Sparfällan du ska akta dig för – svenskar går miste om 15 miljarder om året

| 16 december, 2021 | 0 kommentarer

Nyligen höjde digitala utmanarbanken och fintech-bolaget Lunar sin sparränta till 1,05 procent – vilket i dagsläget är Sveriges högsta. Samtidigt förlorar svenska hushåll runt 15 miljarder kronor om året på grund av att de placerar sina besparingar på dåliga sparkonton utan avkastning hos de större bankerna. Lunars sparränta har under året genererat kunderna uppemot sju miljoner svenska kronor.

– Om vi som är en i jämförelsevis liten bank kan erbjuda kunderna ränta på sina sparpengar borde storbankerna göra det också. Med tanke på deras fortsatta miljardvinster varje år kan man tycka att det är snålt och girigt mot sina trogna kunder att inte göra det. Det har de helt klart råd med, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef för Lunar.

I december 2021 har svenska Lunar-användare drygt 85 miljoner kronor på sina sparkonton. Sedan räntan infördes tidigare i år har de tjänat mer än en kvarts miljon kronor i sparränta. Samtidigt visar en rapport från SCB att svenskar i dagsläget har ungefär 1400 miljarder på sparkonton som inte erbjuder någon avkastning. Detta innebär med en ränta på 1,05 procent att de går miste om 15 miljarder kronor om året.

– Det beror dels på att många inte har koll på att det finns konton som erbjuder sparränta och dels på grund av att man behåller sin bank av gammal vana. Många skaffar bank som ung, oftast den bank som ens föräldrar haft, och sedan behåller de samma genom livet. Helt omedvetna om att det finns smartare möjligheter för deras sparpengar, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef på Lunar.

Idag har Lunar över 176 000 privatsparande kunder i Sverige, Norge och Danmark som tillsammans har drygt 9,4 miljarder svenska kronor sparade hos dem. Räntan har under året genererat kunderna ungefär 7 miljoner svenska kronor. 

– Det är en självklarhet att människor ska få avkastning på sitt sparande, inte minst i en tid när inflationen äter upp våra pengar, säger Mats Persson Bergius, Sverigechef på Lunar.

För mer information, vänligen kontakta:
Mats Persson Bergius, Sverigechef för Lunar
Tel: 070-945 24 03
E-mail: [email protected]

Källor:
Statistik från SCB

Om Lunar
Lunar är ett modernt fintech-bolag och digital bank som erbjuder kunder nya möjligheter att låna, betala och investera. Lunar grundades 2015 och finns i Danmark, Sverige och Norge, och har över 400 000 kunder. Lunar har tagit in 345 miljoner euro i kapital från investerare och fick en banklicens 2019.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.