to, okt 26, 2017 15:11 CET
Tusentals spår efter isberg i havsbotten vittnar om hur Antarktis is hastigt bröts upp och drog sig tillbaka i området runt Pine Island Bay för mer än 10 000 år sedan. Uppbrottet skedde genom att isen som mynnade ut i havet blev instabil, en situation som kan uppstå igen idag om isen fortsätter att dra sig tillbaka i området, bland annat på grund av varmare havsvatten som når fram till isfronten. De nya rönen är resultatet av ett samarbete mellan Stockholms universitet, Cambridge University och British Antarctic Survey och publiceras idag i en artikel i tidskriften Nature.
Pine Island-glaciären är 250 km lång och två km tjock, och redan idag den snabbast smältande glaciären i Antarktis. Genom att kartlägga och analysera 10 831 skrapspår i havsbotten utanför den och grannen Thwaites glaciär har forskarna kunnat konstatera att de båda hålls på plats av de istungor som sticker ut i vattnet där glaciärerna möter havet. När istungorna bryts upp minskar glaciärernas stabilitet och de kan snabbt kalva av isberg och retirera ända upp på land. Denna process, som kallas MICI (Marine Ice Cliff Instability) inträffade förra gången mellan 11 000 och 12 000 år sedan under klimatförhållanden som liknar de som gäller idag.
– Vi har visat att MICI inte bara är ett historiskt fenomen utan sannolikt kommer hända igen. Det skulle i sådana fall innebära att Antarktis isar på ett flertal ställen kan minska snabbare än vi tidigare räknat med, säger Marin Jakobsson, professor i maringeologi och geofysik vid Stockholms universitet och en av författarna av studien.
Artikeln
Evidence of marine ice-cliff instability in Pine Island Bay from iceberg-keel plough marks
av Matthew G. Wise, Julian A. Dowdeswell, Martin Jakobsson och Robert D. Larter (sammanfattning och fulltext) finns att läsa här:
https://www.nature.com/nature/journal/v550/n7677/full/nature24458.html
För ytterligare information, kontakta
Professor Martin Jakobsson på 073-619 14 09 alternativt
martin.jakobsson@geo.su.se
Presstjänsten vid Stockholms universitet, 08-16 40 90,
press@su.se
Taggar: