Connect with us

Marknadsnyheter

Sparbanken: Ett par års tillväxtspurt i Finlands ekonomi – det går bra för hushållen

Published

on

Finlands ekonomi växer med 3,3 procent under innevarande år. Detta förutspår Sparbanken i sin färska konjunkturöversikt över hushållen. Det går också bra för hushållen, som nu har mer besparingar och sysselsättningen har utvecklats väl. Även nästa år kommer den ekonomiska tillväxten i Finland att vara snabbare än vanligt, men oron för de unga arbetslösa består.

Finlands ekonomi visar en tillväxt på 3,3 procent i år. Detta förutspår Sparbanken i den konjunkturöversikt över hushållen som publiceras idag. 

”Nu pågår ett par års tillväxtspurt. Vi förväntar oss att den finländska ekonomin kommer att växa med 3,3 procent i år och att tillväxten även kommer att vara snabbare än väntat nästa år, även om den kommer att minska till 2,8 procent”, säger Henna Mikkonen, chefsekonom på Sparbanken.

Nya varianter av viruset utgör ett hot mot tillväxten, men i takt med att vaccinationstäckningen framskrider minskar sambandet mellan smitta och ekonomiska konsekvenser.

”Vem skulle ha trott det?” Coronaåret gjorde finländarna förmögnare – vad sker nu?

Hushållens finansieringstillgångar under coronatiden har ökat snabbare än skulderna, och många har lyckats spara mer pengar än tidigare. Dessa besparingar har styrts till insättningar, bostadsmarknaden och olika placeringsobjekt, såsom fonder och aktier. 

”Vissa hushåll kan ha utvecklat en ny besparingsrutin, som jag hoppas att man inte alltför lätt vill avstå ifrån”, säger Mikkonen glatt.  

Coronakrisen har ändå drabbat hushållen på olika sätt. I början av krisen stod många människor inför permitteringar eller arbetslöshet, medan andra hade fortsatt goda ekonomiska förhållanden. Enligt Statistikcentralens enkät om konsumenternas förtroende anser hushållen att deras penningsituation nu är bättre än någonsin.

”Vem skulle ha trott det, åtminstone i början av krisen? Det överraskande resultatet förklaras av att majoriteten av hushållen har bibehållit sina arbeten och att besparingarna samtidigt har ökat avsevärt under coronakrisen”, säger Mikkonen. 

Hushållens inlåningsstock har redan stigit till klart över 100 miljarder. Samtidigt som inflationen har accelererat under innevarande år har den reella räntan på insättningar blivit allt mer negativ. Denna kommer sannolikt att fortsätta även i framtiden. 

”Det kunde vara klokt att fundera på mer räntabla placeringar för långfristiga medel. Insättningar är ett utmärkt objekt för korttidssparande och bufferttillgångar”, påminner Mikkonen.

Hushållens gynnsamma inkomstutveckling fortsätter också i år. Inkomstnivåerna förutspås öka med ca 2,5 procent i år och nästa år. 

Sysselsättningen har förbättrats snabbt – arbetslösheten bland unga oroar

När coronakrisen slog till ökade antalet permitteringar snabbt och även arbetslösheten började öka.  I fjol var arbetslöshetsgraden som högst 8,4 procent.

”I år förväntar vi oss att arbetslöshetsgraden är i genomsnitt 7,7 procent och nästa år sjunker arbetslösheten ytterligare till 7,4 procent. Den snabba återhämtningen av sysselsättningen har varit en av årets glada överraskningar”, säger Mikkonen. 

Antalet sysselsatta har stigit inom alla branscher utom turist- och restaurangbranschen, transport och lagring samt konst-, underhållnings- och rekreationsbranscherna. Dessa branscher är också mätt med andra mätare de sektorer som drabbats mest av coronakrisen. 

Trots de glada nyheterna finns det också oroväckande inslag på arbetsmarknaden. Antalet långtidsarbetslösa har fortsatt att öka. 

”Detta är ett problem för individerna själva, men också för nationalekonomin. Det är sorgligt om det i Finland finns många arbetsföra människor som inte hittar ett jobb”, säger Mikkonen fundersamt. 

Procentuellt sett har antalet långtidsarbetslösa ökat mest i de unga åldersgrupperna. 

”Det är viktigt att främja de ungas möjligheter till sysselsättning, så att de inte utestängs från arbetsmarknaden genast i början av karriären”, påminner Mikkonen.

Ändå är det helt bakvänt att samtidigt som många människor är arbetslösa har antalet lediga jobb i Finland ökat: Företagen har rekryteringssvårigheter och att bristen på kunnig arbetskraft håller på att bli det största tillväxthindret bland företagen. Enligt en enkät från arbets- och näringsministeriet är huvudorsaken till företagens rekryteringsproblem bristen på kompetent personal. 

