Tanalys

Spannmålsskörden i Östergötland en månad tidigare och betydligt mindre

on, jul 18, 2018 11:56 CET

Den ihållande högsommarvärmen är njutningsfull för många semesterfirare men har ett högt pris för landets livsmedelsproducenter, inte minst i Östergötland. Redan nu börjar man skörda rapsen och strax även korn och vete, vilket är en månad tidigare än normalt. Enligt Peter Borring på LRF Östergötland kommer skörden att ligga på mellan 50 och 90 procent av normalskörden vilket kan innebära ett intäktsbortfall på flera hundra tusen för den enskilde företagaren. 

Än så länge är det svårt att säga hur länge fodret kommer att räcka till de östgötska djuren, men det finns stor risk för att många djur behöver slaktas tidigare än normalt och redan nu är det kö på slakterierna. 

Helene Oscarsson är vd på Vreta Kluster och koordinerar verkställandet av Östergötlands livsmedelsstrategi, hon hoppas att handeln, kommunerna och konsumenterna väljer svenskt och östgötskt kött framför utländskt. 

– Det finns risk för att det kommer bli ett överskott av svenskt kött i butikerna, så det bästa man kan göra som konsument för att gynna våra livsmedelsproducenter, är att välja svenskt kött, säger Helene. 

Ulrik Lovang, vd på Lovang lantbrukskonsult, uppmanar de östgötska spannmålsbönderna att pressa all halm, även från grödor som raps, lin och ärtor.

– Det är inte alltid man använder halm från exempelvis raps. Men om man inte kan sälja den som foder så fungerar den bra för eldning i halmpannor. Istället kan de som har halmpannor då sälja halmen från spannmålen till djurhållande bönder, vilket kan fungera som foder när det råder foderbrist, säger Ulrik.

Nöden öppnar för innovation och nätverk
Talesättet att det inte finns något ont som inte har något gott med sig, stämmer även när det gäller den ihållande värmen och torkan, menar Peter Borring. 

– Vi har märkt av att den här krissituationen också har öppnat upp för kreativitet, bland annat när det gäller alternativa djurfoder. Dessutom öppnar det upp för samarbete, lantbrukare på olika håll i länet och i landet hjälper varandra, bland annat går man samman kring import av foder, något som är tungt för den enskilde lantbrukaren att hantera. Det kan också handla om nya affärsrelationer där gårdar på östgötaslätten säljer helt spannmål till djurbönder och djurbönderna i sin tur säljer stallgödsel till slätten. Självklart är det ett tufft läge för många just nu, men på sikt kan det här läget öppna upp för nya affärskontakter, säger Peter Borring. 

För mer information kontakta:
Helene Oscarsson, vd Vreta Kluster
helene.oscarsson@vretakluster.se
0703-19 76 43


Vreta Kluster är en företagspark, en mötesplats och en utvecklingsarena för de gröna näringarna, dvs för alla de som arbetar inom jordbruk, skogsbruk, energi, mat och närliggande branscher. Vreta Kluster har också uppdraget att koordinera och verkställa den regionala livsmedelsstrategin. I företagsparken, som ligger i anslutning till naturbruksgymnasiet utanför Linköping, finns drygt 30 företag. Vreta Kluster erbjuder nätverk och kontakter inom forskning, företag och finansiering samt support för affärsutveckling och teknikutveckling. Klustret drivs av Sankt Kors Fastighets AB som bygger och utvecklar fastigheter och klustermiljöer för att skapa förutsättningar för tillväxt. Vreta Kluster basfinansieras av Region Östergötland och Linköpings Kommun.

Taggar:

Exit mobile version