Tanalys

Solceller ger el till Sveriges Radios nya rullande redaktion

Nu förstärker Sveriges Radio den lokala närvaron med hjälp av en satsning på bilar med fullt utrustade redaktionella arbetsplatser som delvis drivs av solceller.

Sveriges Radio har länge har legat långt fram vad gäller innovation och har själva utvecklat teknik som gör det enklare för journalisterna att skapa innehåll när som helst från vilken plats som helst. Nu tar teknikutvecklingen ett steg till med ett så kallat flexifordon som fungerar som en rullande redaktion med plats för tre medarbetare.

Med ”flexi” menas att fordonet är byggt för att enkelt kunna anpassas beroende på uppdrag. Ena dagen kan vi åka ut på en skarp nyhetshändelse, för att nästa dag spela in en konsert eller möta lyssnarna på torget. Allt från samma fordon och med en bra arbetsmiljö för medarbetarna. På så sätt möjliggör teknikutvecklingen att får vi snabbare bevakning, fler röster och andra perspektiv, säger David Gustafsson, chef för Sveriges Radios produkt- och tjänsteutveckling.

Flexifordonet är byggt i tätt samarbete mellan Sveriges Radios utvecklare och redaktionella medarbetare, och är utrustat med nätverk, skärmar, mikrofoner och mixerbord som delvis drivs genom solcellspanelerna på biltaket.

Sveriges Radio ska leda den svenska ljudutvecklingen. Att utveckla tekniken på egen hand är ett sätt att hålla nere kostnaden, bland annat genom att behovet av lokaler minskar. Men framförallt får vi teknik som stödjer precis det vi vill göra, nämligen bedriva det journalistiska arbetet på plats hos våra lyssnare, säger David Gustafsson.

Sveriges Radio har fasta redaktioner på över 50 platser och gör varje vecka inslag från i snitt 184 olika kommuner. Sveriges Radio jobbar också sedan flera år med en omfattande satsning på tillfälliga redaktioner på en lång rad platser runt om i landet. De tillfälliga redaktionerna innebär att reportrar har sina arbetsplatser i inhyrda lokaler, på bibliotek eller andra publika platser och sedan en tid tillbaka även i dessa rullande redaktioner.

– Utöver flexifordonet testas just nu också två mindre fordon – så kallade popup-bilar med arbetsplats för 1-3 personer. Efter att de har utvärderats planerar vi att utöka satsningen med fler fordon, säger David Gustafsson. 

Flexifordonet och en popup-bil kommer att visas upp på Radiodays i Malmö den 15-17 maj.
 

Platser och områden där flexifordonet kommer att befinna sig under vår och sommar 2022:

5-7 maj: Växjö

16-17 maj: Radiodays i Malmö

18-29 maj Växjö och Skåne

30 maj – 8 juni Jönköping

25-31 juli: Korröfestivalen

1-19 augusti: Östergötland

Pressbilder:
Flexifordon (Fotograf: Alexander Donka/Sveriges Radio)
David Gustafsson (Fotograf: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)

Presskontakt: Erik Nahlén, presskommunikatör, 073 – 712 44 34 eller erik.nahlen@sr.se

Taggar:

Exit mobile version