Statkraft har idag lämnat in en tillståndsansökan till regeringen för den havsbaserade vindkraftsparken Baltic Offshore Delta North med en installerad effekt på 2,1 GW. Vindkraftsparken ligger i Sveriges ekonomiska zon, cirka 100 kilometer öster om Stockholm och 55 kilometer öster om ön Sandhamn.
Stockholmsregionen kommer ha potential att ta emot en årlig produktion på cirka 8 TWh el från Delta North, vilket motsvarar 40 procent av den nuvarande elförbrukningen i Stockholms län. Delta North skulle tillgodose den ökande efterfrågan på elektricitet inom transportsektorn och behovet av att övergå till en koldioxidsnål industri för att nå nuvarande klimatmål. Vindkraftparken skulle också hantera obalansen i Stockholmsregionen, som bara producerar ungefär en tiondel av den el regionen förbrukar.
Den föreslagna vindkraftparken omfattar upp till 105 bottenfasta vindkraftverk i ett område långt ute till havs för att säkerställa låg eller ingen synlighet från land. Delta North kommer inte att vara synlig från fastlandet och den inre skärgården och kommer att ha liten synlighet från vissa platser i mellanskärgården. Det kan finnas viss synlighet från de yttersta öarna i yttre skärgården.
Den föreslagna vindkraftparken är belägen i ett område som av svenska myndigheter har identifierats som lämpligt för havsbaserad vindkraft. Detta presenterades i de föreslagna reviderade havsplanerna. Området anses ha liten sannolikhet för konflikt med andra användare av havet vilket möjliggör samexistens.
Med ett vattendjup på mellan 40 och 80 meter är området det enda som är lämpat för bottenförankrad havsbaserad vindkraft i stor skala i Stockholms närhet. Beroende på den slutliga landningsplatsen och anslutningspunkten till elnätet avser Statkraft undersöka möjligheterna med att komplettera vindkraftsparken med vätgas- eller e-bränsleteknologier som ger nätstabilitet och därmed hanterar utmaningarna med intermittent elproduktion från havsbaserad vindkraft.
– Det finns tre aspekter som gör den föreslagna vindkraftsparken Delta North unik. För det första skulle det leda till en proportionellt sett enorm ökning av elproduktionen i Stockholmsregionen för att möta den höga energiefterfrågan från både konsumenter och näringsliv. För det andra har projektet utvecklats för att påverka Stockholms skärgård så lite som möjligt. För det tredje drar vindkraftsparken nytta av den mer kostnadseffektiva och mogna tekniken för bottenförankrade turbinfundament. Ingen av dessa aspekter är unika i sig, men kombinationen av alla tre i ett och samma projekt är det, säger Jakob Norström, SVP Country Manager för Sverige.
Statkraft har lämnat in en ansökan om att bygga och driva vindkraftsparken Delta North till Klimat- och näringslivsdepartementet enligt lagen som styr Sveriges ekonomiska zon. Efter inlämningen kommer regeringen att utvärdera Statkrafts ansökan och söka synpunkter från flera myndigheter innan ett beslut fattas.
Statkraft är en stor aktör och producent av förnybar energi på den svenska elmarknaden. Delta North är den andra havsbaserade vindkraftsparken Statkraft ansöker om tillstånd att få bygga utanför Sverige efter Beta, vars ansökan lämnades in i fjol. Fler ansökningar följer då Statkraft strävar efter att ta en betydande position inom havsbaserad vindkraft i Nordeuropa och har som mål att utveckla 6-8 GW havsbaserad vindkraft till 2040.
Mikael Petrovic Wågmark, kommunikationschef Sverige
E-post: mikael.petrovicwagmark@statkraft.com
Tel: +46 620 198 00
Statkraft är ett ledande företag inom vattenkraft internationellt, Europas största leverantör av förnybar energi och Sveriges fjärde största elproducent. Koncernen producerar vattenkraft, vindkraft, solkraft, gaskraft och levererar fjärrvärme. Statkraft är ett globalt företag inom energihandel. Statkraft har 6000 anställda i fler än 20 länder.