Undersökning efter undersökning kommer fram till samma resultat. Det är svårt att efter en separation få ihop kalkylen för en egen bostad. För både kvinnor och män. Flest separationer brukar ske i oktober. En del menar att det är semestern som leder till att, med två månaders fördröjning, skilsmässan är ett faktum. Orsakerna är förstås alldeles individuella. Det kan finnas knep att ta till för att undvika de värsta ekonomiska smällarna. Hypoteket går igenom dessa.
Något färre skilsmässor under 2023
Under 2023 genomfördes 21 231 skilsmässor, vilket är färre än året innan (21 531). Det är det lägsta antalet sedan 2005 men även 2022 var det ganska få skilsmässor. En möjlig förklaring kan finnas i att färre människor också gifte sig, en eftersläpning från pandemin. Men det är inte hela förklaringen. Det saknas också samlad statistik på hur många i samboförhållande som separerar under ett år. Oavsett om man lämnar ett giftermål eller samboförhållande är det viktigt att det finns goda möjligheter att kunna hitta en ny bostad.
Ny vardag
I samband med separationen förändras både vardagslivet och ekonomin. Två inkomster i samma hushåll ska nu bära kostnaderna på varsitt håll på två enskilda ekonomier. Sker separationen med barn vill man ofta hitta två bostäder i närheten av varandra och sannolikt också nära det före detta gemensamma hemmet. På dagens marknad, med ett stort utbud, kan det vara lättare att hitta bostäder än när utbudet är litet. Till skillnad från andra som ofta kan avvakta sitt köp- och säljbeslut så vill de som skiljer sig ofta att bostadsprocessen ska gå snabbt.
Svårast i tillväxtkommuner
Ett alternativ till att köpa är alltid att hyra och många nyseparerade hänvisas till att hyra i andra hand om de inte får ihop kalkylen. Kreditrestriktioner och höga priser på bostäder har ytterligare bidragit till den ansträngda situationen för människor som separerar.
– Visst känner nog nästan alla någon som nyligen separerat och som har sängen i vardagsrummet. Barnen delar på det enda sovrummet. Går kalkylen inte ihop för en bostad som passar behoven, både att köpa och att hyra, får man lösa det genom att flytta till en mindre och billigare. Varannan vecka, när barnen är hos den andra föräldern, kan det nog fungera hyfsat men den vecka när alla är hemma är det sannolikt både ansträngt och stressande. Att se över sitt ekonomiska upplägg under pågående relation och ha framförhållning kan ta udden av det värsta, men det kan man komma på för sent, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket.
Tänk på det här:
Att se över ekonomin under pågående relation kan ta udden av det värsta. Det ekonomiska upplägget man har i en relation kan ha bara blivit, utan eftertanke och justeringar kan det också bli lite orättvist. Först när något dramatiskt sker inser man det. Om en i relationen gör karriär innebär det ofta att den andra tar mer ansvar för barn och hushåll, med negativ påverkan på inkomsten. Ett sätt att undvika det här är att regelbundet se över ert ekonomiska upplägg och justera eventuella ekonomiska skillnader på ett rättvist sätt redan under pågående relation.
Ställ dig i bostadskö så tidigt du kan. Ju längre tid du stått i kö desto större sannolikhet är det att du får ett hyreskontrakt i första hand. En del kommuner kan ha bostäder avsedda för personer i er situation, hör efter med kommunen du bor i.
När ni väl bestämt er för att separera, kan ni välja att vara öppen med er situation för vänner och familj. Hör med vänner och bekanta om det finns en temporär boendelösning. Någon har kanske en undervåning som står tom eller en vinterbonad sommarstuga. Genom att ge sig själv lite mer tid finns det bättre förutsättningar att fatta bra beslut inför en mer permanent bostadslösning. Var öppen med er situation och flexibel inför en temporär bostadslösning.
Prata med tillräckligt stora barn om den nya situationen och undvik att tävla om det materiella. Ibland kan skulden över att splittra en familj och osämja mellan föräldrar leda till en materiell tävlan. Var uppmärksam på det.
När ett hem ska bli två nya kan det kosta mycket pengar. Även här kan man försöka ha lite is i magen, allt behöver inte vara nytt och helt färdigt den dagen ni flyttar in. Det får ta tid och alla saker behöver inte vara helt på plats. Utnyttja det faktum att vi har en stor marknad för second hand, både i fysiska butiker och på nätet.
Var snäll mot dig själv. Låt ditt nya liv få ta lite tid.
För mer information
Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket
claudia@hypoteket.com eller 0709 – 90 68 14
Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.
Taggar: