrån.
–Däremot kan vi med hjälp att CURVES säkerställa att injusteringen är väl utförd, det finns en bra kontrollfunktion för det, säger Korosh Saidi, driftsingenjör.
Korosh och hans team har nyligen påbörjat ett testprojekt som går ut på att styra värmekurvan på inomhustemperaturen.
– Det är mycket som referensgivare utomhus inte kan påverka, som vindbelastning, vindfaktorn, solinstrålning etc. Jag tror det kan bli riktigt bra, det ska bli spännande att utvärdera resultatet, säger Korosh.