Den relativa arbetslöshetsnivån[1], var 8,7 procent i Södermanlands län under det tredje kvartalet 2024. Det var den näst högsta nivån i Sverige, bara Skåne län hade en högre arbetslöshetsnivå.
Dock har långtidsarbetslösheten minskat under det senaste året. 5 600 personer i länet hade varit utan arbete i 12 månader eller mer under det tredje kvartalet 2024, vilket är 300 personer, eller 4 procent, färre än under motsvarande kvartal året innan. På riksnivå har långtidsarbetslösheten i stället ökat under perioden.
– Vi jobbar aktivt med att få långtidsarbetslös tillbaka i arbete. Dels har vi ett mycket gott samarbete med länets kommuner där vi arbetar tillsammans med kommunens handläggare för att hitta möjligheter till anställning eller utbildning för långtidsarbetslösa. Vi har också ett internt fokus på att motivera arbetssökanden till utbildning eftersom många långtidsarbetslösa hos oss saknar en avslutad gymnasieutbildning. Slutligen har vi kommit i gång väldigt bra med att matcha långtidsarbetslösa i egen regi när våra upphandlade matchningstjänster inte räcker till, säger Kristina Bengtsson, enhetschef i Södermanland
Södermanlands kommuners arbetslöshet från lägst till högst
Trosa, 3,9 procent
Gnesta, 5,2 procent
Strängnäs, 6,1 procent
Nyköping, 7,4 procent
Oxelösund, 7,7 procent
Vingåker, 8,1 procent
Katrineholm, 8,8 procent
Flen, 10,9 procent
Eskilstuna, 11,1 procent
Kvartalsrapporten för Södermanland finns bifogad. Läs rapporten för alla landets län här.
[1] alltså antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen som andel av den registerbaserade arbetskraften
Presstjänsten: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
ARBETSFÖRMEDLINGEN
Vi hjälper arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra.
Pressjour: 010-486 10 00, press@arbetsformedlingen.se
arbetsformedlingen.se