Tanalys

Sommarens danspremiärer – Wanås Konst LIVE ART

I juni får vi följa koreografen Frédéric Gies, som influerats av klubb-och technoscenen i Berlin, i ett helt nytt verk där parkens skulpturer blir hens scen. Sommarens andra premiär är föreställningen Last Dances med Dansk Danseteater i koreografi av Rachel Tess. Konstnären Peter Linde Buske har skapat kostymer som delvis döljer dansarnas syn för att skapa en intensiv närvaro med publiken. Båda föreställningarna har ett långt format som tillåter besökare att stanna länge eller gå och komma tillbaka. Med sommarens LIVE-program fortsätter Wanås Konst sin långsiktiga satsning på samtida dans och koreografi.

– Jag utgår från platser och konstverk i parken som ger en antydning om en scen. Det handlar inte om konstverken i sig utan hur platserna ser ut. Hur jag upplever dem och att de fångar mitt intresse, säger Gies som kommer att arbeta på plats i parken med att färdigställa koreografin.

Frédéric Gies presenterar ett nytt soloverk i juni. Foto: Thomas Zamolo

I juni presenterar Frédéric Gies (f.1973, Frankrike, baserad i Malmö) Proscenium, ett nytt solo för Wanås Konst där hen utforskar kroppens relation till naturen, skulpturparken och konsten. Efter att ha studerat balett och modern dans har Gies arbetat med franska koreografer, varit verksam i Berlin och har under 2000-talet uppmärksammats för sina egna koreografier ofta med inspiration av klubb- och technoscenen.

10–13/6: Proscenium
Koreografi & dans: Frédéric Gies
I samarbete med MARC
 

Under två dagar, 3–4 juli, framförs Last Dances, en ny föreställning av Rachel Tess (f. 1980, USA, baserad i Knislinge) med och producerad av Dansk Danseteater med kostym av konstnären Peter Linde Busk. Last Dances är utvecklad för museirum och fortsätter Tess arbete utanför det traditionella scenrummet och hennes intresse för olika möten med publik. Utgångspunkten är ”den sista dansen dansarna någonsin kommer dansa” i en fyra timmar lång föreställning som utgår från individuella uttryck i enskilda solon som blandas med gemensam koreografi. Publiken kommer uppleva enskilda dansares solon men också ett överväldigande virrvarr av rörelse och koreografi när dansarna gemensamt förvandlar rummet. Last Dances är en del av ”Generator-Choreographic fellowship” Dansk Dansteaters mångåriga satsning på nästa generations framstående koreografer som erbjuds möjligheten att arbeta med kompaniets dansare och utveckla en koreografisk idé.

3-4 juli: Last Dances
Koreografi: Rachel Tess
Dansare: Dansk Danseteater
Kostym: Peter Linde Busk & Maria Ipsen
Med stöd av: Augustinusfonden, Bikubenfonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond

Sedan 2014 har Wanås Konst arbetat med Rachel Tess som affilierad curator dans med ett Live Art program som en långsiktig satsning på samtida dans och koreografi. Tess är verksamhetsledare för Milvus Artistic Research Center, MARC, ett interdisciplinärt residency-program.

 
Wanås Konst följer löpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringsbeslut och har vidtagit åtgärder för att skapa säkra besök. Skulpturparken omfattar 40 hektar och konsten inomhus visas i rymliga lokaler med begränsat antal besökare. 
_________________________________________________________________

Pågående utställning
Katarina Löfström, videoinstallation och skulptur, 6 mars – 2 maj

Isabel och Alfred Aquilizan, pedagogiskt konstprojekt, 1 april – 29 augusti
In Habit – vad är ett hem?

Utställningsprogram 2021

Sommar och höst

Rana Begum
Utställningsperiod: 8 maj – 7 november 2021
Curatorer: Elisabeth Millqvist & Mattias Givell

Martin Jacobson
Målningar från Jonas Gardells föreställning Queen of f*cking everything
Utställningsperiod: 8 maj – 7 november 2021
Curatorer: Elisabeth Millqvist & Mattias Givell
  

Marit Roland
Paper Drawing #32
Utställningsperiod: september 2021
Curator: Malin Gustavsson

………………………………………………………

Wanås Konst – Stiftelsen Wanås Utställningar

Besök Wanås
Wanås Konst Skulpturpark med samlingen öppen året runt dagligen kl. 10 – 17.
Wanås Konst Konsthall, Shop & Deli, café öppettider 2021:
6 mars – 30 april, fre – sön, 11 – 16, 1 maj – 30 sep, dagligen, 10 – 17, 5 okt – 7 nov, tis – sön 11–16,
13 nov – 9 dec, lör 11–16

Påsklov vecka 13 & 14, 29 mars – 11 april, dagligen 11 – 16. 
Midsommarafton 25 jun, stängt.
Höstlovet 1 – 7 nov dagligen 11 – 16.
Wanås Konst café – fika och soppa under konsthallens öppettider.

Wanås Restaurant Hotel – vänligen se www.wanasrh.se

För mer information vänligen kontakta:   
Katja Tauberman, presskontakt
0704-57 58 67, press@wanaskonst.se
https://www.wanaskonst.se/sv-se/

Pressrum: https://news.cision.com/se/wanas-konst (här finns fler bilder för nedladdning)

Wanås Konst – Center för Konst och Lärande, producerar och förmedlar konst som utmanar och förändrar synen på samhället, utomhus i landskapet runt Wanås i Skåne. Förutom den permanenta samlingen, visas omfattande tillfälliga utställningar utom- och inomhus, med tillhörande program med visningar, konstnärssamtal och workshops för en bred publik. 

Wanås Konst producerar platsspecifik internationell samtidskonst och lärande med nyskapande och tillgänglighet för alla som ledord. I skulpturparken och den permanenta samlingen finns ett 70-tal platsspecifika verk i landskapet som skapats särskilt för Wanås Konst av konstnärer såsom Igshaan dams, Nathalie Djurberg & Hans Berg, William Forsythe, Ann Hamilton, Jenny Holzer, Yoko Ono, och Ann-Sofi Sidén mfl. Sedan 1987 har över 300 konstnärer medverkat i utställningar. Skulpturparken omfattar 40 hektar och utforskas till fots. Ett besök där aktuella projekt och den permanenta samlingen i konsthall och skulpturpark ingår, tar 2,5 h till 4 h. Beroende på säsong och program kan man delta i specialaktiviteter och promenader. Skulpturparken har årligen ca 80 000 besök och upp till 10 000 barn och unga deltar i konstpedagogiska aktiviteter. För sitt konstpedagogiska arbete tilldelades Wanås Konst Region Skånes kulturpalett 2019.

Wanås Konst drivs av den fristående ideella Stiftelsen Wanås Utställningar skapad 1994. Marika Wachtmeister grundade verksamheten 1987 och ledde den till 2010. Sedan 2011 leds verksamheten av chefsduon Elisabeth Millqvist och Mattias Givell. Verksamheten finansieras genom statligt, regionalt (Region Skåne) och kommunalt stöd, egenintäkter samt privata fonder och sponsring. Wanås Konst är medlem av European Land + Art Network (ELAN).

Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. På Wanås verkar Wanås Konst, Wanås Restaurant Hotel och Wanås Gods AB och det finns även ett medeltida slott. Wanås ligger i Östra Göinge kommun i nordöstra Skåne 1,5 h från Malmö/Köpenhamn. För mer info vänligen se www.wanas.se

Taggar:

Exit mobile version