”Det lönar sig att ta hand om sina egna färdigheter och fundera över hur de egna färdigheterna bäst kan möta den växande efterfrågan och om de egna kunskaperna och färdigheterna behöver uppdateras”, tillägger Mikkonen.

Bostadslån tas mer ivrigt, konsumentkrediterna ökar inte längre

Bostadsmarknaden fick ett uppsving av coronakrisen när människors behov av utrymme ökade. Bostadspriserna har stigit snabbare än tidigare, inte enbart i huvudstadsregionen.

”Coronakrisen med distansarbete ökade behovet av utrymme och närhet till naturen fick ett nytt värde och många flyttade till mer glesbebyggda områden. Undantagsvis har till exempel nettomigrationen i Helsingfors varit negativ. I allt flera medelstora städer har priserna nu börjat stiga”, säger Mikkonen glatt.

I år stiger bostadspriserna i Finland enligt Sparbankens uppskattning med 3,5 procent – dvs. mer än på länge. Nästa år torde prisökningarna bli måttligare och bostadshandeln kommer också att lugna ner sig. 

Den livliga bostadsmarknaden har återspeglats i en ökning av bostadslånen. Däremot har konsumentkrediter under coronatiden lyfts klart mindre än tidigare.

”Det är intressant att följa med om coronakrisen har en mer bestående inverkan på människornas boendepreferenser. Urbaniseringen har varit en stark trend under lång tid och det är svårt att tro att den vänder helt. Å andra sidan möjliggör det ökade distansarbetet nya former av arbete och boende på olika håll, vilket kan vara ett mer långsiktigt fenomen”, säger Mikkonen.

Lärdomen av coronan: God hushållning och buffertar är livsviktigt

Coronakrisen har lyft fram betydelsen av god hushållning och buffertar i den egna ekonomin. Det kan uppstå oväntade chocker i den egna ekonomin, och coronakrisen var en tråkig påminnelse om detta för vissa hushåll.

”Även om man har ekonomin under kontroll bör man förbereda sig på att räntorna stiger förr eller senare, och även på att privatekonomin kan drabbas av överraskande chocker”, påminner Mikkonen.

En grundregel för god hushållning är att skulden bör stå i rimlig proportion till betalningsförmågan. Men också skuldstrukturen spelar roll. Skulder som ökar tillgångarna är en ”bättre” skuld än skulder som går direkt till konsumtion – eller i värsta fall till att betala bort gamla skulder. 

 

Länk till konjunkturöversikt för hushåll, höst 2021
 

Mer information:

Henna Mikkonen
Sparbanksgruppen, chefsekonom
henna.mikkonen@saastopankki.fi, 040 564 7918

 

I Sparbankens konjunkturöversikt granskas rådande fenomen i Finlands ekonomi, vilka påverkar särskilt hushållens ekonomiska situation. Dessa är bland annat arbetsmarknadsläget, utvecklingen av inkomstnivåerna, prisstegringen, bostadsmarknadsläget samt hushållens skuldsättningsgrad och faktorer som påverkar tillgångarna.

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välstånd. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämma den 18 april 2024 i Railway Metrics and Dynamics AB (publ)

Published

on

By

Vid årsstämma i Railway Metrics and Dynamics Sweden AB (publ) (”Bolaget”), som ägde rum idag den 18 april 2024, fattades i huvudsak nedan beslut med erforderlig majoritet.

  • Årsstämman fastställde resultaträkningen och balansräkningen för räkenskapsåret 2023.
  • Årsstämman beslutade att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2023 och att disponera Bolagets resultat i enlighet med styrelsens förslag i årsredovisningen.
  • Årsstämman beslutade att bevilja envar av de styrelseledamöter som varit verksamma under räkenskapsåret 2023 och den verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2023.
  • Årsstämman beslutade att styrelsearvoden, för tiden intill slutet av nästa årsstämma, ska utgå med ett belopp om 35 000 kronor till styrelsens ordförande och 25 000 kronor till var och en av styrelsens övriga ledamöter. Styrelseledamot som får ersättning av Bolaget på grund av anställning ska dock inte erhålla arvode. Vidare beslutade årsstämman att revisorsarvoden ska utgå på löpande räkning enligt sedvanliga debiteringsnormer.
  • Årsstämman beslutade, i enlighet med framlagt förslag, att (i) omvälja nuvarande styrelseledamöter Howard McCall Jr., Jan Lindqvist, Irmhild Saabel och Helmuth Kristen, (ii) omvälja Howard McCall Jr till styrelsens ordförande och (iii) omvälja Anders Eriksson till suppleant för tiden intill slutet av nästa årsstämma.
  • Årsstämman beslutade, i enlighet med framlagt, att omvälja den auktoriserade revisorn Anna Anderson från R3 Revisionsbyrå KB till Bolagets revisor för tiden intill slutet av nästa årsstämma.
  • Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att ändra bolagsordningen genom att föra in en ny paragraf som möjliggör för Bolaget att hålla digitala bolagsstämmor i enlighet med 7 kap. 15 § Aktiebolagslagen (2005:551).
  • Årsstämman beslutade, i enlighet med styrelsens förslag, att bemyndiga styrelsen att vid ett eller flera tillfällen, med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, fatta beslut om emission av aktier, teckningsoptioner och/eller konvertibler. Betalning ska kunna ske kontant, genom apport, genom kvittning eller i övrigt med villkor. Bolagets aktiekapital och antal aktier får med stöd av bemyndigandet högst ökas med ett belopp respektive antal som ryms inom bolagsordningens vid var tid gällande gränser. Syftet med bemyndigandet och skälen till eventuell avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt är att emissioner ska kunna ske för att tillgodose Bolagets kapitalbehov och säkra Bolagets fortsatta verksamhet och utveckling. Vid avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt ska emission ske på marknadsmässiga villkor, dock med möjlighet till att lämna marknadsmässig emissionsrabatt. Bemyndigandet ska gälla för tiden intill nästa årsstämma i Bolaget.

För mer detaljerad information om innehållet i besluten hänvisas till kallelsen till årsstämman, som finns tillgängliga på Bolagets webbplats, https://railwaymetrics.com/investor/corporate-governance/.

För mer information, vänligen kontakta:

Jan Lindqvist, VD
Telefon: +46 (0)70-587 76 26
E-mail:
jan.lindqvist@railwaymetrics.com

Railway Metrics and Dynamics är ett svenskt teknikbolag grundat 2011. Bolaget utvecklar och levererar en heltäckande systemplattform för förvaltning och övervakning av materiella tillgångar i realtid. Plattformen bygger på patenterad sensorteknik, avancerade logaritmer, Machine Learning och AI. Bolaget riktar sig mot alla marknader, med fokus på tåg och järnvägsinfrastruktur. Bolagets marknad är global och det har sitt huvudkontor i Stockholm.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Observit (publ) vinner order värd 3,4 miljoner kronor i Storbritannien

Published

on

By

Observit (publ) en ledande leverantör av innovativa videolösningar för fordon, har idag med glädje tillkännagett att de har säkrat en betydande order på 3,4 miljoner kronor från en framstående transportkund i Storbritannien. Detta avtal markerar ett viktigt steg i Observits fortsatta expansion på den internationella marknaden och stärker företagets position som en pålitlig partner inom transportsektorn.

Beställningen omfattar Observits tekniklösningar. Dessa system är utformade för kunden ska klara av kraven från Transport for London (TfL) gällande säkerhet i enlighet med nya Direct Vision Standard Phase 2 (DVS).

Implementeringen av systemen kommer att påbörjas i maj, med en planerad fullständig driftsättning under de kommande månaderna.

Denna information är sådan som Observit AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående persons försorg, för offentliggörande den 18 April 2024 kl. 13.30 CET.

För mer information:

Björn Callenfors, VD
+46 70 535 00 76
Bjorn.callenfors@observit.se

Certified Adviser:
Aktieinvest FK AB (556072-2596)
Box 7415 103 91 Stockholm
Telefon: +46 8 506 517 03

ca@aktieinvest.se
www.aktieinvest.se

Om Observit AB

Observit är marknadsledande i Norden när det gäller mobil videoövervakning inom kollektivtrafiken. I kundbasen finns stora välkända bussoperatörer som Nobina, Keolis, Transdev, Vy samt andra transporttunga kunder som Elis. Företaget tillhandahåller programvara som en molntjänst, en SaaS-lösning (Software as a Service), och har för närvarande cirka 40 000 licenser (en licens per kamera) anslutna över hela världen. Observit har huvudkontor i Sundsvall, samt kontor i Malmö och London, Storbritannien. Mer information www.observit.com. Mer information www.observit.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Restauranger ska informera konsumenter om köttets ursprungsland

Published

on

By

Regeringen ger Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning. Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

Regeringen vill att det ska vara lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang eller i ett storhushåll som i en butik. Det finns redan EU-gemensamma regler om ursprungsangivelse för färdigförpackat kött som konsumenter köper i dagligvaruhandeln men ännu inga motsvarande krav för kött som serveras på restaurang eller i storhushåll.

Uppdraget till Livsmedelsverket innebär att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll. Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare. En utgångspunkt från regeringen är också att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland tillhandahålls, till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten. Uppdraget ska redovisas senast den 15 december 2024.

Regeringen har tidigare valt att avvakta med att införa nationella bestämmelser om ursprungsinformation om kött på restaurang och i storhushåll på grund av EU-kommissionens utlovade revidering av EU:s livsmedelsinformationsförordning. Något förslag till en reviderad livsmedelsinformationsförordning har dock inte presenterats och det finns inte heller någon information om att en sådan revision är nära förestående, varför regeringen nu går vidare med frågan på nationell nivå.

Presskontakt
Mattias Svensson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-110 51 67
mattias.svensson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.